Народна Освіта » Історія України » § 8. Розквіт Київської держави

НАРОДНА ОСВІТА

§ 8. Розквіт Київської держави

Завдяки чому Київська держава за Володимира стала відомою в Європі?

1. У 980 році київським князем став Володимир.

Він завершив об'єднання всіх земель та подбав, щоб на кордонах держави споруджували міста-фортеці й земляні вали. Стежив за ворогами слов’ян - половцями та печенігами - і не давав їм плюндрувати руські землі. Володимир усунув від влади вождів племінних князівств і замість них посадив своїх синів.

Дбав князь і про налагодження дружніх стосунків з європейськими країнами. Він встановив відносини з Чехією, Угорщиною, Польщею, Німеччиною. Володимир не дозволив Візантії перетворити Русь на залежну державу. Саме в часи Володимира європейські країни почали поважати Київську Русь як рівноправну державу.

Поміркуймо

Чому в часи Володимира європейські країни рахувалися з Київською державою?

2. В європейських країнах у ті часи існувала єдина державна релігія - християнство. Християни вірили в єдиного Бога - Ісуса Христа. На Русі ж вірили в багатьох богів. Християни називали прихильників такої віри язичниками.

У 988 році князь Володимир приймає хрещення. Він звелів охрестити дванадцятьох своїх синів. За синами були похрещені бояри. Після того, як повідомляє в «Повісті минулих літ» Нестор Літописець, послав гінців містом і наказав, щоб уранці всі кияни прийшли до Дніпра. Хто не з’явиться - стане ворогом князя.

Кияни виконали княжу волю. Після завершення церемонії всім новоохрещеним одягли хрести. Потім звелів Володимир поскидати зі святилищ зображення слов’янських богів. Люди плакали за старими богами. Поступово й важко приживалася на Русі нова віра.

Історія в ілюстраціях

Відшукайте на малюнку князя Володимира. З чого видно, що це князь? Чому ній не приймає хрещення разом з киянами? Чи є в оточенні князя члени його родини, бояри? За якими ознаками ви впізнали їх?

Після прийняття християнства почали будувати церкви. Першою мурованою церквою в Києві була Десятинна церква — храм Різдва Пресвятої Богородиці, збудований у 989—996 роках візантійськими та руськйми майстрами. На утримання церкви князь призначив десяту частину свого майна. Звідси й назва церкви.

У новозбудованих церквах почали відкриватися школи. У «Повісті минулих літ» записано, що наказав Володимир брати боярських дітей і віддавати їх в «учення книжне». Так разом з християнством у Київській Русі поширювалася й освіта.

Християнство не просто стало єдиною релігією. Воно зміцнило державу, підтримало князівську владу, сприяло налагодженню зв'язків з європейськими країнами та поширенню знань на українських землях.

Поміркуймо

Як ви розумієте останнє речення розділу? (Як християнство зміцнило державу? Як християнство може підтримувати князівську владу? Як християнство сприяло налагодженню зв’язків з європейськими країнами? Як за допомогою християнства поширювалися знання?)

3. Князь Володимир помер у 1015 році. Його смерть стала поштовхом до запеклої боротьби за владу між синами. Переміг у цьому протиборстві Ярослав, відомий в історії під прізвиськом Мудрий.

Чи справді Ярослав був мудрою людиною? Для зміцнення держави встановлював він добросусідські відносини з іншими країнами. Використовував для цього шлюбні зв’язки. Його сестра вийшла заміж за польського князя, доньки - за королів європейських країн: Анна - за французького, Єлизавета - за норвезькогоу Аиаста-сія- за угорського. Трьох синів Ярослав одружив з представницями знатних родин Німеччини. Сучасники називали Ярослава Мудрого «тестем Європи».

У часи Ярослава Мудрого створений перший збірник законів - «Руська правда».

До появи цього збірника судочинство здійснювалося кожним князем самостійно. У «Руській правді» встановлювалася єдина система покарань за злочини. Збірник мав 18 статей, в яких передбачені покарання за вбивство, побої, вчинення каліцтва, псування майна, їзду на чужому коні тощо. Раніше за вбивство людини мстили-ся родичі. У «Руській правді» за вбивство людини передбачена така міра покарання, як штраф. Нові закони оберігали інтереси та майно знаті і сприяли встановленню порядку в державі.

4. За Ярослава змінилася Русь. Міста держави прикрасили чимало кам’яних споруд. Особливих змін зазнав Київ. Ярослав відбудував Золоті ворота. Вони стали парадним в’їздом до міста- Найбільшою гордістю князя був Софійський собор, збудований з нагоди

перемоги над печенігами (див. зображення Софійського собору) у 1037 році. Собор здіймався в небо тринадцятьма куполами. Він вражав внутрішнім оздобленням. Масивні стовпи підпирали арки та склепіння. На стінах - картини з життя святих, княжої родини, сучасників.

Вражає мозаїчне зображення Божої Матері-Оранти, що латинською мовою означає «Та, яка молиться». Жінка із сумним і суворим обличчям, яка зазнала чимало випробувань долі, схвильовано підняла руки. Сила її почуттів настільки велика і так уміло передана майстрами, що мимоволі схиляєшся перед нею. Упродовж століть вороги не раз руйнували храм, але завжди зображення Святої Божої Матері залишалося неушкодженим. На Русі в народі це зображення Божої Матері називали «Непорушна стіна».

У Софії Київській зберігалася бібліотека Ярослава Мудрого. Князь дбав про поширення знань: у церквах та монастирях наказав відкрити школи і брати до них на навчання малолітніх хлопчиків. Таку школу створили для дітей знатних родин і в Софійському соборі. Тут же перекладалися твори з іноземних мов, переписувалися й народжувалися нові літописи. Вони поповнили княжу бібліотеку.

Завершив свій життєвий шлях Ярослав у 1054 році. Перед смертю так наставляв він синів своїх:

«Осе я одходжу зі світу сього. А ви, сини мої, майте межи собою любов, бо ви брати від одного отця і однієї матері. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі по-гибнете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтеся брат брата, пробувайте мирно» .

Літописець так описав смерті Ярослава: «...І плакали по ньому всі люди. І, принісши, положила його в раці мармуровій у церкві Святої Софії». Мармурова домовина (саркофаг), стоїть там і тепер.

Поміркуймо

Чому князя Ярослава назвали Мудрим? Знайдіть у тексті фрагменти» які допоможуть відповісти на це запитання. Чому князь Ярослав наказував своїм синам жити в любові та злагоді?

Словник

Бояри - великі землевласники, ідо належали до князівського двору і входили до складу військової дружини князя.

Мозаїка - зображення або візерунок, зроблений з окремих щільно припасованих один до одного і закріплених спеціальним розчином шматочків скла, камінців. Печеніги - кочові племена, що населяли степ між Дунаєм та Волгою.

Пбловці - кочові племена, що в давнину жили на території сучасного Казахстану. У XI столітті територія, захоплена половцями, прилягала до Київської держави, наші предки називали її Половецькою землею.

Склепшя - опукле перекриття або покриття, що з’єднує стіни, підпори будівель, споруд.

Християнство — релігія, страждання заради спасіння що ґрунтується на вірі в Ісуса людства.

Христа як Боголюдини, яка Язичники - народи* які по-зійшла на землю і прийняла клонялися багатьом богам.

Цікавознати

Відомо, що перша школа для хлопчиків була створена з наказу Володимира. Першу ж школу для дівчаток з ініціативи княгині Анни Всеволодівни відкрили в 1086 році при Андріївському монастирі.

Працюємо з історичними джерелами

Руська правда

6. Якщо хтось комусь відрубає будь-який палець, то платить штраф 3 гривні... 11. Якщо хтось поїде на чужому коні без дозволу, то платить штраф 3 гривні... 18. Тому, хто вб’є князівського слугу, старшого дружинника, - штраф 80 гривень... 23. За вбитого простого селянина - штраф 5 гривень... 27. Якщо хтось вкраде чужого раба або рабиню, то платить штраф 12 гривень... ЗО. Якщо спалять або розламають княжу борть, то платять штраф 3 гривні... 33. Хто переоре чужу межу, платить штраф 12 гривень... 37. Якщо вкрадуть чужого пса... платять штраф 3 гривні».

Прочитайте запропоновані положення «Руської правди» і спробуйте з'ясувати, чи всі люди в часи Київської держави були рівними. У відповіді використайте статті «Руської правди».

Запишіть до робочого зошита

-    Князь Володимир (980-1015) запам’ятався такими справами:

-    За князя Ярослава в Київській державі відбулися такі зміни: ...

Домашнє завдання

*    Прочитайте § 8. Розквіт Київської держави.

*    Дайте відповідь на запитання:

1.    Чому князя Володимира називали Великим?

2.    Чому Ярослав закликав синів жити в мирі й злагоді?

*    Виконайте завдання:

1. Підберіть заголовки до розділів параграфа. 2. Скільки років тому: а) київським князем став Володимир; б) прийняте християнство на Русі; в) прийшов до влади Ярослав? 3. Поясніть значення таких понять: християнс7іі(ю, язичники. 4. Назвітьсусідір, Київської держави (використайте карту).

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 15-07-2014, 18:47, Переглядів: 2817