Народна Освіта » Основи здоров'я » Особливості функціонування шкіри в підлітковому віці. Догляд за шкірою і волоссям

НАРОДНА ОСВІТА

Особливості функціонування шкіри в підлітковому віці. Догляд за шкірою і волоссям

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Семикласниця Катя вважає, що голову треба мити тільки раз на тиждень, а її подруга Настя миє голову через день і каже, що якщо цього не робити, то волосся виглядає брудним. Хто з них правий? Як правильно підлітку доглядати за своєю шкірою і волоссям?

Особливості функціонування шкіри в підлітковому віці

Шкіра в підлітків має свої особливості. Сальні залози в підлітковому віці виробляють надто багато шкірного сала. Це відбувається тому, що на його утворення активно впливають статеві гормони, рі-

вень яких у підлітків є високим. У результаті надмірного вироблення шкірного сала і закупорки сальних залоз виникає захворювання акне (вугри).

Під термінами «вугри», «вугрова хвороба» розуміють гнійне запалення сальних залоз на шкірі.

Звідки беруться гнійники? Вони виникають через те, що в шкірному салі оселяються бактерії. Організм починає з ними боротися за допомогою захисних клітин імунної системи. Гнійник — це своєрідне «поле бою», усіяне як живими і загиблими захисними клітинами, так і живими і загиблими бактеріями.

Норма: сальні залози виробляють потрібну кількість шкірного сала, яке забезпечує еластичність шкіри і її захист від несприятливих впливів навколишнього середовища.

Чорна цятка: сальні залози виробляють надлишок шкірного сала, утворюється його скупчення, над яким з’являються відкриті (чорні) комедони, що їх часто називають чорними цятками.

Гнійник (прищ): у залози потрапляють бактерії, вони починають розмножуватися, організм бореться з інфекцією, виникає своєрідне «поле бою» — гнійник.

Догляд за шкірою і волоссям

Для догляду за шкірою і волоссям використовують різноманітні косметичні засоби.

Традиційно косметику поділяють на лікувально-профілактичну, гігієнічну й декоративну.

До гігієнічних належать косметичні засоби від поту (тальк, освіжаючі лосьйони), а також засоби для догляду за шкірою обличчя, голови й тіла (креми, лосьйони, мило тощо).

Лікувальна косметика призначена для профілактики й лікування захворювань та косметичних недоліків шкіри, волосся. Це також різноманітні креми й лосьйони, шампуні й маски для волосся тощо.

Завдання декоративної косметики інші. Вона робить менш помітними деякі дефекти зовнішності, приховує недоліки або підкреслює переваги.

До засобів декоративної косметики належать пудри, губні помади, косметичні олівці, тіні для повік, туші для вій, рум’яна, лаки для нігтів тощо.

Треба пам’ятати, що грамотне використання косметичних засобів приносить користь, а безграмотне — тільки шкодить. Усі косметичні засоби мають термін придатності, і на це обов’язково слід зважати. Деякі косметичні засоби призначені для індивідуального користування, так само як і предмети індивідуальної гігієни.

Знайдіть необхідну інформацію й дайте відповідь на запитання. Настя попросила маму купити їй лікувально-маскувальну косметику й вирішила, що вони підуть до звичайної крамниці. Але мама повела доньку до аптеки. Як ви гадаєте, чому?

Опорні точки. існують певні особливості функціонування шкіри у підлітковому віці, які треба враховувати, доглядаючи за шкірою і волоссям. Косметичні засоби можуть по-різному впливати на вашу шкіру й здоров'я. Неправильно підібрана для користування косметика може вам зашкодити. Косметику слід підбирати з урахуванням віку й індивідуальних особливостей шкіри.

Запитання для повторення й обговорення

і-іі рівні

1. Як можна визначити власний тип шкіри?

2. Чи корисно вмиватися 5-6 разів на день?

ііі рівень

3. Чи можуть косметичні засоби спричиняти появу вугрів?

4. Чим лікувальна косметика відрізняється від декоративної?

IV рівень

5. Чи слід засмучуватися, якщо у вас з'явилися вугри? Про що свідчить їхня поява?

6. Розкажіть про гігієнічну косметику. Які правила її використання вам відомі?

Перевірте свої знання з розділу «Фізична складова здоров'я».

Вправа № 8

«Вибір косметичних засобів»

Мета: навчитися вибирати косметичні засоби відповідно до типу шкіри й віку, навчитися правильно користуватися косметичними засобами.

Хід роботи

1. Ознайомтеся з інструкцією до застосування тих косметичних засобів, якими ви користуєтеся.

2. Ознайомтеся з каталогом серії «Косметичні товари й послуги», який вам запропонує вчитель.

3. Заповніть у зошиті таблицю «Вибір косметичних засобів»:

Заповнюючи таблицю, пам’ятайте про те, що:

• слід обирати косметику, яка відповідає вашому віку й типу вашої шкіри;

• треба слідкувати за станом шкіри і, якщо буде потреба, звернутися до дерматолога;

• будь-які косметичні засоби, якими ви хочете скористатися, слід купувати тільки в магазинах або аптеках;

• слід перевіряти термін придатності косметичних засобів;

• неякісна косметика може спричинити алергію, висипання, захворювання шкіри й навіть отруєння.

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 5-11-2016, 16:35, Переглядів: 8801