Народна Освіта » Географія » § 32. Рослинність України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 32. Рослинність України

Пригадайте, як рослинність видозмінюється залежно від природної зони. Які рослини занесені до Червоної книги України?

ЗАКОНОМІРНОСТІ ПОШИРЕННЯ РОСЛИННОГО ПОКРИВУ Рослинність це сукупність рослинних угруповань (фітоценозів) на певній території. З ботаніко-геогра-фічної точки зору Україна лежить у межах трьох природних зон: мішаних лісів, степової та лісостепової. Різноманіття природних умов визначає багатий рослинний покрив території нашої держави.

Природна іюслишіість в Україні збереглася в лісах, на луках, болотах, схилах балок і ярів, заповідних територіях. У різних частинах країни її видовий склад неоднаковий, що зумовлено відмінностями у зволожені, освітленні, тепловому режимі, ґрунтах.

На формування різноманітності рослинності України вплинули такі чинники: геологічний час, рельєф, клімат, ґрунти, внутрішні води, тваринний світ та людина. На рівнинній території України рослинність поширюється зонально, поступово видозмінюючись у зв'язку зі зміною температурного режиму та вологості в напрямку з півночі на південь.

 

Чи знаєте ви, що...

 

Природна рослинність України

охоплює 19 млн га. Загальна площа лісового фонду становить близько 9 645 тис. га, із них покритих лісом — 826 тис. га. Флора України налічує понад 25 тис. видів рослин, із них майже 5 тис. видів вищих рослин.

 

У гірській місцевості рослинність ЗМІНЮЄТЬСЯ .4 ВИСОТОК). На різновидність рослин впливає склад гірських порід. На лесових осадових, пухких породах ростуть діброви, стени. На пісках і супісках сосново-дубові ліси (субори). На заболочених, дерново-підзолистих ґрунтах сосни, очерет, рогіз, стрілолист. На каштанових ґрунтах південної частини України ростуть різнотрав’я.

 

PtX Л III I III У ГРМIYIIAIHІ Я. Рослини, що ростуть на певній території, пристосувавшись до однакових природних умов (клімату, рельєфу, геологічної будови, ґрунтів тощо), утворюють рослинні угруповання. У них гармонійно співіснують дерева, кущі, трав’яні рослини, мохи, лишайники, гриби.

Основні тини рослинного угрупування:

ліси (хвойні, широколисті, мішані) — в них переважають деревні рослини;

луки — панують багаторічні трав’янисті рослини (конвалія, суниці, проліски тощо);

степи — тут, як і на луках, ростуть багаторічні трав’янисті рослини, насамперед із родини злакові (ковила, типчак тощо); болота надмірно зволожені території. Надлишкова зволоженість і брак кисню в ґрунті спричиняють накопичення η ньому нерозкладених решток рослин.

Кожний тип рослинного угрупування представлений одним чи кількома видами, чисельність яких переважає над іншими. Розподіл рослинних угрупувань по земній кулі визначається умовами довкілля. У кожній із природних зон переважають ті рослинні угрупування, представники яких найкраще пристосовані до місцевих умов зростання.

ЧЕРВОНА ТА ЗЕЛЕНА КНИГИ УКРАЇНИ. Незворотність негативних процесів у рослинному світі потребує вживання заходів щодо охорони і відновлення його видів та угруповань. У 1980 р. було видано Червону книгу України. У ній описано рідкісні та зникаючі види рослин, що потребують особливої охорони, місця їх поширення, заходи щодо їх збереження та відтворення. Якщо до першого видання Червоної книги України було внесено 150 пидів рослин, то у виданій 1996 р. їх уже налічується понад G00. Серед них, наприклад, є добре знайомі підсніжний звичайний, сон-трава, первоцвіт звичайний, цибуля ведмежа, рододендрон східиокарпатський (червона рута), білотка альпійська (едельвейс), ялівець високий, тис ягідний та ін. Найбільше ендемічних і рідкісних видів є в Кримських горах та Українських Карпатах. В Україні є свої рослини ендеміки (які мають обмежений ареал поширення) сосна Станке вича, тюльпан Кальс, (юдодоидрон Кочі.

Основою для розроблення охоронних заходів щодо збереження, відтворення та використання рослинних угруповань є Зелена книга України, створена в 1987 р. Вона є офіційним державним документом, в якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних, таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань, які підлягають охороні. До Зеленої книги України внесено близько 130 рослинних угруповань, в яких панують рідкісні, ендемічні та реліктові види рослин (високогірні, степові, заплавні), які майже повністю знищено господарською діяльністю.

 

1.    Де в Україні поширена степова рослинність?

2.    Які види дерев ростуть в Українських Карпатах та на півдні нашої держави?

3.    Які рослинні угрупування поширені на півночі України?

4.    Яка рослинність представлена в межах вашої області?

РОСЛИННІ РЕСУРСИ. ЇХ ОХОРОНА І ВІДТВОРЕННЯ. Рослинні ресурси - це всі рослинні організми, які ростуть на територіях і акваторіях та використовуються для різних потреб населення. Рослинами-реліктами (ті, ЩО були ПОШН|И!НІ в минулих геологічних епохах і збереглися одинокими представниками у сучасних умовах) в Україні е кедрова сосна європейська, тис ягідний, фісташка туполиста.

Лісовими ресурсами є деревні, технічні, лікарські та інші продукти лісу, що використовуються для задоволення потреб населення і виробництва та відтворюються у процесі формування природних комплексів.

Лісові ресурси виливають на стан атмосферного повітря, захищають ґрунти від ерозії, сприяють регулюванню стоку води, оздоровленню населення тощо.

Важливість рослин у природі та житті людини зумовлює потребу в ощадливому і розумному їх використанні. На жаль, вплив людини на до-

 

 

вкілля не завжди позитивний. Нищівне вирубування лісів, необдумане осушення боліт і річкових заплав, надмірне розорювання степових ділянок, руйнування природних комплексів гірничодобувною діяльністю та промисловими відходами усе це призводить до збіднення і знищення рослинних угруповань.

РОСЛИННІСТЬ C ltoe Місцевості. В Україні

є рослини, характерні лише для певної місцевості. Окремі з них пристосувалися до росту на значних висотах над рівнем моря. Буки ростуть у Карпатах та Передкарпатті на висоті 800 м над р. м., едельвейс мешканець гірських вершин Карпат, а тис ягідний зустрічається лише в Кримських горах. Для болотистої місцевості рівнин характерна чорна вільха. В лісових масивах Лісостепу зустрічається ліщина, а в степових ділянках легко помітити тимофіївку та вівсюг Лессінга. У районі Валки Рсдутна (с. Володимирівна, Дніпропетровської області), учнями місцевої школи знайдено і охороняється зона поширення рослин первоцвітів сон-трави.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    У різних частинах України видовий склад рослин неоднаковий, що зумовлено відмінностями у зволожені, освітленні, тепловому режимі, ґрунтах.

2.    На рівнинній частині України рослинний покрив змінюється залежно від географічної широти, а в Українських Карпатах і Гірському Криму — з висотою.

3.    Рідкісні та зникаючі види рослин з метою їх охорони описані у Червоній книзі України, рослинні угруповання — у Зеленій книзі України.

4.    Рослинні угрупування — це закономірне поєднання рослин на тій чи іншій території з певними взаємовідносинами між ними і властивими їм умовами місцезростання.

5.    Основними рослинними угрупованнями в Україні є люи, степи, луки та болота.

.. г ^зкажіїь. які рослинні угруповання сформувалися на території України.

2.    Які ліси за видовим складом рослинності є в нашій країні?

3.    Назвіть степові види рослин. Де збереглася природна степова рослинність?

4.    Які заходи вживають для охорони рослин?

5.    Подумайте, чому вирубування лісів призводить до негативних змін у довкіллі.

6.    Пщготуйте розповідь про значення лісових ресурсів для нашої держави.

7.    Традиції українців тісно пов’язані з рослинністю. Наприклад, на Івана Купала <7 липня) широко використовуються вінки із польових квітів, папороті, гілочки горобини. На Маковія (14 серпня) — польовий мак, колоски жита або пшениці. На Вербну неділю святять у церкві гілочки верби. На Трійцю (на 50 день після Великодня) в оселі розкидають траву аїр, гілочки любистку, полину, м'яти. Біля української хати здавна саджали калину, взимку її ягоди клали між шибками. Використовуючи українознавчу літературу, підготуйте деталізовану розповідь про використання рослин у традиції нашого народу. I Ipo яке ставлення до природи та взаємозв’язок з нею людини вони свідчать?

Чн знаєте вн, що...

 

На території України водиться

100 видів ссавців, 360 видів птахів, 200 видів риб, 17 видів землеводних і 20 видів плазунів.

 

МАРШРУТ 6

іШмЬ&іКіt^Ull /«Hr* Міь.и

Мої орієнтири:

називати видовий склад тваринного світу;

характеризувати фауністичний склад лісів, луків, степів, боліт, водойм; розпізнавати види тварин, які занесені до Червоної книги України; наводити приклади акліматизації та реакліматизації тварин; аналізувати карту тваринного світу України;

робити висновки щодо закономірностей поширення основних типів тваринного світу в Україні;

оцінювати стан тваринних ресурсів, їх роль у господарській діяльності людини, наслідки використання в різних регіонах України.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:43, Переглядів: 4211