Народна Освіта » Мистецтво » Лінія та силует у рисунку

НАРОДНА ОСВІТА

Лінія та силует у рисунку

Лінійний рисунок. Виконувати лінійні рисунки можна різними матеріалами, приміром олівцем, тушшю, фломастером, пастеллю чи вуглем, за допомогою різних знарядь: пензлика, пера, рапідографа.

Лінія - це довгий слід від того матеріалу, яким виконують роботу. З лінійних, контурних рисунків ми починаємо свої перші художні спроби. Коло в небі - сонце, рисочки в різні боки від нього - промені. Здається, що простіше?! Ніякого об’єму, ніякого простору! Роби, що хочеш! Але...

Лінійний рисунок є твором мистецтва тоді, коли за його зовнішньою «легкістю» постає задум художника і прагнення втілити його в життя, постають численні ескізи. Тоді йдеться не про першу-ліпшу спробу щось намалювати, а про підсумок тривалих пошуків найкращого, найвиразнішого зображення.

У лінійних рисунках майстрів ви ніколи не побачите зайвих деталей, зайвих ліній. Часто через весь аркуш іде лише одна лінія, але в ній і рух, і характер, і настрій. Спробуймо і ми зробити виразний лінійний рисунок (див. завдання).

Силуетний рисунок. Слово силует пішло від прізвища французького державного діяча, що жив у XVIII ст. Одного разу на

Рапідограф - ручка, призначена для письма тушшю.

нього було зроблено карикатуру у вигляді тіньового профілю. Звали цього діяча Етьєн де Сілует. З того часу площинні однотонні зображення людини, тварини або предмета, подібні до їхньої тіні, стали називати силуетами. У вигляді силуету зображували портрети, сценки із життя, натюрморти, квіти. Силуетними образами захоплювалося багато художників, у тому числі видатний український графік Г. Нарбут.

Інколи художники, щоб зображення вийшло точніше, виконували силует не суцільною плямою, а з білими проміжками між окремими його частинами.

Зображуючи у ваших силуетних чи лінійних малюнках постать людини, особливу увагу приділяйте пропорціям. Адже якщо у вашому силуеті в людини будуть занадто довгі руки, то її легко буде переплутати з мавпою, а якщо занадто велика голова, то скажуть, що це гуманоїд-прибулець із космосу. Про пропорції тіла людини ви дізнаєтеся з рубрики, що розміщена на сторінці 43.

У силуетному рисунку не може бути випадковостей, він лаконічний, виразний. За його допомогою можна робити реалістичні й декоративні зображення.

Силует - площинне однотонне зображення будь-якого об’єкта.

1.    Спробуйте описати силуетну композицію Г. Нарбута. Чи достатньо впізнавані й виразні обриси предметів?

2.    Чи можна лінією намалювати «рух»? Як ви це уявляєте?

3.    Якщо створити лінійний і силуетний рисунки тієї самої моделі, які головні відмінності будуть між роботами?

Створіть лінійний і силуетний рисунки тієї самої моделі. Для цього оберіть

модель, яка б мала не тільки виразні деталі, а й пізнаваний силует (наприклад, кошеня, яке грається, або рибка в акваріумі).

Інструменти та матеріали: аркуш паперу, гуашеві або акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі, фломастери, гелеві ручки.

План роботи:

•    Зробіть на окремому аркуші декілька маленьких ескізів-пошуків, щоб переконатися, що ви не помилилися із вибором моделі.

•    Олівцем на аркуші паперу скомпонуйте зображення, перенісши його зі свого ескізу.

•    Деталізуйте частини зображення, продумуючи деталі.

•    Виправте помилки в побудові та композиційному розміщенні частин зображення.

•    Підготуйте малюнок до подальшої роботи: зітріть усі допоміжні лінії, які ви використовували для побудови, зайві лінії.

•    Фломастером або гелевою ручкою зробіть лінійний рисунок, проробляючи деталі.

•    Повторіть підготовчий малюнок на іншому аркуші і, використавши фломастер або фарби, створіть силует, звертаючи особливу увагу на деталі, які його формують.

•    Порівняйте отримані результати. Який з малюнків вийшов більш виразним?

ГРАФІЧНІ ТЕХНІКИ

Справжній бум останнім часом зробила комп’ютерна графіка. Навіть дитина, яка володіє секретами комп’ютерної графіки, може створити неповторний графічний твір. На уроках інформатики ви ознайомилися з програмою Пайнтер. Більш складні програми - Фотошоп, ілюстратор, Корел лров. У цих програмах є «інструменти», які створюють на екрані ефекти, подібні до того, ніби ви малюєте справжніми пензлями, олівцями.

Існують й інші графічні техніки, якими ви можете скористатися для роботи на уроці і створення ваших робіт. Наприклад, малюнки можна виконувати в таких техніках: монотипія - це відбиток фарби з будь-якої поверхні, що існує в єдиному екземплярі; прошкрябування - затупленою голкою знімається верхній зафарбований шар з навощеної поверхні; трафарету - відбиток фарби через вирізану форму; скрапу -набризкування фарби на прикладений до паперу предмет чи трафарет тощо.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 02:17, Переглядів: 10291