НАРОДНА ОСВІТА

Виконай з дорослими

1. Виготовлення моделі повітряного гвинта

Чому гвинт літає?

Гвинт, обертаючись, лопатями вгвинчується в повітря й відкидає його назад (у бік, протилежний польоту) Повітря, яке відкидається, створює реактивну тягу, що штовхає гвинт уперед. Сила тяги залежить від розміру, форми й кута нахилу лопатей і зростає зі збільшенням частоти обертання гвинта.

Спробуй разом з дорослими виготовити найпростішу літаючу модель - повітряний гвинт. Модель складається із власне гвинта і пристрою для його запуску (котушка та ручка).

Матеріали та інструменти: деревина м'яких порід, олівець, лінійка, кутник, ніж, надфіль, наждачний папір, молоток, кусачки, цвяхи, дриль з набором свердел, мотузка.

Послідовність виконання роботи

І. Виготовлення гвинта (див. кресленик)

З м’якої породи деревини (липа, вільха) витеши прямокутний брусок відповідно до розмірів, указаних на кресленні, з припусками на обробку. На широкому боці проведи дві взаємно перпендикулярні осьові лінії. Познач точку їх перетину. Зверху наклади шаблон гвинта і обведи олівцем. Ножем зріж ділянки бруска, що виходять за межі лінії розмітки.

Виготов лопаті гвинта. Гвинт має бути легким і симетричним. Чим він легший, тим краще літа-

тиме. Спочатку ножем виконай чорнову обробку лопатей, потім надфі лем зменш їх товщину, водночас надаючи їм потрібної форми, мякших ліній. Потім оброби форми лопатей грубозернист им наждачним папером. Як перевірити, чи мають лопаті однакову вагу? У точці перетину осьових ліній роблять вузький отвір, у який встромляють тонку голку чи дріт. Голку (дріт) кладуть горизонтально па край столу, притиснувши один край. Гвинт трохи розкручують, а коли він припинить обертатися, важча лопать опиниться знизу. Поміть її олівцем і стеши зайву деревину. Якщо лопаті мають однакову вагу, вони після обертання зупиняться у горі ізоптальному положенні

II- Виготовлення пристрою для запуску обертального механізму

Ручку зроби із циліндричної заготовки (або візьми ручку від старого напилка).

По боках верхнього отвору котушки вбий два маленьких цвяхи і кусачками відкуси їх головки (це будуть штифти дня гвинта). До котушки прикріпи маленьким цвяхом тонку мінну мотузку завдовжки 700-800 мм. До другого кінця мотузки причепи фіксатор. Це може бути коротка дерев’яна паличка.

III. Збирання

Прибий цвяхом котушку до ручки так, щоб вона вільно па ньому оберталася. Головка цвяха не має виступати над котушкою.

У центрі гвинта зроби два отвори з таким розрахунком, щоб у них вільно ввійшли два цвяхи, вбиті в котушку. Намотай мотузку на копчику. Надінь гвинт на штифти.

IV. Результат

Тримаючись за ручку однією рукою, іншою різко смикни за мотузку. Обертаючись, котушка приведе в рух гвинт. Гвинт зіскочить з котушки і полетить вгору.

2. Виготовлення іграшкового літачка

Виготов із допомогою дорослих іграшкового літачка. Для цієї іграшки бажано використовувати деревину різних порід: наприклад, крила і колеса можна зробити з тонкої букової дощечки, а гвинт - з берези. Для корпусу також підійде фанера. Зверни увагу, що ширина прорізів на деталях шаблону 7 мм, оскільки пропонована товщина деталей 7 мм. Якщо твоя заготовка матиме Іншу товщину, потрібно буде відповідно змінити розміри прорізів.

Матеріали та інструменти: деревина, олівець, лінійка, верстак, рубанок, кутник, рейсмус, ножівка, ніж, надфіль, наждачний напір, викрутка, шурупи.

Послідовність виконання роботи

1. Підготуй заготовку (7 х 150 х 200 мм) (див. технологічні картки № 4, 5). Якщо виріб виготовлятиметься з різних порід деревини, то підготуй потрібну кількість заготовок відповідних розмірів.

2. Розміть деталі за шаблонами.

3. Випиляй деталі по лініях розмітки, за чисти торці і крайки.

Гвинт може бути пласким,, а можеш, зробити його відповідно до ін струкцгі«Виготовлення моделі повітряного гвинта>.

4. Перевір відповідність ширини прорізів деталям і в ід коригуй її у разі потреби.

5. З’єднай деталі за допомогою клею, прикрути колеса і гвинт.

6. Готовий виріб полакуй або розфарбуй.

3. Виготовлення підставки для гарячого посуду

Деревина - це матеріал, який погано проводить тепло, тому її часто використовують для захисту поверхні столу від гарячого посуду. Для цього можна виготовити підставку.

Матеріали та інструменти: брусок 1080 х 20 х 15 мм, -заготовка у ви гладі сучка або тонкого стовбура серцевини деревини: ялівцю, вишні, тису та ін.; лінійка, кутник, рейсмус, ножівка, стамеска завширшки 8 мм, стухло, шліфувальна колодка, киянка, чотири струбцини.

Послідовність виконання роботи

1. Розріж брусок на шість частин завдовжки 180 мм кожна.

2. З’єднай ці частини бруска так, щоб утворився вузол у вигляді решітки. З’єднання вузлів може буги найпростішим - впівдерева тощо (див. § 7).

3. Відпиляй у стуслі від заготовки сучка (або стовбура із серцевиною) дев’ять відрізків завтовшки 20 мм (на рис. орієнтовні радіуси). Стов бур неправильної форми краще розпилювати під прямим кутом, круглий -під кутом 70е... 80° до осі заготовки. Щоб відрізки були однакової товщини, можна виготовити шаблон із тонкої прямої гілочки правильної форми.

4. Забий у центри перетину брусків решітки маленькі цвяшки і відкуси кусачками їх голівки на висоті 2-3 мм,

5. Встанови відрізки на одержані вістря решітки, як показано на рис., і познач знизу місця дотику.

6. Позначені вістрям місця змасти клеєм і притисни відрізки до решітки за допомогою притискних плит і струбцин.

7. Після того як клей повністю висохне, відшліфуй поверхню підставки иът і фу вальною колодкою. Потім виріб треба один раз вкрити лаком -усю площину тонким шаром.

Поміркуй, як можна змінити конструкцію підставки.

4. Виготовлення підставки для олівців і ручок

Цю підставку для олівців і ручок можна виготовити з відходів деревини (основу) і фанери (стінки).

Матеріали та інструменти: деревина, фанера, верстак, рубанок, кутник, олівець, лінійка, рейсмус, ножівка, стусло, рубанок, лобзик, випилювальний станок, наждачний папір, декоративні цвяхи, молоток.

Послідовність виконання роботи

1. Підготуй заготовку з деревини для основи з урахуванням припусків на обробку (див. технологічні картки №4,5).

2. Розміть і випиляй основу виробу.

3. Підготуй заготовку з фанери для бічних стінок з урахуванням припусків на обробку.

4. Розміть заготовку за шаблонами і випиляй.

5. Випиляй отвори на бічних стінках.

6. Зачисть торці і крайки бічних стінок, відшліфуй пласті і крайки основи.

7. З’єднай деталі за допомогою клею.

8. Готовий виріб полакуй або розфарбуй.

9. Забий декоративні цвяхи.

Конфігурацію малюнка на бічних стінках можна змінювати

Шаблони

Товщина деталей 7 мм

5. Виготовлення підставки і брелоків для ключів для всієї родини

Цю підставку і брелоки можна виготовляти усією родиною. У результаті всі члени сім’ї отримають брелоки, зроблені у єдиному стилі, а підставка прикрасить вашу оселю.

Цей виріб легше виготовити з фанери. Втім, якщо ти навчився добре працювати з деревиною, спробуй зробити підставку і брелоки з деревини - це важче, але так буде набагато красивіше.

Матеріали та інструменти: фанера, лобзик, дриль, наждачний папір, олівець, лінійка, клей ПВА.

Послідовність виконання роботи

1. Візьми два листи фанери і збий їх. На верхньому намалюй будиночок і фігурки - можеш скористатися шаблоном. Або ж кожен член сім’ї може намалювати фігурку для себе.

2. Лобзиком випиляй будиночок. Відокрем другий шар фанери і випиляй у ньому фігурки людей. Зверни увагу, що низ фігурки має трохи виступати за контури будиночка. Це зроблено для того, щоб було зручніше вішати і знімати ключі.

3. Зачисть наждачним папером крайки фігурок і будиночка. Пофарбуй або полакуй їх.

4. Верхню частину будиночка приклей до нижньої. Зверху просвердли маленький отвір для кріплення на стіну.

5. Внизу кожної фігурки також просвердли отвір, щоб причепити ключі.

Кріплення виробу до стіни

Пригадай технологію кріплення настінних предметів. Дізнайся, з чого зроблені стіни у твоїй квартирі, і вибери відповідний спосіб кріплення.

6. Виготовлення іграшкового трактора

Ти вже маєш певні навички обробки деревини, зокрема й виготовлення дерев’яних іграшок. Однак це завдання складніше за попередні: ти маєш сам чи з допомогою дорослих зробити ескіз (креслення) деталей майбутнього виробу.

Матеріали та інструменти’, деревина, олівець, лінійка, верстак, рубанок, кутник, рейсмус, ножівка, стусло, наждачний папір, викрутка, шурупи.

Послідовність виконання роботи

1. Уважно розглянь запропоновані зображення трактора.

2. Визнач, зі скількох деталей складається трактор. Виконай ескіз.

3. Накресли деталі трактора, зазначивши їхні розміри.

4. Поміркуй, у якій послідовності ти виготовлятимеш іграшку, як з’єднаєш її частини.

5. Підготуй заготовки потрібних розмірів, виконай розмітку.

6. Випиляй детааі по лініях розмітки, зачисти торці і крайки.

7. З'єднай деталі виробу.

8. Покрий виріб лаком або пофарбуй.

7. Виготовлення брелока

Українське мистецтво художньої обробки деревини бере свої витоки у мистецтві давніх слов'ян, що жили по берегах Росі, Дніпра, Південного Бугу. Майстерно оброблена деревина здатна уповні передати дух сивої давнини, пов’язати вікову традицію з сучасністю й одночасно надати виробу особистісної неповторності. Відчуй себе продовжувачем українських традицій - виготов брелок з деревини. Цей виріб також може слугувати оригінальною прикрасою, декоративним аксесуаром для портфеля, ранця, сумки.

Матеріали та інструменти: деревина, олівець, лінійка, лобзик, дриль з набором свердел, різець по дереву, наждачний папір, лак або віск.

Послідовність виконання роботи

1. Підготуй заготовку дня майбутнього художнього брелока - тоненьку (1-2 мм) березову дощечку.

2. М’яким олівцем намалюй форму аксесуара (можна попередньо виготовити шаблон).

3. Випиляй розмічену форму лобзиком.

4. Оброби брелок різцем по дереву.

5. Висвердли отвір для кільця чи шнурка.

6. Зачисть виріб наждачним папером, покрий лаком (можна натерти виріб восковою свічкою і відполірувати м’якою вовняною ганчіркою).

При обробці особливу увагу потрібно звертати на чудовий рисунок, притаманний деревині, - текстуру - та використовувати її для втілення власного художнього задуму.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук

 

Автор: admin от 23-02-2017, 16:07, Переглядів: 5175