Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Оцінювання споживчих якостей харчових продуктів

НАРОДНА ОСВІТА

Оцінювання споживчих якостей харчових продуктів

Тема: Оцінювання споживчих якостей харчових продуктів

Опорні поняття: товар, етикетка, термін придатності, упаковка, позначки наупаковці, оплата товару, послуги, касовий чек, придатність до вживання, гарантійний термін.

 

Якість товарів непродовольчої групи можна визначити, ретельно оглянувши товар, перевіривши комплект поставки відповідно до технічного паспорту. А як діяти, коли обираєш харчові продукти? Адже порушувати цілісність упаковки не можна, бо товар доведеться обов'язково купити.

Практично кожного дня магазини, супермаркети, ринки пропонують нам велику кількість продовольчих та непродовольчих товарів (мал. 220).

Але на жаль, у цьому асортименті не завжди вдасться обрати якісний і корисний продукт. Тому перш ніж придбати певну продукцію, слід уважно її роздивитись: який вона має зовнішній вигляд, чи немає ознак псування, яку має упаковку та що на ній зазначено. Головне джерело інформації про даний товар— його етикетка (ярлик).

Етикетка продуктів харчування та побутових товарів — це документ, який містить всю належну інформацію про

даний товар.

Найбільш жорсткі вимоги висуваються перед змістом та його достовірністю на етикетках харчових продуктів. Етикетка харчових продуктів повинна містити таку обов'язкову ін формацію:

♦    н аз ву х арч о в ого п ро д у кт у;

♦    с к лад харч о во го п ро ду кту і з з аз н ач е н ня м кіл ь ко с -ті та вмісту складників (інгредієнтів);

♦    кількість харчового продукту у встановлених одиницях виміру;

♦    часові характеристики придатності харчового продукту;

♦    у м ов и зб е рі ган ня х арч ов о го п ро ду кту т а ін ш е.

Будь-які продукти можуть стати небезпечними для

споживача, якщо скінчився їх термін придатності.

Термін придатності — це час, установлений виробником товару, протягом якого за умов правильного зберігання товарне втрачає своєїякості.

Зазвичай виробник вказує на етикетці та упаковці дату виготовлення продукту та дату, після закінчення якої продукт використовувати не варто (мал. 221).

Дата виробництва складається з позначення години, дня, місяця і року, між якими проставляються розділові знаки (крапка, коса риска тощо) або робиться проміжок. Кінцеву дату споживання позначають словами «Вжити до (дата)» або «Придатний до (дата)».

Різні продукти мають різний термін придатності (мал. 222).

Так, найменший час зберігання хліба та хлібобулочних виробів — до З діб. Дещо довший період зберігання молочних продуктів: молока, кефіру, йогурту, вершкового масла (від 5 діб до 1 місяця). Протягом нетривалого часу зберігаються і м'ясні продукти. А от ласощі — цукерки, печиво, шоколад — можуть зберігатись від кількох місяців до одного року.

Буває й так, що термін придатності на момент покупки ще не пройшов, але закінчується найближчим днем. У цьому разі краще вибирати товар з деяким запасом терміну придатності.

У деяких торгових мережах можна побачити харчові продукти та кондитерські вироби з ярликами, що встановлюють знижку ціни на даний товар у SO і навіть 50 %. Це пояснюється тим, що термін придатності товару збігає найближчим часом, а можливо навіть наприкінці цього дня. Отже, якщо ви плануєте спожити товар найближчим часом (до моменту закінчення терміну придатності), то є сенс заощадити, придбавши саме його.

Якщо ж ви прагнете вживати найсвіжіші продукти, то обирайте упаковки з відповідним маркуванням і, впевнившись, що зауважень до свіжості продуктів немає, товар можна нести до каси. Та перш ніж оплачувати обраний товар чи послугу, варто перевірити:

♦    відповідність названої продавцем ціни тій, яка вказана в ціннику;

♦    я кщо т свар шту ч ний — чинепош коджен о уп аков ку;

♦    якщо товар ваговий — чи правильно працюють ваги.

Окрім зазначеної обов'язкової інформації, на упаковці можуть бути спеціальні позначки (див. табл. 5). Кожна з них має своє значення.

Таблиця 5 Умовні позначки на упаковці товару

Позначка

Значення позначки

Продукція відповідає усім вимогам та стандартам України

Продукція пройшла екологічну перевірку згідно з вимогами міжнародних стандартів

Позначка

Значення позначки

Товар не містить у своєму складі генномодифіко-ваних (штучно видозмінених) організмів

Маса товару без упаковки

Продукцію слід берегти від вологи

Порада викинути упаковку від продукту в урну

Етикетки та упаковки нехарчових продуктів також мають певні вимоги до свого змісту. Обов’язково етикетка або упаковка товару повинна містити повну інформацію про виробника, склад товару, його призначення. Всі пожежонебезпечні товари повинні продаватися з написом на етикетці або упаковці, що свідчить про рівень їх небезпеки.

Підчас покупки товару (оплати послуги, роботи) простежте, щоб вам видали касовий чек, де було б точно вказано дату покупки і назву магазину-продавця. Цей чек бажано зберігати до того моменту, поки ви остаточно не впевнитеся в якості товару та його придатності до споживання, а для товарів непродовольчої групи — до кінця гарантійного терміну.

1.    Яке призначення етикетки?

2.    Яку інформацію повинна містити етикетка?

3.    Що таке «термін придатності продукту»?

4.    На що слід звертати особливу увагу під час покупки товару?

Додаткова інформація!

Обираючи товари продовольчої групи на поличках торговельного закладу, пам'ятайте, що продуктові товари, термін споживання яких збігає, як правило, ви ставляють ближче до краю полиці.

Цікаво знати

Історія використання етикеток бере свій початок з кінця XIX ст. Відомо, що кольорові паперові етикетки використовувалися вже в 1880 р.

Переваги використання етикеток були очевидні — товар з кольоровим папірцем відразу впадав у очі. Особливо популярним маркування було серед продавців фруктів і овочів (мал. 223).

ЛАБОР AT 0 PH О-ПРАКТИЧНА РОБОТА 5

ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНІВ ПРИДАТНОСТІ ТОВАР IB ПРОДОВОЛЬЧОЇ ГРУПИ

Мета. Навчитися зчитувати та використовувати інформацію на упаковці товарів продовольчої групи з метою запобігання придбання товарів з простроченим терміном споживання.

Обладнання та матеріали. Зразки товарів продовольчої групи з неушкодженими ярликами, де вказано терміни виготовлення та споживання даного продукту, Збільшувальне скло для п роч ггуван ня дрібних ш ри фтових нап исі в.

Послідовність виконання роботи

1.    Обрати тои-чотири упаковки від продовольчих товарів та виписати в зошит їх назви.

2.    Для кожного з товарів виписати терміни їх виготовлення та кінцевий термін споживання.

3.    Розташувати товари в порядку збільшення їх терміну придатності.

4.    Зробити висновок щодо залежності терміну придатності від виду товарів продовольчої групи.

 

 

 

Це матеріал із підручника Трудове Навчання для хлопців 5 клас В.К. Сидоренко, Д.В. Лебедєв, А.М. Гедзик, В.В, Юрженко

Автор: admin от 20-11-2013, 22:57, Переглядів: 4660