Народна Освіта » Географія » § 41. Використання природно-ресурсного потенціалу України і його наслідки

НАРОДНА ОСВІТА

§ 41. Використання природно-ресурсного потенціалу України і його наслідки

Пригадайте, що належить до природних ресурсів.

Які існують види забруднень та як вони впливають на довкілля?

ПРИРОДНО-РЕСУРСВНЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНИ. Виділяють такі основні природні ресурси України: мінеральні, земельні, водні, лісові, рекреаційні тощо.

Використання мінеральних ресурсів включає в себе розроблення паливно-енергетичних, рудних і нерудних ресурсів. В Україні з паливно-енергетичних ресурсів переважно використовують кам'яне й буре вугілля, продукти переробки нафти і природний газ. Із руди виплавляють чорні й кольорові метали для потреб машинобудування: для виготовлення транспортний засобів, точних приладів, медичного обладнання, електроніки та побутової техніки. В повсякденному житті ми використовуємо кам’яну та калійну (з неї виробляють соду) сіль, які належать до нерудних ко рисних копалин.

Земельні ресурси використовують для розміщення господарських об’єктів, ведення сільського й лісового господарства. Всі землі України незалежно від їхіпюго цільового призначення й іосіюдарського використання належать до земельних ресурсів і становлять єдиний земельний фонд держави.

. Обгрунтуйте, чому грунти вважають найбільший багатством України?

Чи знаєте ви. що...

 

Водні ресурси поділяють на затратні і незатратні. Цо.затратних належать: вод<х;поживаішя у щюмисложхггі, сільському (зрошення) й комунальному господарстві та ін. Незатратними вважаються: водокористування для гідроенергетики, водного транспорту, рибного господарства, туризму.

Лісові ресурси відіграють важливу роль у збереженні нав колишнього середовища та е природною сировинною базою для розвитку галузей народного господа|>етва.

До рекреаційних ресурсів належать об’єкти і явища природного походження, які можуть бути використані для лікування, оздоровлення, відпочинку, туризму. Це — бальнеологічні (мінеральні води, грязі), кліматичні, ландшафтні, пляжні та пізнавальні ресурси.

Забруднення довкілля вихлопними газами автомобільного транспортному в середньому на рік в Україні станови гь 39 % загального рівня забруднення. У великих містах цей показник іноді сягає 70-90 %. Тому нині дедалі частіше говорять про переваги електромобілів, що повинні прийти на заміну машин з бензиновими й дизельними двигунами.

 

ОСНОВНІ ВИДИ ЗАБРУДНЕНЬ ДОВКІЛЛЯ. В Україні основним забруднювачем довкілля є промисловість. Найис-безпечиішими для природного середовища с металургійні, хімічні, нафтопереробні й машинобудівні заводи, кар’єри й збагачувальні фабрики. За останні роки від роботи цих підприємств в атмосферу потрапило більш як 100 млн тонн шкідливих речовин. Причиною цього є застаріле промислове обладнання, порушення меж санітарно-захисних зон, мала ефективність очисних споруд.

Значна частка шкідливих речовин потрапляє в атмосферу через роботу транспорту. Основні причини забруднення повітря вихлопними газами автотранспорту застарілі конструкції двиг>тіів, використаїпія токси'пюго пального та недосконала організація руху, особливо в містах, на перехрестях.

Залізничний транспорт вважається екологічно чистішим, особливо електричний. Але й він створює чимало іцюблем довкіллю. Нечистоти, що викидаються з вагонних убиралень, забруднюють смугу завширшки кілька метрів обабіч колій. Певного мірою розв'язати що проблему дас змогу встановлення вакуумних систем змивання в туалетах.

До отруєння грунтів і вод України призводить використання у сільському господарстві надмірної кількості пестицидів і мінеральних добрив. З усієї кількості мінеральних добрив в середньому лише 5-10 % їх поглинається рослинами. Решта змивається дощами й талими водами, здувається вітрами й потрапляє в річки, озера, ґрунтові води, стаючи шкідливими компонентами екосистем.

Значною екологічною проблемою міст України стають комунальні стоки. Щороку у водойми України їх скидається близько 4 млрд м3. Очи-щепня вод до санітарних норм у всьому світі пов’язало зі значними витратами, тому чекати поліпшення стану справ у цій галузі найближчим

часом не доводиться. Найбільшу кількість поочищених стічних вод скидають міста Маріуполь, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Київ, а також курортні міста.

12 грудня 2015 р. 125 країн

світу ухвалили текст Нової клі -

матичної угоди щодо уникнення глобального потепління на планеті. ЩоЄ цього досягти доведеться відмовлятись від викопного палива й переходити на відновлювані джерела енергії Дізнайтеся з інтернет-джерел, які заходи планує Україна в рамках цієї угоди; які наслідки для планети матим*

ПІДВИЩеННЯ температури ПОВІТРЯ Hc

2 °С у разі ігнорування проблем глобального потепління. (Ключові СЛОВс для пошуку: Нова світова кліматичне угода.)

 

До небезпечних забруднювачів довкілля належать об'єкти, які генерують потужні фізичні поля: електромагнітні, радіаційні, шумові, ультра- та інфразвукові, теплові, вібраційні (великі радіостанції, теплоцентралі, трансформаторні підстанції та іи.). їхній негативний вплив на навколишнє середовище називається фізичним забрудненням. Концентрація цих об’єктів в Україні висока, особливо в промислових районах і великих містах.

 

ВПЛИВ ЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ НА ЖИТТЄДІЯЛЬНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ КРАЇНИ. Наші пращури жили в гармонії з природою. Сьогодні ж люди живуть у режимі виробничого циклу, однаково В будь-яку пору року. Побутові J1MOBH життя та праці сучасної людини, безперечно, поліпшилися, але, як ви переконалися, призвели й до невтішних наслідків. Особливо негативно позначилися на стані здоров'я населення нашої країни аварія на Чорнобильській атомній станції, потрапляння в навколишнє середовище хімічних речовин, порушення природного балансу, вилив електромагнітного ноля тощо.

Екологічна ситуація потребує мобілізації усього суспільства. Основними шляхами розв’язання екологічних проблем є: перехід до матеріало- й енергоощадних технологій, а в перспективі до безвідходних циклів виробництва;

<8> раціональне природокористування з урахуванням особливое гой окре мих регіонів;

■'·■ розширення природно-заповідних територій;

Ф екологічна освіта й виховання населення.

Розв’язання проблеми збереження здоров’я людини закладено в ній самій: у знанні й розумінні впливу на довкілля, умінні дотримуватись правил здорового способу життя.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    До найбільших забруднювачів довкілля належать: промисловість, сільське господарство, транспорт, комунальні стоки.

2.    Використання матеріало- й енергоощадних технологій та раціональне природокористування є важливими чинниками збереження довкілля. 36 37 38 39

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:58, Переглядів: 1305