Народна Освіта » Мистецтво » Що таке конструкція і пропорції

НАРОДНА ОСВІТА

Що таке конструкція і пропорції

Правдиве зображення будь-якого предмета передає в рисунку чи картині його основні, характерні ознаки, зрозумілі глядачеві.

Якщо запитати, як глядач впізнає зображення, відповідь швидко знайдеться. Кожному з нас зрозуміло, що це відбувається завдяки переданим головним, характерним ознакам предметів чи явищ. Що ж це таке - ознаки предмета? Це властивості предмета, його прикмети. Мовою образотворчого мистецтва, риси, що відрізняють речі одна від одної, називають пропорціями і конструкцією.

Пропорції (лат. proportio - співмірність) -співмірність усіх частин зображення чи архітектурної споруди, відповідність їх одна одній і співвідношення із цілим.

Конструкція (лат. constructio - складання, побудова) - побудова, взаємне розташування частин предмета.

По-перше, коли ми починаємо малювати, треба дивитися на натуру «в цілому». Це

означає, що зображувати будь-який предмет треба в порівнянні з іншими. Тоді стає помітним, що один предмет може бути приземкуватим, а інший - видовженим, високим. Але цього замало. Постає питання: наскільки? Удвічі? Чи, може, ця різниця ледь помітна для ока? Саме цю різницю ми і маємо точно передати.

Кожен предмет має свою конструкцію, свій каркас. Симетричний предмет обов’язково матиме вісь симетрії. Як будинок починається з каркаса, що заповнюється стінами, так і ми почнемо роботу над малюнком з його «каркаса». Спочатку, ніби дивлячись крізь поверхні, слід будувати предмети прозорими, уявляючи й протилежний бік предмета, який не бачимо.

Складну форму треба розкласти на прості форми, з яких вона складається: куб, куля, циліндр. Це допоможе «збудувати» предмет без помилок.

Крім того, кожен предмет має свої пропорції: власне співвідношення висоти предмета до його ширини. Один має ширину, що дорівнює його висоті, і його обриси вписуються в квадрат. Інший має більшу ширину або більшу висоту.

Правильно передавши пропорції, властиві кожному з предметів, ми таким чином передаємо його характерні риси. Характерність предметів - це те, чим вони відрізняються один від одного. Виявити це можна, подивившись уважно на три різні глечики, розміщені поряд. Усі вони мають схожі обриси, і водночас вони зовсім різні.

Каркас - основа, створена зі скріплених один з одним стрижнів.

Вісь симетрії - уявна лінія, яка поділяє фігуру на дві дзеркально рівні частини.

1.    Як ви розумієте, що таке композиція?

2.    Що таке конструкція предмета?

3.    Що таке пропорції предмета?

4.    Як треба будувати предмети складної форми?

Спробуйте намалювати одну з таких моделей: кілька різних ваз поруч, кілька різних коробочок.

Інструменти та матеріали: аркуш паперу, олівець, гумка.

План роботи:

•    На аркуші паперу скомпонуйте зображення.

•    Порівняйте пропорції різних предметів.

•    Порівняйте пропорції різних частин кожного предмета (довжину до висоти та ширини).

•    Виправте помилки в побудові.

Спробуйте, разом з батьками, намалювати каркас предметів, розміщениху вашому домі.

Учнівська робота. Монотипія. Квіти в глечику. Глечик - поєднання циліндра і кулі, яблука за формою кулеподібні. За пропорціями одне яблуко більше від іншого. Глечик значно більший за обидва яблука.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 02:18, Переглядів: 9254