Народна Освіта » Всесвітня Історія » Виникнення слов’янської писемності. Кирило і Мефодій. Практичне заняття

НАРОДНА ОСВІТА

Виникнення слов’янської писемності. Кирило і Мефодій. Практичне заняття

Який термін об’єднує поняття: граматика, риторика, діалектика, арифметика, геометрія, астрономія, музика?

Прочитайте текст підручника. Дайте відповіді на запитання та виконайте творче завдання. Разом з учителем обговоріть пройдений матеріал, пригадавши історичний шлях розвитку слов’янських держав, у тому числі - України, та їхні культури.

Першим правителям Великої Моравії довелося вести запеклу боротьбу з франками, які під приводом навернення язичників-слов’ян у християнство постійно вторгалися в їхні землі. Моравський князь Ростислав звернувся за підтримкою до Візантії й попросив прислати вчителів, щоб просвітити слов’ян у питаннях віри. У 863 р. до Моравії прибули направлені василевсом брати-священики - Константин (більш відомий під чернечим ім’ям Кирило) і Мефодій родом з м. Салоніки. З дитинства обидва знали мову слов’ян, серед яких вони зростали. Брати отримали чудову освіту та досягли успіхів у кар’єрі. Кирило - як дипломат, а Мефодій навіть став управителем однієї з областей, населених слов’янами. Однак, досягши таких успіхів, брати пішли в монастир у Малій Азії, де взялися до справи свого життя - створення слов’янської азбуки.

Для роз’яснення християнства потрібно було перекласти на слов’янську мову Біблію і богослужбові книги. Але слов’янських літер не існувало. Грецькі ж чи латинські не підходили, бо не передавали всіх звуків (зокрема, шиплячих) слов’янської мови. І тоді брати створили слов’янський алфавіт - глаголицю, яким записали переклади. Як система знаків глаголиця ідеально відповідала слов’янській звуковій системі, проте літери глаголиці мали досить складне написання, тому невдовзі на зміну їй прийшов інший, зручніший, алфавіт - кирилиця. Його винайшли й назвали на честь учителя учні Кирила і Мефодія. Цим алфавітом і досі користуються українці, росіяни, білоруси, болгари.

Після смерті Кирила і Мефодія їхніх учнів підступно вигнали з Моравії й вони знайшли притулок у Болгарії, де продовжили справу братів. Поступово поширюючись, слов’янська писемність проникла також у Київську Русь. Діяльність Кирила і Мефодія, зокрема писемність, яку вони створили, заклала підґрунтя для духовного й політичного піднесення слов’янських народів.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Який вплив мала діяльність Кирила і Мефодія на розвиток слов’янської культури?

2. Висловте вашу думку, чому брати-просвітники були канонізовані православною церквою.

З .Яким є значення діяльності Кирила та Мефодія для власне української історії?

4. Чому створення слов’янського алфавіту стало запорукою прийняття слов’янами християнства?

*ТВОРЧО ПОПРАЦЮЙМО

Уважно розгляньте ілюстрації, що відображають зразки слов’янских абеток кирилиці та глаголиці. Розділіться на дві групи. Напишіть своє ім’я: одна група - кирилицею, друга - глаголицею. Учитель оцінить вашу роботу.

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Подаляк, Лукач, Ладиченко

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 04:49, Переглядів: 10145