Народна Освіта » Мистецтво » Графіті — мистецтво вулиць

НАРОДНА ОСВІТА

Графіті — мистецтво вулиць

Розуміння мистецтва у сучасному світі є достатньо суперечливим, проте наш час надає величезні можливості для творчого самовираження будь-кому. Твором може вважатися буквально все, навіть, здавалося б, зовсім дивні речі. Однак є напрям у сучасному графічному дизайні, який, можливо, найкраще відображає мінливу та парадоксальну суть сучасності — це графіті. Його вважають альтернативним, часто забороненим видом мистецтва, за якого зображення чи написи розміщують на пласкій поверхні. Графіті з’явилося в Нью-Йорку, коли підліток із Вашингтона Хайтс Деметрівс першим почав малювати власний творчий псевдонім ТАКІ, додавши до нього номер своєї вулиці, на станціях і стінах підземки. Це було наприкінці 60-х років минулого століття. Народ швидко підхопив цю ідею, почав придумувати собі імена і писати їх хитромудрими шрифтами. Писати стали всі. Й розписували все: стіни, підземку, паркани, мости, сміттєві баки. Також через деякий час на стінах Нью-Йорка поширились різні написи. Так з’явилися райте-ри — так називають художників графіті.

 

Сьогодні графіті вже не просто метод самовираження — це насправді окремий напрям мисте-

цтва, в якому є свої правила, видатні особистості та течії. Так, наприклад, розрізняють «гангстерський стиль», який трапляється у великих містах, він відрізняється особливою каліграфією; нью-йоркський стиль, або «хіп-хоп», тісно пов’язаний з цим музичним напрямом; і навіть політичне графіті, яке має подобу гасла. Сьогодні створення найпростішого графіті-малюнка містить у собі безліч нюансів — від вибору відповідної стіни до самого процесу, що поєднує всі прийоми професійних художників. Це й підготовка матеріалу (поверхню часто доводиться ґрунтувати), й створення ескізу (для цього райтери користуються крейдою або маркером), і, власне, малювання балончиком.

 

І лише наприкінці робиться контурне окантування малюнка. Все це іноді триває майже три дні й потребує трьох-чотирьох балончиків з фарбою!

Стріт-арту, так ще називають мистецтво графіті, не притаманний поспіх у завоюванні популярності. Тут важлива кожна дрібниця, деталь, лінія, тінь, колір. Усе залежить від виконавця. У світі мистецтва графіті ми, звичайні перехожі, — критики та спостерігачі, райтер — художник, а стіни навколо нього — галерея, він є майстром, виконавцем настінних розписів сучасності.

Друзі! Пропоную сьогодні виконати цікаве завдання — створити ескіз напису вашого імені у стилі мистецтва графіті. Спробуйте за допомогою літер передати власний характер, уподобання, суть власного «Я». Перед виконанням роботи перегляньте зразки використання шрифтів у графіті та на їхній основі створіть власний стиль. Адже цей напис повинен бути оригінальним, не схожим на інші, притаманним лише вашій особистості.


 

Це матеріал з підручника Образотворче мистецтво 7 клас Федун, Чорний

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 31-01-2017, 16:46, Переглядів: 8554