Народна Освіта » ДПА 2014 » Збірник завдань ДПА 2014 астрономія 11 клас скачати

НАРОДНА ОСВІТА


Збірник завдань ДПА 2014 астрономія 11 клас скачати

Завдання ДПА 2014 з астрономії 11 клас скачать

Кількість сторінок: 28

Назва предмету: астрономія


Скачати збірник завдань ДПА 2014 астрономія 11 клас

Скачати Збірник

Astro_DPA_11ukr.pdf [646,41 Kb] (cкачиваний: 67)

 

Наводимо, як приклад, відповіді на завдання одного з умовних варіантів рівня стандарту.

 

Запитання 1. Який проміжок часу між верхньою та нижньою кульмінаціями Полярної зорі? А) 6 год; Б) 9 год; В) 12 год; Г) 24 год.

Відповідь. Варіант В (правильний варіант учень має зазначити у відповідній клітинці бланка відповідей).

Запитання 2. Яку характеристику зорі підкреслює термін «червоний карлик»? А) малу масу; Б) малий розмір; В) і малу масу, і малий розмір; Г) великий вік.

Відповідь. Варіант В (правильний варіант учень має зазначити у відповідній клітинці бланка відповідей).

Запитання 3. Яка зоря молодша: нова зоря чи протозоря?

Відповідь. Поняття «нова» зоря не характеризує вік зорі, а визначає один з типів спалахуючих зір. Натомість «протозоря» - один з початкових етапів формування зорі. Тому молодшою є протозоря.

Запитання 4. Яка характеристика оптичного телескопа важливіша для спостережень слабких зір: діаметр окуляра чи діаметр об’єктива?

Відповідь. Одне з основних призначень телескопа - збирати випромінювання від небесних світил. Для цієї мети в оптичному телескопі слугує об’єктив. Чим більший діаметр об’єктива, тим більше світла він збере від слабкої зорі. Окуляр у телескопі використовують для того, щоб розглядати зображення небесного тіла, побудоване об’єктивом. На процес реєстрації світла від слабкої зорі окуляр не впливає. Отже, для спостереження слабких зір важливим є діаметр об’єктива телескопа.

Запитання 5. Який закон визначає форму орбіт планет Сонячної системи?

Відповідь. Рух планет Сонячної системи визначають закони Кеплера. Згідно з першим законом Кеплера, кожна планета рухається навколо Сонця по еліпсу, в одному із фокусів якого міститься Сонце.

Запитання 6. Ми спостерігаємо за космічним апаратом, який за сталої абсолютної зоряної величини змінює видиму зоряну величину від 0т до +5т. Як при цьому змінюється відстань до цього апарата?

Відповідь. Шкалу видимих зоряних величин побудовано так, що більше значення зоряної величини відповідає меншій освітленості (блиску), яку створює те чи інше небесне світило. А що менша освітленість, то далі від спостерігача перебуває світило. Отже, космічний апарат, зоряна величина якого становить 0т, перебуває ближче до нас, ніж тоді, коли його зоряна величина становить +5т.

Запитання 7. У якій точці Землі видно лише світила південної півсфери?

Відповідь. Вигляд зоряного неба залежить від широти місця перебування спостерігача, а добовий рух небесної сфери є відображенням обертання Землі навколо своєї осі. Щоб спостерігати лише світила південної півсфери, спостерігач має перебувати на Південному полюсі Землі. (Відповідь на запитання такого типу можна супроводжувати малюнками.)

Запитання 8. Поясніть, за якими спостереженнями Сонця можна визначити період його активності.

Відповідь. Під активністю Сонця розуміють появу і розвиток на його диску факелів, плям, протуберанців, спалахів. Періодичність (циклічність) активності Сонця визначають за кількістю плям, а мірою пля-мотворної діяльності Сонця є число Вольфа: Ж = 10^ + /. Отже, спостерігаючи плями на диску Сонця і визначаючи числа Вольфа, можна встановити період активності Сонця.

Запитання 9. Чому сучасні наземні астрономічні обсерваторії, як правило, розміщують високо в горах?

Відповідь. Астрономічна обсерваторія - це наукова установа, у якій виконують спостереження небесних світил за допомогою телескопів. Для якісних оптичних спостережень потрібні чиста (незабруднена) атмосфера і ясне (безхмарне) небо. Такі умови на нашій планеті найчастіше бувають високо в горах. Окрім цього, випромінювання, яке надходить до нашої планети від небесних тіл, може досягти телескопа, установленого на поверхні Землі, лише за умови, що воно пройде крізь її атмосферу. Установлено, що атмосфера Землі істотно поглинає значну частину випромінювання електромагнітного спектра. Проте що вище від поверхні, то поглинання певних електромагнітних хвиль менше. Саме тому сучасні астрономічні обсерваторії зазвичай розміщують у гірській місцевості.

 

Мітки: скачати безкоштовно без реєстрації завдання ДПА 2014 з астрономії 11 клас, збірник завдань для Державної Підусумкової Атестації з астрономії за 11 клас, завдання ДПА з астрономії за 11 клас скачать, астрономія завдання ДПА 2014 за 11 клас

 

Також ви можете:

Читати онлайн збірник завдань ДПА 2014 астрономія 11 клас

 

Категорія: ДПА 2014, ДПА 11 клас

Автор: admin от 11-04-2014, 14:08, Переглядів: 18940