Народна Освіта » Географія » § 17. Сучасний рельєф України

НАРОДНА ОСВІТА

§ 17. Сучасний рельєф України

Пригадайте, як внутрішні та зовнішні процеси впливають на формування рельєфу.

Охарактеризуйте геологічні та тектонічні особливості території України.

 

ГОРИ. Лише 5 % площі України зайняті горами, що розташовані на крайньому півдні і заході. На заході нашої країни розташовані середньовисокі гори — Карпати, а на півдні та південному сході Кримського півострова — низькі Кримські гори.

Українські Карпати простягаються смутою завдовжки 280 км і завширшки 100 км. Карпати поділяють на три частини: Передкарпаття, власне Карпати, Закарпаття.

Визначте за інформацією на світлині основні особливості природи Карпат як гірської частини території України.

 

ГЕОгалактпка

 

ІІередкарпаття і Закарпаття представлені здебільшого рівнинними формами рельєфу. Власне Карпати або Карпатські гори складаються з кількох паралельних гірських хребтів. Зовнішню смугу утворюють Бескиди, Горгани та Покутсько Буковинські Карпати з вершинами куполоподібної форми. Центральна смуга Карпат представлена Верховинським та Вододільним хребтами заввишки близько 1200 м. Далі від них на південний схід простигаються Полонинсько-Чорногірські гори з найвищими вершинами рельєфу нашої країни. Крайню південно-західну частину Українських Карпат займають Вулканічні Карпати, а південну Рахівський масив і Чевчинські гори з глибокими долинами та гострими, високими вершинами.

Говерла стала відомим об’єктом туризму в 1880 р., коли розпочалися перші сходження на неї. В 1996 р., нап'яту річницю незалежності України, на Говерлі встановили спеціальний монумент, де міститься земля з усіх областей нашої держави. Сьогодні найвиша вершина України потерпає від масового туризму. На думку екологів, екосистема гори може витримувати сходження не більш як 200 осіб на донь, інакше піл загрозою опиниться рослинність її альпійських луків. Існує чотири основних маршрути підкорення вершини. Дізнайтеся за допомогою різних джерел інформації, які саме.

 

Карпати є типовими середньовисокими горами. Підтвердженням цього є сім вершин заввишки більш як 2000 м, а три наближаються до цього показника (див. додаток І).

Кримські гори смугою завширшки 60 км простяглися вздовж на 180 км у південній частині кримського півострова. Висота цих гір та розміри паем зменшуються у напрямку з південного сходу на північний-захід. Кримські гори є низькими: їхня пересічна висота становить 440 м. Найвищою частиною є Головне пасмо з висотами 1200-1500 м та безлісими вершинами — яйлами. В межах цього пасма розташована найвища вершина гір і півострова г. Роман Кош (1545 м). У Кримських гір виділяють також Внутрішнє та Зовнішнє пасма.

РІВНІШІЇ. Територія України здебільшого представлена рівнинними формами поверхні. Правобережна частина більш підвищена, тут розташовані значні за розмірами Волинська, Подільська та Придніпровська височини. Лівобережна частина майже суцільна низовина, лише незначні її простори зайняті більш високими формами рельєфу: Донецький кряж, Приазовська височина та від роги Середньоруської височини. Південь України займає велика Причорноморська низовина. Плоскогір’їв на території України немає.

Низовини переважають у північній, північно-східній та південній частинах України, Ha півночі розташована півден на частина Поліської низовини. її середні висоти становлять 150-200 м. Проте загальний рівнинний характер цієї низовини часто порушується горбоподібними утвореннями та валами. Придніпровська низовина фактично є продовженням рівнинних просторів Поліської низовини на лівому березі Дніпра. її пересічні висоти 50 170 м, а найвища точка стано вить 236 м над рівнем моря. Причорноморська низовина має перепади висот у межах 120 150 м та закінчується стрімкими урвищами в бік моря. У південно-східній частині Закарпаття лежить Закарпатська низовина. Фактично вона є частиною Середньодунаиської рівнини. Висоти низовини коливаються в межах 120-150 м. Вона є слабо нахилена в бік річки Тиси.

І Чи зааєте ви, що...

 

Близько 70 % території України займають низовини, 25 % — височини, 5% — гори.

 

Географія на щодень

 

За формою поверхні низовини можуть бути рівні та слабо хвилясті. А височини горбисті, хвилясті й плескаті. За способом утворення височини можуть бути денудаційні, пластово-денудаційні, структурно-денудаційні, цокольні.

 

 

Височини, в тому числі й кряжі, займають в Україні значні площі. Налічують шість височин на території нашої країни: Волинська, Подільська, Хотинська, Придніпровська, Приазовська та Донецький кряж. Придніпровська височина розташована на правому березі Дніпра. Вона певною мірою є проявом у рельєфі окремих структур Українського щита. Середні висоти височини коливаються від 150 м до 170 м. Її найвища точка розташована в районі Канівських гір і має висоту 323 м.

ТИШІ РК.ІЬСФУ ЗА ПОХОДЖЕННЯМ. Як ви вже знаєте, у формуванні сучасного рельєфу найбільшу роль відіграють екзогенні сили. Під їхнім виливом утворюються різні типи генетичного рельєфу: ерозійно-акумулятивний, денудаційний, давньольодовиковий, карстовий, гравітаційний, еоловий, суфозійний, береговий, вулканогенний, техногенний. Розглянемо причини їх утворення та якими формами вони представлені

У природі.

Ерозійно-акумулятивний тни рельєфу або флювіальний (від лат. «флювіус» течія, річка) формується під дією постійних або тимчасових поверхневих водних потоків. Потоки води змивають верхній шар Грунту та підкладають накопичений бруд та попередньо зруйновані гірські породи. Процес руйнування земної поверхні текучою водою називають ерозією. Тимчасові потоки води, які виникають після сильного дощу і танення снігу, розмивають ґрунт, руйнують земну поверхню і утворюють яри, які зі'одом перетворюються у балки. Відомо, що швидкість зростай ня ярів велика. ІЗ Україні чимало територій порізаних ярами.

Коли потоки води є постійними протягом тривалого часу (нерідко впродовж мільйонів років), наприклад рух річки, тоді подрібнені уламки гірських порід переносяться (транспортуються) на далеку відстань і відкладаються. Цей процес називають акумуляцією. У результаті е|х>зії та акумуляції утворюються річкові долини з ерозійними, акумулятивними та ерозійно-акумулятивними терасами, нагромаджуються дельти, як наприклад, у гирла Дніпра та Дунаю.

Пригадайте, що таке яри та балки, останці, уступи та вали, еолові форми, дюни, каньйони, миси та затоки, кар’єри, дамби, терикони.

 

Денудаційний тин рельєфу утворюється у процесі підняття земної кори та руйнування її часом. Результат такої роботи представлений у природі горбами — останцями, уступами, валами.

Давньольодовикопий тип рельєфу або гляціальний утворений руйнуванням земної поверхні льодовиком. Насуваючись, льодовики утворювали великі ніші в схилах гір, внорю-

вали долини, надаючи їм коритоподібної форми. Найтиповіше виражені кари (ніші, борозни), цирки або амфітеатри (глибокі котловини, зайняті кригою) збереглися на Чорногорі та Свидовці (Українські Карпати). Місцева їх назва — котли. Відступаючи, льодовики залишали велику кількість грубоуламкового матеріалу. Нагромадження кам'яних брил, щебеню, піску в зоні танення криги, називають мореною. Моренні рівнини поширені на Поліській низовині.

Чн знаєте вн, що...

 

Найбільші яри, завглибшки сотні метрів, розташовані у районі м. Канева Черкаської області. Іх ще умовно називають Канівськими горами. Вони простягайся випуклою дугою завширшки 35-70 км понад Дніпром від Ржишева до гирла річки Рось. Найвищі точки розташовані неподалік с. Григорівка (242 м надр, м.) таза кілька кілометрів на південь від Канева (244 м). У межах Канева більшість гір мають власні назви: Дніпрова, Московка, Лиса. Пилипенкова, Княжа (221,2 м) та ін. На території Канівських гір — на Чернечій горі розташований музей та могила Тараса Шевченка.

Канівські гори називають ‘-геологічним музеєм у природі-·. Перші юрські та крейдові відклади цього району ви вчаву 1851 р. К. Феоріланто8. У геологічному минулому, коли на територію України рушив льодовик, то він зустрів на своєму шляху Канівське підняття, яке завадило його пересуванню. Лід своїм тиском зривав, руйнував осадові пасма, переносив їх на інше місце. Під тиском криги, підняття зминалося у складки, які насувалися одна на одну. Гак унаслідок тиску льодовика було порушено природні умови залягання гірських порід. Згодом потоки води розмили це підняття, утворивши Канівські гори.

 

Карстовий тип рельєфу формується у процесі розчинення водою легкорозчинних порід: вапняку, крейди, солі. Якщо руйнування неглибоке, то процес має назву верхній карст, прикладом якою є долини, провали. Якщо розчиняються породи глибоко, то це — підземний карст, представлений підземними порожнинами, печерами. Такий тип рельєфу поширений у районах залягання вапнякових, гіпсових порід та кам’яної солі в Торнопілі>ській області, на Кримському піпострові.

Гравітаційний тип рельєфу або зсувний утворюється від зміщення гірських порід иа схилах під дією сили тяжіння. Прикладами у природі є зсуви земної поверхні, обвалово-осип-ііі шлейфи на схилах гір. На території України це Півден-пий берег Криму, правий берег Дніпра, Українські Карпати. Обвали утворюються на скелистих вершинах і крутих відкри тих схилах у результаті тектонічних причин і зпачного зволоження схилів. Зсувні процеси пов’язані з порушенням умов залягання порід. Незважаючи иа порівняно невеликі розміри валів, це небезпечні процеси для транспортних шляхів, населених пунктів, розташованих у місцях, де можливі обвали.

Еоловий тип рельєфу сформувався у процесі пидуваїшя породи вітром, тобто руйнування поверхні вітром або вітрова ерозія. Цей рельеф поширений у південних районах України, де випадає мала кількість опадів. Найбільші вітрові утворення поодинокі піскові дюни, що трапляються на піщаних берегах морів, річок.

Суфозійний тин релыфу утворюється у процесі просідання земної поверхні та ущільнення лесових порід на плоских вододілах. Результатом діяльності є степові «блюдця*, які можна зустріти майже на всій рівнинній території України, де поширені леей й лесовидні породи, за винятком Полісся, де залягають піски. Степові «блюдця» мають діаметр від 5 м до 50 м, глибину — від 1 м до 3 м. Невеликі «блюдця» заповіпоіоться водою лише в період танення снігу або зливових дощів.

Береговин тип рельєфу спостерігається на березі водойм. До цього типу рельєфу належать Олеіпківські піски, утворені в результаті нагромадження осадового матеріалу водами Дніпра. Це один із найбільших піщаних масивів Європи!

Узбережжя — це місце зустрічі трьох стихій: води, суходолу та повітря. Тому природні процеси тут досить активні. Хвилі — найсильніший інструмент впливу моря або річки на берег. Під дією вітрових хвиль відбувається накопичення та перенесення дрібних частинок гірських порід. Руйпуваппя берега та мілководдя хвилями називається абразією. Різна міцність гірських порід призводить до того, що узбережжя під дією хвиль відступають нерівномірно. Утворюються виступи (миси) або заглиблення суходолу (затоки). Найпоширеніша абразія вздовж узбережжя Кримських гір.

Чи знаєте ви, що...

 

Найглибший каньйон в Україні — це

Великий каньйон Криму, гігантська розколина у вапняковій долині річ ки Лузун-Узень на північних схилах Ай-Петринської яйли. Його розміри вражають, попри те, що він менший, ніж у річки Колорадо. Довжина Великого каньйону Криму понад 3 км, глибина сягає 320 м. Оскільки його ширина незначна (місцями не перевищує З м), він може наповнюватися дощовими потоками.

 

Унаслідок акумулятивних процесів на Азово-Чорноморському узбережжі утворюються пляжі, коси. Наприклад, Бердянська коса, Арабатська Стрілка тощо.

Вулканогенний тип рельєфу пов’язаний із давнім вулканізмом. На території України представлений грязьовими вулканами заввишки 50 м у Керчі, на Кримському півострові та зруйнованими вулканами г. Карадаг, Аюдаг, вулканічні пасма Південного берега Криму, вулканічні хребти Українських Карпат.

Техногенний тип рельєфу е результатом діяльності людини. Людина у процесі своєї господарської діяльності змінює рельєф, створює нові типи. Прикладами є кар’єри, дамби, кургани, терикони, тераси.

РЕЛЬЄФ І ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЮДИНИ. Рельєф земної поверхні визначає особливості території, иа які обов’язково т|>оба зважати в господарській діяльності. Від рельєфу залежить розміщення і конфігурація сільськогосподарських угідь, використання певного виду транспорту, характер меліоративних робіт, місця прокладання доріг, будівництво населепих пунктів.

Наприклад, нахил поверхні впливає на умови стоку води, зволожен ня, інтенсивність змивання ґруптів та утворення ярів, які зменшують площу орних земель, розрізують дороги. Від крутизни схилу місцевості залежить кут падіння сонячних променів на поверхню землі. Південний схил найтепліший, західний і східний мають проміжне значення. Тому тривалість безморозного періоду на випуклих формах рельєфу більша, ніж у видолинках.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Ендогенні сили створюють основні форми рельєфу, який η Україні представ лений на 95 % рівнинами.

2.    Різноманітність генетичних типів рельєфу території нашої держави пояснюється геологічними процесами.

3.    У формуванні сучасною рельефу значний вплив має господарська діяльність людини. 12

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:22, Переглядів: 2314