НАРОДНА ОСВІТА



Технологія первинної переробки молочної продукції

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:31, переглянуло: 879

Молоко - надзвичайно цінний продукт харчування (рис. 200). Але поживні якості має високоякісне (як у харчовому, так і в санітарному відношеннях), молоко та молочні продукти. За порушень правил та санітарно-гігієнічних умов виробництва, обробки й транспортування молоко і молочні продукти не тільки втрачають поживну цінність, а й стають небезпечними для здоров’я. У молоці є всі необхідні поживні речовини, що забезпечують нормальну життєдіяльність організму людини. Крім жирів, білків і вуглеводів, необхідних для людини, в молоці є багато різних біологічно активних речовин: вітамінів, амінокислот, ферментів, мінеральних солей, гормонів.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Біохімічні основи первинної переробки продукції тваринництва

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:31, переглянуло: 706

В основі первинної переробки продуктів тваринництва лежать певні біохімічні процеси, іцо зумовлюють смак, колір, запах, а також тривале зберігання продукції тваринництва. А це дає змогу зберігати, використовувати, транспортувати і переробляти продукцію, не втрачаючи або частково втрачаючи її смакові й поживні якості. Основними способами збереження продукції тваринництва є заморожування, соління і копчення та приготування м’ясних консервів.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Догляд і вирощування молодняка гусей

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:31, переглянуло: 1013

Усім відома невибагливість гусей. Вони чудово себе почувають і на вкритому травою пустирі, і на березі річки (рис. 197). Однак промислова технологія завела гусей під дах капітальних будинків - гусячих ферм. І під дахом техніка забезпечує гусям тепло, світло, чисте повітря, корм, прибирання. А це дає змогу отримувати більше гусячого м’яса, пуху, жиру.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Вирощування молодняка качок

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:30, переглянуло: 1233

Водоплавній птиці зручно жити біля води. Але запливання качок, особливо на далекі відстані, потребують енергії, яку качка бере з корму. Якщо качок не допускати до води, зекономлена енергія піде на приріст. Тому качок на відгодівлі вигідніше не пускати на воду. А племінну водоплавну птицю бажано утримувати біля водойм. У промисловому птахівництві виникла потреба збирати каченят на відгодівлю у великі групи.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Породи водоплавної птиці и отримання молодняка

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:30, переглянуло: 1082

Зараз у світі є надзвичайно велика кількість порід домашньої водоплавної птиці, але всі вони беруть початок від диких птахів: свійські качки -від дикої качки крякви (рис. 191), що у великій кількості водиться на озерах і ставках і є об’єктом спортивного полювання; свійські гуси - від диких сірих гусей (рис. 192), які ще зараз розповсюджені на великих водоймах.

Завдяки копіткій роботі науковців і селекціонерів виведено велику кількість різноманітних високопродуктивних порід домашньої водоплавної птиці.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Значення і місце водоплавної птиці у житті людини

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:29, переглянуло: 856

Птахівництво - одна з основних галузей тваринництва. Від птиці отримують високоякісні дієтичні продукти харчування - яйця, ,

а також сировину для легкої промисловості - пір’я і пух. Основну кількість продуктів птахівництва дають населенню великі промислові птахоферми.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Первинна переробка овочевої продукції

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:29, переглянуло: 1115

Найпростішими способами переробки овочевої продукції, яка не вимагає складного обладнання і може виконуватися в умовах домашнього господарства, є квашення, соління, маринування та виготовлення консервів у герметичній тарі.

Квашення - біохімічний процес консервування овочів, що ґрунтується на молочнокислому бродінні. Під час бродіння утворюється молочна кислота, що є консервантом овочевої продукції. При квашенні продукції додають сіль, прянощі. Залежно від температури, квашення може проходити від кількох днів до кількох місяців.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Малогабаритні механізовані знаряддя в озелененні території

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:13, переглянуло: 828

Сади і парки - це синтез природи і мистецтва. Вміло використовуючи і збагачуючи природу, досвідчені озеленювачі ніби розкривають перед людиною її красу. З найрізноманітніших елементів пагорбів, обривів, укосів, каміння, купин, дерев, трави, доріг, мостів, водоспадів створюється єдине ціле - ландшафтний ансамбль.

Сади і парки живуть, змінюються, потребують догляду і реставрації. Яким би не був задум їх творця, втілення його залежить від майстерності та естетичного смаку озеленювача. Саме він висаджує рослини, доглядає за ними, підтримує зелені насадження у відповідності з первинним задумом. Раніше робота озеленювача була переважно ручною. Основними інструментами були мотика, сапка, садовий ніж, лопата, вила, граблі, лійки та ножиці.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Ручний садовий інвентар, його призначення та безпека праці під час користування ним

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:10, переглянуло: 1698

Промисловість випускає різноманітний ручний і моторизований садово-городній інвентар та інструменти: обпилювачі, обприскувачі, побутові насоси з електроприводом та двигунами внутрішнього згоряння й комплекти шлангів для зрошення тощо.

Для перекопування ґрунту навесні чи восени із загортанням добрив, для викопування ям, канав, траншей та інших видів робіт застосовують садово городні лопати.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )

 


Догляд за плодовими деревами

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 21:09, переглянуло: 677

У садах України виявлено майже 300 видів шкідників і понад 100 збудників хвороб. Тому важливими заходами боротьби зі шкідниками та хворобами на основі врахування фактичної чисельності шкідників чи збудників хвороб є профілактичні заходи, в результаті яких не забруднюється довкілля і які сприяють охороні навколишнього середовища.

Категорія: Технології ( Трудове навчання )