Народна Освіта » Всесвітня Історія » Середньовічний світ західної Європи

НАРОДНА ОСВІТА

Середньовічний світ західної Європи

Особливістю європейського Середньовіччя була визначальна роль християнської релігії й церкви в усіх галузях суспільного життя. Релігія та церква об'єднували людей або робили їх ворогами. Церква підпорядкувала собі політику, мораль, науку, освіту та мистецтво. Християнство, яке виникло в Палестині - одній зі східних провінцій Римської імперії, - у середні віки стало світовою релігією. Процес християнізації Європи був складним, але переважна більшість правителів поступово зрозуміла, яку роль може відіграти ця релігія у справі зміцнення держав і особистого авторитету володарів у міжнародних відносинах.

У середні віки остаточно розмежувалися християнські церковні організації з центрами в Римі й Константинополі, між якими точилася постійна боротьба за верховенство в християнському світі. Християнською церквою в Константинополі керував константинопольський патріарх, у Римі - папа римський. Тривала боротьба між церковними організаціями призвела до розколу християнства на дві гілки - католицизм і православ’я. Центром поширення православ’я стала Східна Римська імперія - Візантія. У XI ст. папи римські перебрали на себе роль духовних лідерів Західної Європи. Поступово обидві християнські церкви перетворилися на великих землевласників: вони володіли значними територіями в різних європейських країнах. Церква впливала й на політичне життя. У різні періоди Середньовіччя вона то надавала підтримку світським правителям і підкорялася їм, то керувала життям Європи і вела справжні війни з володарями, визначаючи їхні дії.

Церква була ініціатором хрестових походів, які стали однією з наймасштабніших воєнних подій Середньовіччя. Хрестові походи оголошували проти представників інших релігій, єретиків і навіть окремих країн або правителів, які опиралися впливу папи римського чи церкви.

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Бонь, Іванюк

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 03:04, Переглядів: 2833