Народна Освіта » Всесвітня Історія » Країни Центральної та Східної Європи

НАРОДНА ОСВІТА

Країни Центральної та Східної Європи

Терени Центральної і Східної Європи на початок Середньовіччя були заселені переважно слов’янами. Протягом середніх віків ці землі неодноразово зазнавали спустошливих набігів аварів, угорців, особливо ж руйнівними виявилися походи монголів і татар.

Народам Центральної і Східної Європи вдалося створити могутні, найбільші в Європі за територією держави, цікаву й розвинену культуру. За Середньовіччя тут постали багаті міста, неприступні замки, величні храми, які й до сьогодні є окрасою цих країн.

Слов’янські народи створили власну писемність, що дало їм змогу розвивати самобутню культуру.

Помітний слід в історії залишили Польське та Угорське королівства. Важливим періодом в історії Чехії стала діяльність Яна Гуса та гуситські війни - боротьба чехів за власну державу проти іноземного панування.

Руйнівні походи монголів поклали край існуванню Давньоруської держави. На її руїнах постали численні удільні князівства, які часто ворогували між собою. Найпотужнішими з них виявилися Новгородська боярська республіка та Московське князівство. Внаслідок тривалої боротьби серед руських князівств першість здобула Московська держава, князі якої почали «збирання руських земель» довкола Москви.

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Бонь, Іванюк

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 03:40, Переглядів: 1291