Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 22. З історії споживання їжі

НАРОДНА ОСВІТА

§ 22. З історії споживання їжі

§ 22. З історії споживання їжі

1.    Які відомі тобі страви вживали в давнину? З яких продуктів вони готувались?

2.    Назви страви, які готує твоя родина, та поясни технологію їх приготування.

Харчування є основою існування людини, а організація харчування - однією з основних проблем людської культури. Інстинкт самозбереження та забезпечення життєдіяльності багато тисячоліть тому привели людину до створення різних знарядь праці, поетапного формування системи та методів приготування і вживання їжі.

Ще в давні часи українська кухня славилася різноманітністю і високими смаковими якостями страв. Це досягалося не тільки розмаїттям продуктів, які використовувалися для приготування страв, а й складною рецептурою їх приготування та комбінованими технологіями обробки продуктів, які складали систему харчування. Зазначена система формувалась із сукупності певних ознак традиційно-побутової культури народу, залежності від природничо-географічних умов проживання і зумовлених ними напрямів господарської діяльності тощо.

Здавна основні орні площі в Україні засівались такими зерновими, як жито та пшениця. Сіяли також гречку, просо, ячмінь, овес. Із бобових поширеними були горох, квасоля, з олійних -коноплі, льон, мак. Згодом поширення набуває соняшник.

У ХІХ ст. для переробки зерна та виготовлення з нього борошна в Україні використовувалися різні пристрої. Борошно із жита, пшениці, гречки, проса, кукурудзи виготовляли за допомогою вітряків, водяних млинів, а в домашніх умовах для цього використовували жорна (мал. 191).

З проса, гречки, ячменю крупи виготовляли в спеціальних пристроях, які називаються ступами. Для цього у ємність

засипали зерно і циліндричним стержнем, який називають макогоном, ударяли по зернах, доводячи їх до необхідного стану. Нині таку роботу виконують за допомогою крупорушок (мал. 192).

Крупи та борошно були основними й надійними харчовими заготовками.

Для подрібнення перцю, часнику, сала, цибулі та інших продуктів на кухнях кожна господиня мала невеличкі ступки з деревини, металу, каменю, кераміки (мал. 193).

Головними замінниками хліба були овочеві культури. Для приготування овочевих страв використовували капусту, буряк, моркву, огірки, цибулю, часник. У XVIII ст. почали застосовувати картоплю, яка була і залишається в нашій країні однією з основних культур для приготування страв.

З баштанних культур на всій території України вирощували гарбузи, а кавуни і дині - переважно у південно-східних регіонах.

Для приправи культивували петрушку, пастернак, хрін, кріп, збирали також дикоростучу м’яту, чебрець та інші рослини.

Природно-географічні умови сприяли розвиткові садівництва, яке здавна було одним з важливих занять в Україні. Вирощували яблука, груші, сливи, вишні, смородину.

Скотарство, а пізніше тваринництво відігравало значну роль у господарстві південних та особливо гірських районів. Селяни тримали велику рогату худобу, переважно для молока й використання як тяглової сили, птицю і свиней - для приготування м’ясних страв і заготівлі жирів.

Також у їжу вживали гриби, чорниці, суниці, калину, дикі вишні та сливу, бузину. Навесні цідили березовий і кленовий сік, збирали щавель, кропиву, лободу, дикий часник і цибулю.

Найбільш давнім способом консервування овочевих продуктів для створення сезонних запасів, здебільшого на зиму, були соління й квашення. Квасили й солили капусту, буряки, яблука, груші, огірки, кавуни, гриби. Ці способи дозволяли довго зберігати продукти і вживати їх потім у сирому вигляді або після термічної обробки.

Одним з найпоширеніших способів заготівлі продуктів було сушіння. Сушили яблука, груші, сливи, вишні, смородину, гриби, на півдні - абрикоси. З березового й кленового соку робили квас.

М’ясні страви раніше готували на великі свята: Різдво й Великдень. Із свинини робили запаси для власного споживання, часом на цілий рік. З молочних продуктів виготовляли сметану, яку переробляли на масло. Молоко заквашували на кисляк і ряжанку, зберігаючи в холодних місцях.

Суттєвим доповненням до їжі була риба. Її солили, в’ялили на повітрі або сушили в печі. Зберігали в діжках, а також у полотняних торбинах, підвішених у коморі чи на горищі.

1.    Які обставини сприяли створенню сучасної системи харчування людини?

2.    Які продукти харчування були поширені на території нинішньої України?

3.    Які технології застосовували для зберігання врожаю вирощених та дикоростучих рослин, продукції тваринництва?

Автор: admin от 10-11-2013, 17:52, посмотрело: 2445