Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Поєднання в'язання гачком з різними техніками і матеріалами

НАРОДНА ОСВІТА

Поєднання в'язання гачком з різними техніками і матеріалами

 

Пригадай...

Які матеріали використовують для в’язання виробів гачком?

Які види візерунків, в’язаних гачком, ти знаєш?

Які ти знаєш цікаві техніки в’язання гачком?

З якими допоміжними інструментами для в’язання гачком ти знайома?

Чи можна в'язати, не маючи гачка? Яким способом?

 

 

В’язані речі ніколи не виходять з моди, їх люблять і діти, і дорослі. В’язаний виріб, виконаний своїми руками, - це ексклюзивний предмет одягу, який ти не зустрінеш більше ні в кого. Отже, в'язаний одяг по праву вважається віддзеркаленням твого власного стилю І смаку, річчю, у яку ти вклала частинку своєї душі.

Для того щоб виготовити в’язаний виріб, необхідно мати не тільки терпіння і старанність, а й певні знання та вміння. Ні для кого не секрет, що зовнішній вигляд в’язаного виробу залежить не лише від твоєї майстерності, а й від уміння правильно дібрати пряжу І гачок для його виготовлення. А якщо під час в’язання пряжу поєднати з різними матеріалами, а в'язання - з іншими техніками, то вийдуть речі по-справжньому унікальні.

 

Як поєднати в'язання гачком із вишивкою

На уроках трудового навчання ти ознайомилась із багатьма видами вільних і лічильних вишивальних швів. Ними ти оздоблювала серветки, рушнички та інші вироби, виконані на тканині. Але вишивати можна і на в’язаному полотні, таким чином прикрашаючи виріб за власним задумом. Це надасть йому яскравості й оригінальності.

Лічильний хрест, шов «назад голкою», стебловий чи тамбурний шов - гарна прикраса в’язаного виробу. Найчастіше вишивання по в’язаному полотну виконують на виробі, зв’язаному стовпчиками без

 

 

накиду, при цьому петлі стають сіткою-основою для розташування вишивальних стібків.

 

Як поєднати в'язання гачком із бісером

Блискучий бісер, що прикрашає в’язання гачком, робить предмети одягу й аксесуари приголомшливими за текстурою і неповторними за грою кольорів. В’язання з бісером популярне не одну сотню років. З бісером в’язали гаманці та сумочки, різноманітні прикраси. Спробуй освоїти бісерне в’язання і ти. Підбери бісер належного розміру, який визначається його діаметром і позначається в мм. Наприклад, бісер №12 має діаметр 12 мм. Діаметр отвору бісеринки має бути зручним для нанизування та не меншим, ніж товщина нитки для в’язання.

 

 

Оздоблення бісером в'язаного полотна

1. Набери бісер на в’язальну нитку бісерною голкою через колечко-перехідник із тонкої швейної нитки (краще синтетичної).

2. Обери візерунок, у якому обов’язково міститься ряд обв’язування попереднього ряду, оскільки бісер вводитимеш у візерунок тільки з одного боку - з лицьового (або кожен другий ряд в’яжи стовпчиками без накиду).

 

 

3. Пров’яжи візерунком кілька сантиметрів, щоб було зручно тримати в’язання. Визнач, де лицьовий бік. В’язання з бісером виконуй повернутим до себе виворітним боком. Ув’язувати бісер треба тільки стовпчиками без накиду.

4. Уведи гачок під обидві півпетлі попереднього ряду, присунь бісеринку до гачка, захопи нитку за бісеринкою та витягни її - на гачку вийде дві петлі, пров’яжи обидві петлі.

 

 

Туніське в'язання бісером

Набери бісер на в’язальну нитку, рахуючи бісеринки за рисунком у кожному ряду зліва направо, починаючи з верхнього.

Розпочни роботу з ланцюжка повітряних петель. Якщо в рисунку 9 клітинок, то пров'яжи 10 повітряних петель. Дев’яту потім пров’яжеш з бісером, а одну - без бісеру (петля підйому).

 

 

Виконай перший ряд без бісеру туніським в’язанням. Потім ув’язуй бісер у кожному зворотному ряду за рисунком. Останній ряд пров’яжи без бісеру.

В'язання з бісером

без попереднього нанизування

В описаних випадках бісер заздалегідь нанизується на нитку, але це не дуже зручно. Складно розрахувати необхідну кількість бісеру, не кожна нитка для цього підходить, вона може кошлатитись, недоцільно використовувати фактурну пряжу тощо. Цей спосіб передбачає нанизування бісеру перед вив’язуванням кожної петлі.

Можна використовувати пристосування для протягування нитки у вушко голки, а можна І самій зробити спеціальний гачок.

В’язання з бісером виконуй гачком таким чином:

1. Петлю на гачку злегка витягни та зніми її з гачка. Всунь у петлю невеликий шматок дроту (волосіні), склади його вдвічі, В кінці нанижи намистинку і посунь її по дроту на петлю.

2. Дріт вийми та всунь гачок у петлю над намистинкою,

3. Натягни нитку та пров’яжи наступну петлю.

 

 

Як в'язати гачком із дроту

В’язати з дроту можна так, як і зі звичайної пряжі. Наприклад, будь-які види прикрас - кольє, сережки, браслети, брошки, каблучки, кулони, прикраси для волосся І т. ін.

Техніка в’язання прикрас із дроту дає величезний простір для експериментів. Для їх виготовлення можна використовувати:

тільки дріт або поєднувати його з іншими матеріалами, скажімо різнокольоровими намистинами або бісером, металевими або дерев’яними елементами, ґудзиками, монетками і навіть валяними, в’язаними або хутряними деталями;

 

  

різні візерунки для в’язання гачком - від простих повітряних петель до складних в’язаних елементів;

ланцюжки (стрічки) з 1-2 рядів і потім переплітати їх різними способами, а можна зв’язати цілу прикрасу, що складається з великої кількості рядів;

намистини, красиві камінчики і кристали, обв’язані дротом. Утворені елементи прекрасно підходять д.чя виготовлення підвісок або сережок;

дріт різної товщини. Так, із товстішого дроту можна скручувати окремі елементи (фігури, ланки ланцюга, кріплення для намистин) і поєднувати їх з іншими матеріалами, щоб виготовити різноманітні прикраси. Тонким дротом можна обвивати товстий: скажімо, з товстого дроту можна зробити каркас, а тонким оповити, обмотати або обв’язати цей каркас;

дріт різних кольорів, а також золотий або срібний дріт і поєднувати його з дорогоцінним або напівкоштовним камінням.

Також із жорсткішого дроту можна створити каркас виробу, обв’язати ниткою його деталі та з’єднати їх між собою.

 

Як поєднати в'язання гачком із хутром

Доволі недавно з’явилася технологія в’язання із хутряних смужок (стрічок), що дістала назву хутряного трикотажу. Для виготовлення хутряного трикотажу використовують шкурки норки, ЛИСИЦІ, бобра, тхора, кролика і навіть соболя. Ти ж, якщо хочеш спробувати опанувати цю техніку, можеш використати хутряний комір, стару шапку чи шубу. Із хутра в’яжуть шапки і шарфи, жилети, светри й пальта.

 

 

Підготовка хутряної пряжі до в'язання

1. Наріж стрічки хутра канцелярським ножем по спіралі (для довгої) або по довжині чи ширині (для необхідної довжини). Щоб випадково не зіпсувати хутро, шкурку слід тримати у піднятому положенні.

2. Хутряні стрічки намочи в холодній воді й легенько відіжми.

3. Зафіксуй один кінець стрічки, натягни її за інший і поступово скручуй стрічку доти, доки вона не перетвориться на кручений шнур. Зафіксуй другий кінець і висуши стрічку феном.

 

 

4. Використай хутряну пряжу для в’язання виробів гачком.

 

 

Творець техніки в’язання із хутоа -всесвітньо відомий канадський дизайнео Пола Лішман. Для оо-боти вона викосіисто-вувала шкурки кооли-ка. Нарізаючи їх на тонкі смужки і перекручуючи так. що хутро опинялося як усередині, так і зовні, вона винайшла «хутряну» пояжу. Одяг із такої пряжі дає відчуття невагомості, дивовижної м’якості.

Фріформ

(з англ, freeform -«вільна форма») -відносно молода, але дуже популярна техніка в’язання. Фріформ - вид нерегулярного в’язання, без правил і закономірностей, повна й абсолютна свобода творчості. Засновницею цього цікавого напрямку в’язання вважають Пруденс Мелет оун - австралійську художницю, дизайнера та майстриню.

Способи в'язання гачком з використанням хутряних смужок

Спосіб ув’язування. Для початку бажано пров’язати кілька рядів пряжею за зразком. Смужку хутра прикладаємо з лицьового боку виробу та вв’язуємо її у виворотному ряду стовпчиками без накиду. Можна вв’язувати хутро в кожному ряду, а можна через ряд або за потреби.

Спосіб обплетення. В’яжемо філейну сітку з контрастної пряжі або в тон хутра, а потім протягуємо через неї хутряні стрічки. Головне, щоб хутро було протягнене в одному напрямку. Залежно від задуму можна обплести виріб повністю чи тільки краї.

 

Як в'язати технікою фріформ

Полотно, виконане в техніці фріформ, може бути досить щільним і важким, воно прекрасно підходить для настінних панно, подушок, сумок, прикрас і різних обробок. Так само у цій техніці можна в’язати і одяг - чудові берети, жилетки, пальта та карди-гани.

Щоб додати рельєфності полотну під час в’язання, у техніці фріформ часто використовується прийом в’язання гачком, відомий як кручений, або поштовий, стовпчик, який є основоположним елементом у техніці в’язання.

Види виробів у техніці фріформ

 

Крім кручених стовпчиків, існує багато елементів фріформ:

блок-стовпчик

пухкий стовпчик

опуклий (увігнутий) стовпчик

«рачиний крок»

пакетик(попкорн - кукурудзяне зерно)

 

Для в'язання речей у техніці фріформ використовують найрізноманітніші мотиви. Це можуть бути як геометричні фігури - трикутники, квадратики, кружечки, спіралі; так і рослинні елементи - квіточки, листочки, .ягоди і плоди різного розміру і форми. Можна використовувати як пласкі, так і об’ємні деталі. Дуже популярні зараз речі в морському стилі, зв’язані у техніці фріформ. Для них використовують елементи у вигляді черепашок, морських зірок, рибок.

Основні елементи в’язання технікою фріформ

 

Схеми для вишивання хрестиком

 

 

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПОВТОРЕННЯ

1. Які техніки вишивки можна застосувати для оздоблення в’язаного полотна?

2. Як можна оздобити бісером в’язаний виріб?

3. Якими матеріалами, крім пряжі, можна в’язати гачком?

4. Що таке фрі форм?

5. Утвори речення з частин.

Найажурніїне  в’язання з хутра

Найлегше      в’язання технікою фріформ

Найважче      в’язання з дроту

 

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ

Запропонуй та презентуй власний ескіз в’язаного виробу, оздоблений однією або кількома техніками, що вивчалися. Опиши за планом:

1. Назва та призначення виробу.

2. Інструменти, необхідні для роботи.

3. Перелік використаних матеріалів.

4. Колір виробу.

5. Застосовані види та техніки в’язання.

 

ЗАСТОСУЙ НА ПРАКТИЦІ

Вишивка в'язаного пледа

Цей барвистий плед зігріватиме не лише тіло, а й душу. Усе, що для цього потрібно, - нав'язати багато квадратів, вишити хрестиком за вибраними схемами та з’єднати їх між собою.

Схеми для вишивання хрестиком

Що таке крейзі-вул?

 

Техніка рукоділля крейзі-вул - одна з найбільш незвичайних. Її особливість у тому, що пряжа і в’язані елементи розкладаються, як забажає фантазія, потім це все закріплюється за допомогою машинних строчок. Вироби в техніці крейзі-вул виглядають незрівнянно і виходять легкими і повітряними. А чому б не використати цей прийом для оздоблення в’язаного виробу?

Технологія створення полотна в техніці крейзі-вул

1. Водорозчинний флізелін вирізати відповідно до викройки виробу, побризкати лаком для волосся, або спеціальним фіксатором. Хаотично розкласти пряжу і знову побризкати фіксатором. Краще обирати пухнасті сорти пряжі, наприклад мохер.

 

2. Розкласти другий ряд пряжі і знову побризкати фіксатором. Тут підійде звичайна пряжа, яку можна розкладати і за краї флізелін у.

3. Нитки третього ряду можуть бути фантазійними, з люрексом та іншими ефектами. І знову побризкати фіксатором.

4. Крім пряжі, можна використовувати шматочки мережива, тканини та в’язані мотиви відповідно до задуму. На все нанести фіксатор.

5. Після закінчення розкладки накрити зверху флізеліном, а краї зафіксувати шпильками.

6. Прострочити на швейній машині в довільному порядку (колами, квадратами, хаотично), але так, щоб не залишалось вільного місця розміром більш як 3x3 см.

Випрати виріб вручну або в пральній машині при ЗО °С і злегка віджати.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук (дівчата)

 

Автор: asia2016 от 25-02-2017, 04:02, Переглядів: 4987