НАРОДНА ОСВІТА

Цікаві техніки в'язання

 

Пригадай...

Які є види гачків для в’язання?

Які матеріали можна використовувати для в’язання гачком?

Які ти знаєш способи виконання в'язаного полотна гачком?

Як можна з’єднати між собою деталі в’язаного виробу?

 

До наших часів дійшло безліч різноманітних технік в’язання - ірландське, румунське та брюгське мереживо, туніське в’язання та багато інших видів і технік, які сотнями років удосконалювали майстри всіх народів і націй. Навряд чи нам вдасться придумати щось нове, але ми можемо вдосконалювати ці техніки і створювати свої неповторні дива, використовуючи різні додаткові інструменти та сучасні види пряжі.

 

Як виконати туніське в'язання

Вікторіанське в’язання, афганське плетиво або «тунель» чи «в набір» - це цікавий спосіб в’язання довгим гачком, відомий з давніх часів. Зв’язане туніським гачком полотно має чіткий візерунок, майже не розтягується І, що особливо важливо, - не деформується після прання.

Під час в’язання в туніській техніці дотримуйся таких правил:

1. Для в’язання в цій техніці підходять будь-які нитки, а в’язання виконується за допомогою довгого

 

 

гачка. Довжина гачка має бути такою, щоб можна було набрати петлі по всій ширині виробу!

2. Слід пам’ятати, що в туніському в’язанні не можна туго натягувати нитку, інакше в наступних рядах буде важко проводити набір петель.

3. Для отримання закінченого ряду під час в’язання туніським гачком виконують дві операції: спочатку (справа наліво) - набирають петлі на гачок, не пров’язуючи їх, а потім (зліва направо) пров’язують ці петлі одну за одною.

В'язання туніським гачком гюоводиться тільки з лицьового боку. Саме цим воно відрізняється від в'язання, що виконується звичайним гачком.

 

 

Як в'язати румунське мереживо

Шнуркове румунське мереживо належить до групи зчіпного мережива тому, що малюнок викладається шнуром по контуру, а простір між контурами заповнюється всілякими зчіпками й елементами, які вишиваються голкою.

Шнури для румунського мережива не купують, а вив’язують гачком. В’язати такі шнури легко і швидко. Льон, шовк, вовна, бавовна, віскоза - все це можна сміливо брати в роботу.

 

Види шнурів для мережива

 

Пропонуємо тобі технологію виготовлення шнура «перлинний» або «гусениця», які найчастіше застосовують у румунському мереживі.

 

1. Зв’яжи З ПІІ.

2. Уведи гачок у першу ПП і витягни робочу нитку. Пров’яжи СБН.

3. Поверни роботу за годинниковою стрілкою,

4. Уведи гачок під 2 паралельні петлі.

5. Витягни петлю, як показує стрілка.

6. Пров’яжи другий СБН.

7. Знову поверни роботу за годинниковою стрілкою.

8. Уведи гачок під дві нитки на крайці зв’язаної частини шнура і повтори вищеописані операції заново.

9. В’яжи шнур до потрібної довжини.

 

 

Як в'язати брумстік

Брумстік - досить давній вид перуанського в’язання; дослівно його назва перекладається як «палиця від мітли». Мабуть, на початку освоєння цієї техніки майстрині справді в'язали ці химерні петельки на ручці мітли. Ми ж спробуємо вив’язати

 

 

 

цей узор на звичайній лінійці (можна ще на товстій спиці).

1. Для в’язання підготуй гачок, нитки та лінійку.

2. Зв’яжи ланцюжок з повітряних петель. Витягни останню петлю на ширину лінійки та надінь її на лінійку.

3. Уведи гачок у наступну петлю ланцюжка та витягни довгу петлю.

4. Накинь довгу петлю на лінійку.

5. Витягуй довгі петлі з усіх повітряних петель ланцюжка, надіваючи їх на лінійку.

6. Уведи гачок під перші 5 довгих петель.

7. Накинь нитку на гачок.

8. Протягни гачком нитку під довгими петлями.

9. Пров’яжи стовпчик без накиду.

10. Пров’яжи 4 стовпчики без накиду під арку з тих самих 5 довгих петель. Продовжуй в’язати до кінця ряду.

11. Для в’язання другого ряду витягуй із кожної петлі нижнього ряду по 1 петлі, надіваючи їх по черзі на лінійку.

12. Повтори пров’язування петель по групах.

 

 

Як в’язати на лінійці

Цей спосіб підійде тим, хто хоче навчитися вязати повітряні смуги для створення ажурних речей або для прикраси в’язаного виробу.

Для роботи потрібні нитки, гачок і лінійка. Від ширини лінійки залежатиме ширина майбутніх петель в ажурній смузі.

З ажурних смуг в’яжуть палантини, кофти, шарфи і шапки, сукні, пледи і накидки.

Наведена схема в’язання шарфа на лінійці допоможе тобі опанувати цю цікаву техніку.

 

 

1. Зв’яжи гачком довгий ланцюжок з повітряних петель. Набравши петлі, зроби ще одну повітряну петлю і витягни її гачком подовше. Надягни витягнуту петлю на лінійку,

2. Уведи гачок у наступну петлю ланцюжка і захопи нитку.

3. Витягни петлю і знову одягни на лінійку.

4. Продовжуй до кінця ланцюжка та слідкуй, щоб ланцюжок не перекручувався. Коли лінійка заповниться, поступово зсовуй з неї петлі.

5. Вийшла довга бахрома.

6. Візьми пряжу іншого кольору та пророби все те саме.

7. Поклади бахромки поруч петлями одна до одної, підхопи гачком 5 зелених петель (можна і 4, і 6 - як сподобається).

8. Підхопи 5 жовтих петель і протягни їх через 5 зелених.

9. Підхопи наступні 5 зелених петель І протягни через жовті.

10. Продовжуй до кінця бахромок, намагаючись не пропускати петлі.

11. У результаті отримаєш плетінку.

12. Візьми бузкову пряжу, прив'яжи п до будь-якого з країв і починай набирати петлі на штику вже знайомим способом.

13. Витягуй петлі з кожної ланки до кінця ланцюжка.

14. Твій шарфик набирає ширину,

15. Далі знову набирай ланцюжок бажаною пряжею, зроби з неї бахромку і переплети з бузковою. Продовжуй до потрібної ширини шарфа. За бажання можна обв’язати краї стовпчиками без накиду, щоб вони менше розтягувалися.

 

  

На вилці (її ще називають шпилькою) виконують смуги ажурної тасьми, які з’єднують гачком у готові вироби: коміри, шарфи, круглі серветки, покривала тощо.

Виконані в цій техніці вироби виходять особливо легкими. При цьому тасьму можна з’єднувати в коло так, щоб отримати окремі мотиви, з яких потім складається візерунок.

Д.ля в’язання на вилці підходять найрізноманітніші нитки - бавовняні, вовняні, змішані або синтетичні.

Для роботи потрібні вилка необхідної ширини і гачок. Ширина вилки залежить від товщини нитки. Особливо практична вилка, ширину якої можна змінювати.

Щоб отримати тасьму з довгими петлями, нитку обвивають навколо вилки і приєднують ці витки один до одного за допомогою стовпчиків без накиду, швстовпчиків або стовпчиків із накидом.

 

Вироби у техніці в’язання на вилці

 

Залежно від кількості петель тасьма може вийти щільною або прорідженою. Залежно від ширини вилки петлі можуть бути довшими або коротшими, та обидва боки тасьми можуть мати різну довжину.

За допомогою вилки в’яжуть смуги з довгими петлями, які потім з’єднують між собою гачком, створюючи полотно потрібного розміру і форми. Для виконання різних виробів (шарфів, шалей та їн.) використовують вилки різної ширини: від 1,5 до 8-10 см.

Розмір вилки визначається відстанню між її кінцями: вилку і гачок підбирають відповідно до товщини нитки. Для в’язання на вилці можна використовувати будь-яку пряжу.

 

 

1. Кінець нитки зав’яжи вузлом так, щоб утворилася петля, довжина якої дорівнює половині відстані між кінцями вилки. Вилку тримай лівою рукою, петлю накинь на її правші кінець і робочу нитку заведи за лівий кінець ззаду наперед.

2. Правою рукою введи в петлю гачок, підхопи робочу нитку, що лежить на вказівному пальці лівої руки.

3. Протягни її через петлю до себе. Потім знову накинь робочу нитку на гачок і пров’яжи утворену петлю. Таким чином вийде стовпчик без накиду. Не виймаючи гачок із петлі, поверни його вертикально борідкою вниз і заведи за правий кінець вилки, повертаючи при цьому вилку справа наліво. Робоча нитка виявиться на вказівному пальці .лівої руки за вилкою, гачок у робочому положенні - перед нею, а правий кінець вилки - обвитий ниткою.

4. Знову введи гачок у петлю на лівому КІНЦІ вилки під передню частину петлі, захопи нитку і витягни петельку. Накинь нитку на гачок і пров’яжи 2 петлі на гачку.

Як в'язати на пальцях

 

 

В’язання на пальцях, в’язання на руках, або ручне в’язання,- це в’язання без застосування спиць, гачка й Інших традиційних пристосувань та Інструментів. Для в’язання використовуються тільки пальці в’язальниці та пряжа.

Достеменно невідомо, де і коли з’явилося в’язання на пальцях. Швидше за все, ця техніка народилася майже водночас з традиційними. Іноді батьківщиною в’язання на пальцях називають Латинську Америку, є відомості й про те, що в Азії цей вид ремесла розвинений досить давно.

Сьогодні ручне в’язання має все більше шанувальників.

Під час в’язання на пальцях можна задіяти всі п’ять пальців (тоді виходить полотно завширшки в 5 петель), можна - 4, 3, 2. Кількість петель у ряду в’язання відповідає кількості задІяних пальців. Розмір петель та їх щільність залежать від товщини пальців і діаметра ниток.

Технологія в'язання на пальцях

1. Закріпи край нитки на великому пальці (наприклад вузлом).

2. Потім протягни нитку «вісімкою» між чотирма пальцями,

3. Оберни нитку навколо мізинця і поверни до вказівного пальця теж «вісімкою», Це перший ряд.

4. Другий ряд можна робити кількома способами. Найпростіший - протягни нитку поверх усіх пальців. Складніший - повтори протягання нитки, як на початку, тобто «вісімкою» в один бік і «вісімкою» в інший.

5. Друпій ряд ниток вищий від першого. Кожну петлю першого ряду знімай з пальця, залишаючи при цьому другий ряд. Вийде, що петля першого ряду зчеплена з петлею другого ряду. Повтори всі 4 петлі.

6. Далі повторюй кроки 4 і 5 до того часу, доки виріб не буде готовий.

7. Закривай петлі таким чином. Останній ряд має залишитися на пальцях - тобто на кожному пальці має бути тільки по одній петлі. Зніми петлю з мізинця І перекинь на безіменний палець. Потім зніми нижню петлю з безіменного пальця І перекинь через верхню на середній палець. І так далі. Закінчуй так, як закінчують в'язання гачком, - затягни останню петлю.

В'язання на двох і трьох пальцях

Під час в’язання на двох і трьох пальцях виходить ланцюжок, який можна використовувати як мотузку або тасьму.

 

Японське в'язання на пальцях

У сучасній Японії запропоновано своє бачення в’язання без інструментів - це юбіамі. V країні видається багато журналів з юбіамі, присвячених унікальній методиці в’язання за допомогою пальців. V них пропонуються схеми і фото найрізноманітніших виробів, виконаних без участі спиць і гачка: шалики і шапки, хустки і косинки, кофти і жилетки, сумки і сумочки.

Крім цього, на пальцях можна зв’язати: 1) ланцюжок із повітряних петель:

 

2) ланцюжок із повітряних петель із накидом (ланцюжок- сгрейч);

 

3) туніське в’язання;


 

4) будь-який малюнок, який використовується під час в’язання гачком за допомогою стовпчиків із накидом, без накидів тощо.

Поради для початківців

1. Робота виконується на лівій руці. Для лівші - на правій.

2. Не слід затягувати петлі надто сильно, щоб їх було легко знімати, а також, щоб пальці рук не перетягувати нитками (це погіршує кровообіг).

3. Вибирайте нитки діаметром понад 3 мм. Якщо нитки тонкі - слід в’язати в 2, 3 і більше жмутів.

4. В’язання на пальцях - заняття корисне при стресі, має заспокійливу дію та приносить задоволення.

 

Як в'язати на руках

Вироби в’яжуть на руках не тому, що не вистачає грошей на гачок, а тому, що вив’язані в такій техніці шарфи виходять дуже красивими. Якщо у тебе немає товстих ниток, ти можеш використовувати під час в’язання кілька складених разом тонших або довгий шнур, вив’язаний на пальцях.

Технологія в'язання на руках

 

 

ОБГОВОРІТЬ Н ТВОРЧИХ ГРУПАХ

Що спільного між в’язанням на лінійці, на вилці та в’язанням брумстік?

Спробуй зв’язати зразок на руках.

 

 

На фото - італійський дизайнер Андреа Брена на виставці International Designer Festival, яка проходила в Берліні. Він в’яже на руках килими, накидки на крісла і стільці, пуфи, кошики тощо.

 

 

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПОВТОРЕННЯ

1. Дай відповіді на запитання, переставивши букви правильно.

Як називається:

в'язання, виконане довгим гачком?

НСЕКІТЬУ

шнур, який найчастіше використовують у румунському в'язанні?

ЕИЯЦНУСГ

перуанське в'язання з витягнутих петель?

МКТРСІУБ

інструмент, на якому створюються стрічки з ажурних петель?

ЛВИАК

в'язання італійського дизайнера Андреа Брена з мегатовстих ниток?

АН УАХКР

2. Підбери назву до видів в’язання.

 

 

а) туніське б) перуанське в) румунське

3. Склади речення з частин.

Румунське в’язання створене довгим гачком

Туніське в’язання найпоширеніше в Японії

В’язання на пальцях створене шнурковими

візерунками

 

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ

Запропонуй вироби, які можна зв’язати техніками, з якими ти ознайомилася. Обґрунтуй вибір матеріалів та інструментів, які ти б обрала для їх виготовлення.

 

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

 

В'язання браслета на пальцях

Виготов смужку із трикотажного одягу, скориставшись порадою зі с. 69.

 

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук (дівчата)

 

Автор: asia2016 от 25-02-2017, 03:52, Переглядів: 9344