Народна Освіта » Всесвітня Історія » Франки: від держави Хлодвіга до імперії Карла Великого

НАРОДНА ОСВІТА

Франки: від держави Хлодвіга до імперії Карла Великого

Утворіть логічні пари: Аттіла, остготи, Теодоріх, гуни, Західна Римська імперія, Ромул Августул, германці, конунги

1. Франкська держава. Хлодвіг. Майже всі ці германські королівства загинули під ударами завойовників. Виключенням стало Франкське королівство, яке із часом перетворилося на імперію та проіснувало понад 400 р. У 486 р. в битві біля міста Суассон франки розгромили військо римського намісника, управителя частини Галлії. Очолював переможців 19-річний Хлодвіг із знатного роду Меровея. На завойованих землях він заснував королівство і дав початок династії Меровінгів. Хлодвіг першим з германських конунгів зрікся язичництва і прийняв християнство за римським зразком. Приклад правителя наслідували спочатку його воїни, а потім й інші франки. Цим мудрим кроком Хлодвіг забезпечив собі підтримку римської церкви. Поступово франки та римляни, яких уже не розділяла віра, почали зливатися в єдиний народ.

VI ст. Франкський історик єпископ Григорій Турський про хрещення Хлодвіга

Королева постійно вмовляла Хлодвіга визнати істинного Бога і відмовитися від язичницьких ідолів. Але ніщо не могло схилити його до цієї віри, доки під час війни з алеманами він мусив визнати те, що раніше охоче відкидав. А відбулося це так: коли обидва війська зійшлися в запеклій битві, війську Хлодвіга загрожувало повне винищення. Побачивши це, Хлодвіг підвів очі вгору та із слізьми на очах вимовив: «О Ісусе Христе, Тебе... з покорою благаю виявити славу могутності Твоєї. Якщо Ти даруєш мені перемогу над ворогами, і я випробую силу Твою... увірую в Тебе і хрещуся в ім’я Твоє. Бо я кликав своїх богів на допомогу, але переконався, що вони не допомогли мені. Тебе тепер кличу». І як тільки вимовив він ці слова, алемани повернули назад і побігли.

Які події змусили Хлодвіга зректися язичницької віри й охреститися?

Де хитрістю, а де жорстокістю Хлодвіг знищив суперників і зосередив у своїх руках владу над усіма франками. За його наказом на початку VI ст. було записано судові звичаї франків, які доти існували в усній формі. Цей судебник отримав назву «Салічна правда», тому що до нього увійшли закони лише одного з племен - салічних (приморських) франків. «Салічна правда» зберегла кровну помсту, повідомляє багато цікавого про життя й господарство франків, їхні звичаї та вірування. Вона є свідченням того, як зі звичайного військового вождя германський король перетворився на справжнього правителя держави.

Який подібний до «Салічної правди» документ було створено в Київській Русі?

VI ст. «Салічна правда» про жменю землі

 

 

Якщо хто позбавить життя людину і, віддавши все майно, не спроможний буде сплатити належного за законом, він мусить привести 12 спів-присяжників, які поклянуться в тому, що ні на землі, ні під землею він не має майна більше того, що вже віддав. Потім [вбивця] повинен увійти у свій будинок, зібрати в жменю із чотирьох кутків землю, стати на порозі, повернувшись лицем усередину будинку, і цю землю лівою рукою кидати через плечі на того, кого вважає своїм найближчим родичем. Якщо батько і брати вже платили, тоді [вбивця] хай кидає на трьох найближчих родичів по матері й по батькові. Після того в [самій] сорочці, без пояса, без взуття, з києм у руці він повинен стрибнути через тин, і ці три [родичі по матері] мають сплатити половину того, що не вистачає для сплати потрібної за законом віри. Те саме мають зробити й три родичі по батькові. Якщо

хтось з них виявиться дуже бідним, щоб заплатити свою частку, нехай сам кине жменю землі на когось із заможніших, аби той сплатив усе за законом. Якщо ж і цей не матиме чим заплатити, тоді той, хто взяв на поруки вбивцю, повинен привести його на судове засідання і протягом чотирьох засідань брати його на поруки. Коли ж ніхто не заручиться сплатити віру, тобто повернути те, що [вбивця] не заплатив, тоді останній мусить сплатити віру своїм життям.

1. Чи достатньо серйозним, на вашу думку, було покарання за вбивство людини? Відповідь аргументуйте.

2. Чому за провину одного члена родини за законом мали сплачувати інші?

Хлодвіг здійснив численні завоювання і залишив після себе велику об’єднану державу. Однак у міжусобних війнах його нащадків вона розпалася, а самі меровінгські королі втратили авторитет і реальну владу. Країною почали розпоряджатися майордоми. Спочатку майордом (старший у домі) був просто управителем королівського палацу. Згодом ці «слуги» прибрали до своїх рук управління всім королівством. За їхнім бажанням призначалися й усувалися королі, які вже нічого не вирішували й через це отримали від сучасників зневажливу назву «безсилі королі».

На початку VIII ст. виникла загроза існуванню Франкської держави. На її територію вдерлися араби, які перед тим захопили Піренейський півострів. У 732 р. у битві біля Пуатьє майордом Карл Мартелл («Молот» - так назвали його за численні перемоги) завдав арабам поразки й зупинив їхнє подальше просування в Європу. Вирішальну роль у його успіхах відіграло створення кінноти.

Кінь і обладунок коштували досить дорого. Придбати їх могли лише забезпечені люди, які володіли головним на той час багатством - землею. Щоб заохотити до служби в кінноті, Карл відібрав чимало землі в непокірної знаті та церкви й роздав її всім, хто виказав готовність стати під його прапори. Земля передавалася разом з прикріпленими до неї селянами. Називалося таке пожалування бенефіцій (благодіяння). Спочатку за службу його одержували в довічне користування, згодом бенефіцій перетворився на спадкове володіння - феод. Він переходив від батька до сина разом з обов’язком нести військову або іншу службу. Таких людей називали феодалами.

Яким чином Карл Мартелл створив кінне військо?

 

Перемога над арабами, у якій меро-вінгські королі не брали участі, а також проведення бенефіційної реформи, унаслідок якої зросла боєздатність Франкської держави, надзвичайно піднесли авторитет майордома. Наступники Карла Мартелла зміцнили свою владу. Його син, Піпін Короткий, названий так за малий зріст, замислив стати королем. Щоб надати поваленню Меровінгів законності, він вирішив заручитися дозволом Папи. Той також сподівався за підтримки франків зупинити загарбання своїх територій лангобардами. Взаємні інтереси допомогли домовитися. Посланець Піпіна Короткого прибув до Рима й спитав у Папи, чи може людина, яка не має влади, називати себе королем. Папа відповів, що титул короля належить тому, хто має владу. У 751 р. Піпіна офіційно оголосили королем, а останнього Меровінга заслали в монастир. Вдячний Піпін перейшов Альпи й розбив лангобардів. Завойовані землі він подарував Папі. Так склався союз франкських королів з папством, і 756 р. виникла світська Папська держава із центром у Римі (сьогодні це Ватикан, розташований на території декількох римських кварталів).

Що створило основу для союзу франкського короля з папством?

Римську знать не вдовольняло те, що, крім церковної, Папа дістав ще й світську владу.

Один з пап, аби відстояти свої права, наказав у VIII ст. виготовити підроблений документ - «Константинів дар». У ньому розповідалось, що нібито ще в IV ст. імператор Константин, переселяючись до своєї нової столиці на березі Босфору, заповів Папі владу над Західною Римською імперією. Тому впродовж усього Середньовіччя папи вимагали від імператорів і королів підпорядкування римському престолу. Лише в XV ст. остаточно доведено, що «Константинів дар» - фальшивка.

Про що свідчить бажання Піпіна Короткого бути визнаним королем?

3. Імперія Карла Великого та її розпад. Піпін Короткий заснував нову Каролінгську династію, назва якої походить від імені його сина - Карла Великого (768-814). Майже все своє життя Карл провів у війнах. Він приєднав до своїх територій Лангобардське королівство, Баварію і Саксонію. У союзі зі слов’янами франки розгромили Аварський каганат. Не зовсім вдалими були походи в Іспанію проти арабів, про що розповідає одна з перлин середньовічної л ітератури -епос «Пісня про Роланда». Нові межі своїх володінь Карл укріпив прикордонними областями - марками. Тепер його величезна держава включала більшу частину Західної Європи з її численними племенами й народами. Цим вона нагаду-

 

вала Західну Римську імперію. У Карла виникла ідея відродити імперію і стати імператором.

 

Якраз у цей час Папа Лев III, рятуючись від ворожої йому римської знаті, прибув до франкського короля з проханням про захист. Карл здійснив похід на Рим і повернув Папі його престол. На Різдво 800 р. Папа поклав на голову Карла імператорську корону. Так на Заході знову виникла імперія.

Що давала імператорська корона франкським королям?

Двічі на рік при імператорському дворі збиралися наради великих феодалів. З ними Карл узгоджував свої накази - капітулярії.

Дуже багато зробив Карл для культурного розвитку своєї країни: створював ніколи, зводив прекрасні споруди. Саме тоді почали вести щорічні записи важливих подій -аннали. З усієї Європи Карл запрошував до себе освічених людей і багатьох з них призначав на державні та церковні посади. Франкська держава досягла найвищого розвитку. Але вона виникла внаслідок завоювань, об’єднувала різні народи і не могла довго залишатися міцною.

IX ст. З «Діянь Карла Великого» Ноткера Заїки

Повернувшись після тривалої відсутності, Карл наказав, щоб з’явилися до нього хлопчики, яких він доручив (учителю) Клименту, і представили йому свої листи та вірші. Діти середнього та нижчого стану несподівано принесли твори, підсолоджені всіма приправами мудрості, знатні ж представили убогі та безглузді.

Тоді мудрий Карл відділив тих, хто добре працював, і, поставивши їх праворуч від себе, звернувся до них з такими словами: «Я дуже вдячний вам, діти мої, що ви намагалися в міру своїх сил виконати мій наказ для вашої ж користі. Старайтеся досягти досконалості, і я дам вам чудові єпископства та монастирі, і ви завжди виглядатимете в моїх очах людьми, гідними поваги».

Повернувши потім своє сповнене великого осуду обличчя до тих, хто стояв ліворуч, він кинув їм грізні та глузливі слова: «Ви, високошляхетні, ви, синки знатних, ви, розпещені красунчики! Розраховуючи на своє походження і статок, ви знехтували моїм повелінням і своєю доброю славою. Знайте одне: якщо ви негайно не надолужите попередню безтурботність невтомною старанністю, ніколи ніякої милості не дочекаєтеся ви від Карла».

1. Чому діти середнього та нижчого станів виявляли особливу старанність у навчанні?

2. Для чого Карлу потрібні були освічені люди і чи звертав він увагу на знатність їхнього походження?

 

Син і наступник Карла Великого -Людовік Благочестивий, названий так за особливе шанування церкви, - поділив імперію між своїми синами. Після смерті батька між ними спалахнула «війна трьох братів», яка закінчилася підписанням у 843 р. Верденського договору. За його умовами молодший з братів - Карл Лисий - отримав західні землі, здебільшого територію майбутньої Франції.

Середньому - Людовіку - дісталася східна частина імперії, майбутня Німеччина. Старший - Лотар - зберіг імператорський титул.

Він узяв собі Італію, а також широку смугу землі між володіннями братів, що її почали називати на його честь - Лотарингія. Отже, Верденський договір поділив імперію Карла Великого на три частини. Було започатковано утворення трьох майбутніх європейських країн - Франції, Німеччини та Італії.

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ

1. Яку династію заснував Хлодвіг?

2. Хто такі майордоми і яку владу вони мали?

3. Чому із часом до влади у Франкській державі прийшла нова династія?

4. Які наслідки для подальшого розвитку Франкської держави мало проведення бенефіційної реформи?

5. Для чого було створено підроблений документ «Константинів дар»?

6. Чому Карл Великий прийняв титул імператора? Що таке аннали?

7. Чому розпалася імперія Каролінгів?

ВИКОНАЙТЕ ЗАВДАННЯ

1. Позначте на контурній карті території Франкської держави періоду Хлодвіга та імперію Карла Великого. Покажіть, на які частини розпалася імперія за Верденським договором, зафарбуйте їх у різний колір.

2. У зошитах на стрічці часу позначте ключові дати в історії франків.

Запам’ятайте дати

486 - заснування Франкської держави Хподвігом

751 - проголошення Піпіна Короткого королем

800 - коронація та проголошення імператором Карпа Великого

843 - Верденський договір, поділ імперії Карпа Великого

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Подаляк, Лукач, Ладиченко

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 04:03, Переглядів: 6098