Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Технологія побутової діяльності. Основи технології малярних робіт

НАРОДНА ОСВІТА

Технологія побутової діяльності. Основи технології малярних робіт

Пригадай...

Які інструменти використовують під час ремонту квартири?

Які ти знаєш інструменти для фарбування?

Які види фарб тобі відомі?

 

Сім кольорів веселки та різні їх відтінки наповнюють наше життя барвами. У поєднанні вони створюють неймовірну композицію, яка впливає на емоційний стан людини, поліпшує настрій, надихає на творчість.

Для того щоб правильно дібрати кольорову гаму виробу, насамперед потрібно хоча б приблизно уявити, що саме ти хочеш бачити, призначення виробу і, безумовно, знати значення тих кольорів, які тобі подобаються, та правила їх вдалого поєднання з іншими кольорами.

Теплі кольори (жовтий, червоний, жовтогарячий) створюють відчуття сонячного освітлення, життєрадісності, тож ними фарбують приміщення, що виходять вікнами на північ. Навпаки, зелений, блакитний і синій кольори створюють відчуття прохолоди. Ними користуються, коли фарбують приміщення, що звернені вікнами на південь або ж у яких підвищена температура повітря. Кольори можуть створювати враження віддаленості або наближеності поверхні, змінювати сприйняття висоти приміщення, його площі, а тому з їх допомогою можна доповнювати архітектурні задуми.

ДіОрати гармонійне поєднання кольорів допоможе кольорове коло. Втім, не варто покладатись тільки на схему. Адже, як стверджував Леонардо да Віичі, «якщо ти у своїй творчості керуватимешся самими лише рекомендаціями, то нічого не досягнеш;».

Що токе малярні роботи

Малярні роботи (від нім. Маїег - живописець, художник; маляр) це складніш технологічний процес, який передбачає виконання багатьох операцій із використанням різних фарбувальних сумішей, матеріалів, механізмів, інструментів і пристроїв.

Малярні роботи мають виконуватися з точним дотриманням послідовності операцій і технологічних перерв між ними для просихання або затвердіння покриття.

.Малярні роботи класифікують відповідно до їхніх визначальних ознак, таких як якість покриття, місце та умови виконання тощо.

За якістю покриття

Прості

Поліпшені

Високоякісні

За складністю технології

Малярні

Альфрейні

Монументально-декоративні

За умовами виконання робіт

Внутрішні

Зовнішні

За видом поверхні, що фарбується

Деревина

Бетон

Штукатурка

Цегла

Метал

За властивостями фактури

Гладкі

Шорсткі

Глянцеві

Матові

Текстурні

Для виконання малярних робіт застосовують матеріали, вибір яких залежить від виду фарбування.

Матеріали для малярних робіт

Сполучні

Для водних сумішей Для неводних сумішей Емульсії

Пігменти та наповнювачі

Пігменти Металеві порошки Наповнювачі

Фарби та лаки

Водорозчинні (клейові, мінеральні)

Олійні та емалеві

Лаки

Допоміжні

Розчинники і розріджувачі Шпаклівки і грунтовки Допоміжні матеріали

Сполучні матеріали призначені для зчеплення між собою частинок пігмент^7 й утворення тонкої барвистої плівки, шо міцно тримається на поверхні, яка фарбується.

Пігменти - це спеціальні фарбувальні порошки, нерозчинні у воді й олії. За способом отримання пігменти поділяють на природні та штучні, аза походженням на мінеральні й органічні.

Наповнювачі здешевлюють малярні суміші і надають їм кращої адгезії (зчеплення) з основою, а також поліпшують міцність і вогнестійкість.

Фарби - це загальна назва матеріалів для фарбування.

Лаки - це прозорі розчини природних або синтетичних плівкоутворю-вачів.

Грунтовки використовують для того, щоб недоліки поверхні не деформували покриття, а фарба краще трималася на поверхні: грунтовка покращує зчеплення поверхні з нанесеним на неї шаром фарби; поліпшує накладання і поглинання фарб, шпаклівок, шпалерного клею, за рахунок чого підвищується якість обробки.

Шпаклівки призначені для вирівнювання поверхні, що фарбується.

Порівняльна характеристика фарб

Вид фарби

Де застосовується

Переваги

Недоліки

Мінеральні

Обробка кам'яних, бетонних і штукатурених стін, для фарбування басей-]ІІВ, колодязів тощо

Добре вигримують вплив вологи і зміну температур. Екологічно чисті

Покриття проводиться лише за плюсової температури повітря

Клейові.

Обробляють штукатурені, бетонні та дерев ’яні поверхні, причому казеїнові придатні як для зовнішніх, так і для внутріш ніх робіт

Покриття з них не перешкоджає повітрообміну, через них легко в і шар овується волога, яка може утворюватися на стінах або на стелі

Низька вологостійкі сть і нездатність протистояти атмосферним впливам, швидке руйнування на відкритому повітрі

Емалеві

Олійні

Використовують для високоякісної обробки. Є серед них придатні як для зовнішніх, гак і для внутрішніх робіт, а також призначені тільки для внутрішніх робіт

Прості у застосуванні, дешеві, утворюють щільну в од онепроникну плівку, стійку до вологи та хімії

Токсичність, довготривалий період сушіння: олійних (до Здіб), емалевих (до 24 год), с пецифі 'ПП пі запах

 

Які є малярні інструменти

 

Для виконання малярних робіт використовують різні інструменти залежно від типу фарбованої поверхні.

Пензлики використовують для нанесення рід ких сумішей на горизонтальні й вертикальні поверхні.

Ручні малярні пензлики (ручники) це невеликі щіточки, як правило, з дерев'яною ручкою. Пензлики з клейовим кріпленням пучка призначені для робіт з олійними фарбами. Пензлем із металевим кріпленням пучка можна працювати

практично з будь-яким малярним складом. Ма-кловиці призначені для виконання малярних робіт на великих площах. Фільончасті пензлики призначені тільки для фарбування важкодоступ-них місць, виведення тонких ліній або витягування вузьких смуг. Флейцеві малярські пензлі призначені в основному для фінішної обробки, тобто для розгладжування слідів від ручника. Операція ця називається «флейцювання», звідси й назва пензля. Його можна застосовувати і під час фарбування поверхні, якщо потрібно, щоб вона була якісна, глянцева. Радіаторні пензлі зігнуті під певним кутом і призначені для важкодостуиних місць, наприклад таких, як внутрішній бік радіаторів опалення.

 

Шпателі. Вдалий вибір шпателя - запорука якісно виконаної роботи, а робіт, де використовується шпатель, безліч: вирівнювання поверхні стін і стель, видалення старих шпалер і побілки, укладання кахлі в та інші види малярних робіт.

За допомогою малярного шпателя штукатурять та шпаклюють стіни і стелі. Пластикові шпателі створені для розгладження шпалер на обклеюваній поверхні, тому їх ще називають шпалерні.

Скребок призначений для того, щоб видаляти шпалери і фарбу зі стій. Гумовий для затирання швів, подряпин і прим’ятин. Зубчастий - для рівномірного нанесення клейової суміші. Саме наявність зубчиків на шпателі забезпечує рівномірне нанесення клею. Кутовий - призначений для вирівнювання зовнішніх і внутрішніх кутів.

Валики. У роботі набагато практичніше замість пензликів використовувати валики, особливо коли поверхня широка. Втім, валиками можна не тільки фарбувати, а й наносити грунтовку на стіни та стелі. Валики поділяються за-

лежно 15ід призначення на віконні, кутові або універсальні; за способом кріплення каркасні, клейові, змінні; за матеріалом, з якого виготовлені - на поролонові, хутряні, голчасті та фактурні Для зручного використання валика застосовують спеціальний піддон або валик із резервуаром для фарби.

 

Існує також багато приладів, які спрощують і прискорюють виконання малярних робіт. Це:

фарбопульти (ручні й електромеханічні) призначені для фарбування клейовими, водними та вапняними сумішами під час виконання невеликих обсягів робіт;

фарборозпилювачі призначені для нанесення клейових і олійних су мішей, шпаклівки та виконання альфрейних робіт; фарбонагттальт бачки пересувні компресори у вигляді невеликих наливних бачків, що прикріплюються до корпусу пістолета-фарбороз-пилювача під час. виконання альфрейних робіт;

фарбувальні пневматичні агрегати - призначені для фарбування олійною фарбою радіаторів, труб, дверей, вікон, стін, стель та інших

об’ємних поверхонь.

Як слід доглядати за малярними інструментами

Для тривалого використання щіток, пензликів і фарб необхідно дотримуватися правил їх експлуатації.

• Завершуючи роботу', посудини з фарбами чи лаками треба щільно закривати.

• Не можна залишати щітку після роботи на повітрі - після застигання фарби на ворсі її буде складно відмити.

• Завершивши роботу, щітки і пензлики миють розчинником, потім - мильним розчином; якщо найближчим часом потрібно буде продовжити роботу, то тримають у посудинах з водою.

У якій послідовності виконують малярні роботи

1. Підготовчий етап:

• підбирають матеріали та інструменти для роботи, а також засоби безпеки;

• закривають усі поверхні, які не підлягають фарбуванню (згодяться клейкі стрічки, якими можна закріпити папір або плівку);

• готують поверхні до фарбування - вони мають бути чистими й сухими, без пилу, жиру, залишків будівельних сумішей;

• виконують шпаклювальні, шліфувальні та ґрунтувальні роботи для усунення дефектів та вирівнювання поверхні;

• готують інструменти. Пензлик потрібно пром’яти між пальцями і продути. Перед використанням опустити в теплу воду до набухання. Щоб пензликом було добре працювати, його потрібно вмочити у фарбу і зробити кілька мазків по грубій фактурній поверхні, наприклад цеглі.

2. Основний етап:

• одягають захисний одяг та дотримуються правил безпечної праці;

• фарбу наносять рівномірно, спочатку рухами в одному напрямку, а потім перпендикулярно до нього, доки вся поверхня не буде рівно пофарбована. Останні рухи пензлем на горизонтальних поверхнях виконують уздовж їх довших сторін, на вертикальних — згори вниз, а якщо зафарбовуються дерев'яні поверхні, то в напрямку річних шарів деревини. Великі площі фарбування розділяють на кілька менших, обмежених швами або планками;

• під час фарбування вертикальних поверхонь фарбу ретельно розтушовують, щоб вона не стікала і не утворювача затікання. Фарба стікає через деякий час після її нанесення, тому не потрібно брати надто рідку суміш або наносити її товстим шаром; під час фарбування розпилюванням лакофарбові матеріали всіх видів наносять швидко і рівномірно.

Яких правил слід дотримуватися, виконуючи внутрішні малярні роботи

• Під час фарбування поверхонь лакофарбовими матеріалами, що містять леткі розчинники, слід працювати у марлевій пов’язці, змоченій у воді, чи в респіраторі, а завершивши роботу відчиняти вікна.

• Застосовуючи олійні й емалеві фарби, що утворюють під час висихання отруйні леткі пари, в зоні робіт забороняється палити і користуватися відкритим вогнем!

• У приміщеннях, пофарбованих олійними й емалевими фарбами, не можна перебувати понад дві години.

• Посуд із розчинниками для лаків і фарб не можна залишати відкритим.

• Забруднені олійними або емалевими фарбами обличчя і руки слід вимити теплою водою, милом або спеціальним кремом; не потрібно змивати фарби розчинниками, бо це може викликати захворювання шкіри.

1. Які ти знаєш інструменти, необхідні для виконання малярних робіт? Яке їх призначення?

2. Які матеріали використовують для малярних робіт?

3. Як готують поверхню до виконання малярних робіт?

4. Для чого призначена Грунтовка?

5. Назви правила експлуатації малярних інструментів.

6. Яких правил безпеки слід дотримуватися, виконуючи малярні роботи?

7. Під час фарбування штахетної огорожі постійно доводиться нахилятись до фарби, щоб умочити пензлик у відро з фарбою. Це незручно - втомлюється спина, знижується якість роботи. Як влаштувати на штахетнику просту' вішалку для відра з фарбою, якщо ти маєш лише три дерев'яних планки, цвяхи і молоток?

8. Під час фарбування стіни щіткою фарба стікає на руку, створюючи незручності. Запропонуй просте вирішення цієї проблеми, використовуючи речі, які можна зазвичай знайти вдома. Чи можна зробити так, щоб не лише захистити руку, а й ще раз використати фарбу, ідо стікає?

 

Рис. 102. Промислове порошкове фарбування забезпечує не тільки декоративне, а й міцне захисне покриття

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук (хлопці)

 

Автор: admin от 23-02-2017, 16:04, Переглядів: 4734