Народна Освіта » Всесвітня Історія » Вплив перших Середньовічних імперій на становлення середньовічної Європи

НАРОДНА ОСВІТА

Вплив перших Середньовічних імперій на становлення середньовічної Європи

1. Користуючись текстом підручника й наведеними уривками, складіть міні-твір «Моя подорож до Арабського халіфату».

П’ятниця

Пророк Мухаммад так говорив про значення цього дня: «П’ятниця - володарює над іншими днями... П’ятниця має п’ять особливих якостей. Перше - у п’ятницю Аллах створив Адама. Друге - у п’ятницю Аллах вигнав Адама на землю. Третє - у п’ятницю Аллах закликав Адама до себе. Четверте - у п’ятницю настає такий час, коли Аллах обов’язково дасть людині те, що вона просить. П’яте - у п’ятницю буде Страшний Суд».

Кааба

Кааба є невеликою спорудою кубічної форми, збудованою із сірого каменю. її висота 12,05 м. Загальна площа 191 м2. Товщина стін становить 1 м. Підлога всередині приміщення Кааби на 2,2 м підноситься над площею, де здійснюється обхід віруючими храму. У північно-східній стіні на висоті двох метрів від землі знаходяться закриті простирадлом двері, до яких під час відвідин ставлять драбину. Усередині Кааби меблів немає. Там знаходиться лише стіл, на який ставлять пахощі. Підлога вимощена мармуровими плитами. Споруду вкриває чорна парча, на якій вишито рядки з Корану. Щороку караваном з Єгипту привозять новий покрив. На свята чорний покрив замінюють білим.

Кожен з давніх арабських родів мав власний родовий колір. Коли хтось із роду брав участь у битві, він вбирався у кольори свого роду й піднімав прапор відповідного кольору. Так, Фатіміди були у зеленому, Омейяди у білому, Аббасиди у чорному. Зелений колір до сьогодні вважається кольором нащадків Пророка.

Мечеть Купол скелі

 

Мечеть Купол скелі - одна з найважливіших споруд ісламу. Її зведено на Храмовій горі в Єрусалимі, на місці славнозвісного храму царя Соломона. У VII ст. арабський завойовник Омар Ібн-Хатіб побудував мечеть. Пізніше халіф Абдулель-Малік оголосив її місцем паломництва мусульман. За легендою, саме тут до Мухаммада з’явився архангел Джабраїл, який відніс пророка на небо. Мечеть була збудована між 688 і 692 роками. Це найдавніша з мусульманських будівель, які збереглися до наших днів. Діаметр купола 20 м, висота 34 м. Зовнішні стіни будівлі являють собою восьмигранник. У центрі будівлі - камінь заснування, а довкола нього - аркади, що дають змогу паломникам вільно рухатися у процесії навколо святині. Мечеть прикрашена мозаїками й арабесками.

2. Використовуючи наведені дати й текст підручника, складіть хронологічну таблицю.

1347-1349 рр., 375 р., 451 р., 498 р, 782 р., 800 р., 817 р., 843 р., 518 р., 532 р., 527 р., 534 р., 726 р., 787 р, 1071 р., 1081 р., 1261 р., 1326 р., 1453 р., 425 р., 855 р., 570 р., 622 р., 631-632 рр., 750 р., 827 р., 687-691 рр., 705-715 рр.

3. Уявіть себе придворним біографом і, користуючись текстом підручника і додатковими джерелами, складіть оповідь про одного із зображених на портретах діячів (на вибір).

 

4. Користуючись текстом підручника і текстом документа:

 

А. Підготуйте доповідь «Судочинство у франків».

 

Документ

 

Із «Салічної правди»

Титул і. «Про виклик на суд»

§ 1. Якщо хто буде викликаний на суд за законами короля і не з'явиться, присуджується до сплати 600 денаріїв, що становить 15 солідів.

Титул III. Про крадіжку рогатої худоби

§ 2. Якщо хто вкраде однорічну або дворічну тварину і буде викритий, присуджується до сплати 15 солідів.

§ 3. Якщо хто вкраде бика або корову з телям, присуджується до сплати 35 солідів. Додаток 4. Якщо ж хто вкраде королівського бика, присуджується до сплати 90 солідів, не рахуючи вартості викраденого і відшкодування збитків.

Титул X. «Про крадіжку рабів»

§ 1. Якщо хто вкраде раба, коня... присуджується до сплати ЗО солідів.

Титул XIV. «Про напад або грабіж»

§ 1. Якщо хто пограбує вільного чоловіка, напавши на нього зненацька, і буде викритий, присуджується до сплати 63 солідів.

§ 6. Якщо хто нападе на чужу віллу і буде викритий у цьому нападі, присуджується до сплати 63 солідів.

Титул XV. «Про вбивство»

§ 1. Якщо хто позбавить життя вільного чоловіка... присуджується до сплати 200 солідів...

Титул XVI. «Про підпал»

§ 2. Якщо хтось спалить будинок з прибудовами і буде викритий, присуджується до сплати 63 солідів.

Титул LIII. «Про викуп руки від казанка»

§ 1. Якщо хто буде присуджений до випробування за допомогою казанка з киплячою водою, то сторони можуть дійти згоди, щоб присуджений викупив свою руку...

Титул LIV. «Про вбивство графа»

§ 1. Якщо хто позбавить життя графа, присуджується до сплати 600 солідів...

Титул ИХ. «Про аллод»

§ 1. Якщо хто помре і не залишить синів і якщо мати переживе його, нехай вона вступить у спадок.

§ 2. Якщо не виявиться матері і якщо він залишить брата чи сестру, нехай вступлять у спадок...

§ 4. І якщо потім виявиться будь-хто ближчий з цих поколінь, він нехай вступить у володіння спадщиною.

§ 5. Земельний же спадок у жодному разі не повинен діставатися жінці, але вся земля нехай відходить чоловічій статі...

 

Б. Підготуйте доповідь «Іконоборчий рух у Візантійській імперії».

 

Документ

 

Про переслідування іконошанування за Лева III

726 року поблизу Криту стався сильний землетрус і виверження вулкану.

Кажуть, що імператор [Лев III], почувши про це [явище], визнав його свідченням Божого гніву й намагався вгадати, яка ж його причина. Тому-то він і повстав проти благочестя і святих ікон, задумуючи їх повалення, бо вважав... нібито від поставлення ікон і від поклоніння їм сталося страшне знамення. І почав він учити народ власним догматам. Багато хто, втім, гірко оплакував образу церкви. Саме тому жителі Еллади і Складських островів, відкидаючи неблагочестя, ополчилися на імператора. Зібравши численний флот, вони поставили над собою імператором [людину] на ім’я Косьма і прибули до цар-ственого міста. Жителі міста, воюючи, підпалили багато з кораблів навколо Косьми... Косьма ж і інший [бунтівник], [на ім’я] Стефан, були схоплені й обезголовлені...

Лист Псевдо-Єпіфанія Кіпрського єпископу Єрусалима Іоанну, що засуджує шанування ікон (кінець VIII ст.)

Господь світу за людинолюбства свого дарував нам [сили] потоптати сатану ногами християн і віддалитися від усього згубного...

На шляху нашому в святе місце Вефіль, щоб зустрітися з твоєю чесністю, ми прийшли в село, зване Анауфа, і, побачивши там запалений світильник і запитавши, [що це], дізналися, що в містечку є церква. Увійшовши до неї, щоб помолитися, ми виявили в її дверях розфарбовану завісу, на якій було зображено щось, що нагадує людину й ідолоподобу. Вони сказали, що це було нібито зображенням Христа або одного зі святих - [точно] не пам’ятаю, хоча сам бачив. Знаючи, що тримати подібні [речі] в церкві -мерзота, я розірвав завісу і порадив загорнути в неї померлого бідняка. [...] Закликаю також: розпорядись, щоб подібні [речі] не розвішувалися в церквах, бо мета твоєї чесності піклуватися про все і дбати про чистоту [всього], що слід церкві й пастві.

 

Залам ятайте дати

 

У-ХУ ст. - середні віки. VIII—IX ст. - Каролінгське відродження.

Раннє Середньовіччя - V—IX ст. (на Сході II- VIII—X ст. - набіги племен вікінгів у Європі.

IX ст.). 715-741 рр. - правління майордома Карла

Високе (розвинуте) Середньовіччя - X- на прізвисько Мартелл («Молот»),

XIII ст. (на Сході XI—XII ст.). 768-814 рр. - правління франкського короля,

Пізнє Середньовіччя - ХІУ-ХУ ст. (у біль- згодом імператора Карла Великого.

шості країн Сходу завершилось у XIX ст.). 843 р. - укладення Верденського договору про

IV—VII ст. - Велике переселення народів. поділ імперії Карла Великого.

481-511 рр. - правління короля франків VIII ст. - рух іконоборців у Візантії.

Хлодвіга. 980-1037 рр. - роки життя Авіценни (Ібн Сіни).

527-565 рр. - правління візантійського імпе- 1347-1349 рр. - епідемія чуми в Європі.

ратора Юстиніана. XIII ст. - прихід із глибин Азії орд зі спільною

610 р. - Мухаммад почав проповідувати іс- назвою «монголи».

лам. 1453 р. - завоювання Константинополя тур-

VII ст. - створення Арабського халіфату. ками й падіння Візантії.

 

Узагальнення

Франкська імперія

Найпотужніше з усіх «варварських» королівств, які утворилися після падіння Римської імперії, створили франки. Найвидатнішим правителем франкського королівства був Карл Великий, який завдяки завоюванням створив одну з найбільших імперій Середньовіччя. І хоча після смерті імператора держава розпалася, за його наступників, Каролінгів, франки панували в Західній Європі. Завдяки глибоким реформам імператорський двір став не лише політичним центром, а й осередком науки, мистецтва, літератури. Цей період називався Каролінгським відродженням. Держава для управління величезними територіями не лише впорядковувала збірки законів, карбувала монети, встановлювала систему мір і ваги, а й підтримувала церкву, розбудовувала храми, піклувалася про монастирі та школи. Створена силою зброї імперія франків змогла на певний час об’єднати Західну Європу в єдиний культурний, релігійний організм.

Візантійська імперія

Східна Римська імперія - Візантія - мала потужну армію і флот, а завдяки винайденню «грецького вогню» панувала на морі. Найвідомішим правителем Візантії був імператор Юстиніан І. Він здійснив реформи в податковій системі, релігійній сфері, будівництві. Одним із наслідків реформи законодавства було укладення «Кодексу Юстиніана». За його правління Візантійська імперія, яка постійно зазнавала нападів германців, слов’ян, аварів, успішно їм протистояла й змогла поширити владу на значну частину колишніх римських володінь.

Візантійці побудували чимало міст із розвинутим ремеслом і торгівлею. Але поступово землі Візантії почали захоплювати турки, війни з якими ослабили імперію. Захоплення й пограбування Константинополя хрестоносцями привело до розпаду держави. У 1453 р. турки захопили Константинополь, імперія перестала існувати.

Візантія успадкувала й розвинула чимало культурних надбань Римської імперії. Візантійці створили неперевершені храми, палаци, книги, ювелірні прикраси, досягли успіхів у техніці. Культурний спадок Візантії перейняли християнські народи Східної Європи.

Арабський халіфат

Батьківщиною арабів, яким належить помітне місце в середньовічній історії, був Аравійський півострів. Поступово розрізнені, інколи ворогуючі племена об’єдналися й утворили власну державу - Халіфат. Основою об’єднання стала нова релігія - іслам. її сутність було викладено у священній книзі - Корані. Основоположником нового вчення, а також засновником утвореної на його засадах держави вважають Мухаммада. Після смерті Му-хамада влада перейшла до його послідовників - халіфів. За їхнього правління до складу Арабського халіфату увійшли деякі візантійські землі, Сирія, Палестина, Дворіччя. У VIII ст. араби завоювали землі від Атлантики до Індії, від Єгипту до Каспію. За доби Середньовіччя Арабським халіфатом правили династії Омейядів і Аббасидів.

На чолі держави арабів стояв халіф, який вважався наступником пророка Мухаммада. Йому належала релігійна та світська (емірат) влада. Халіф був головним суддею та керував військом. Строкате населення Халіфату, суперечності між різними течіями ісламу та боротьба за владу спричинили його розпад.

Араби створили розвинену культуру. Завдяки арабським перекладам до нас дійшли тексти багатьох книг давніх греків, римлян, індійців. Араби вдосконалили індійські цифри, й зараз ними користується весь світ. Вражаючими були їхні успіхи в техніці, медицині й географії. До сьогодні люди захоплюються чудовою арабською поезією та казками.

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ

І. Оберіть правильну відповідь.

1. Григорій Турський є автором праці:

А «Історія франків» В «Діяння саксів»

Б «Церковна історія народу англів» Г «Взяття Константинополя»

2. «Книга Страшного Суду» - це:

А Міський статут В Документ про перепис населення

Б Епічний твір Г Збірка наказів короля

3. Король франків - засновник імперії:

А Хлодвіг В Піпін Короткий

Б Карл Мартелл Г Карл Великий

4. Майордом - це:

А Королівський лісник В Управитель маєтком

Б Зброєносець рицаря Г Майстер-ремісник

5. Засновником королівства у франків вважають:

А Карла Мартелла В Піпіна Геристальського

Б Хлодвіга Г Карла Великого

6. Вандальське королівство очолював:

АГейзеріх В Аттіла

Б Кара калла Г Валлія

7. Візантійська імперія виникла у 293 р. за правління імператора:

А Діокпетіана В Константина V Копроніма

Б Юстиніана Г Іоанна V Палеолога

8. Проти іконоборства виступив:

А Лев III Ісавр В Іоанн Дамаскін

Б Константин V Коп ронім Г Велізарій

9. У візантійському суспільстві «сильні люди» - це:

А Стратіоти В Апори

Б Динати Г Парики

10. Династія Комнінів була заснована:

А Командиром військової гвардії Юстином В Полководцем Алексієм Б Полководцем Велізарієм Г Ігуменом Феодором

11. Августеон - це:

А Головний храм Константинополя В Центральна площа Константинополя

Б Центральна вулиця Константинополя Г Імператорський палац

12. У 622 р. Мухаммад переїхав до міста:

А Мекки В Ясриба

Б Медини Г Єрусалима

13. Місцевість у гірській частині на південному заході Аравійського півострова -«Щаслива Аравія»:

А Тіхама В Недж

Б Ємен Г Дахна

14. Династія Омейядів була усунена від влади Аббасидами:

А У 632 р. В У 714 р.

Б У 680 р. Г У 750 р.

15. Автором «Книги зцілення» е:

А Авіценна В Аль-Кінді

Б Мухам мед аль-Баттані Г Аль-Біруні

 

II. Установіть відповідність.

1.

1

Раннє Середньовіччя

А

У цей час на Заході на зміну багатьом ворогуючим державам прийшли об’єднані монархії, послабився вплив церкви на життя суспільства, відкрилося чимало світських навчальних закладів

2

Високе (розвинуте) Середньовіччя

Б

У цей час у Західній Європі виникло багато королівств, сформувалося три основні суспільні верстви -селянство, духовенство та феодали-землевласники

3

Пізнє Середньовіччя

В

У цей час відбувався швидкий розвиток сільського господарства і ремесел. Міста вибороли право на самоврядування. Панівне становище в суспільстві посіло рицарство. Відбулися хрестові походи та виникли чернечі ордени. Однією з найбільших у світі стала імперія монголів

 

2.

1

Кельти

А

Серби, хорвати, дуліби

2

Слов’яни

Б

Брити, скоти, лузитани, галли

3

Германці

В

Готи, вандали, свеви, бургунди, франки, англи, сакси

     

і лангобарди

 

1

Динати

А

Вільні землероби, які мусили відбувати державну військову службу (з власним конем і зброєю). Згодом - це переважно рицарі-феодали

2

Стратіоти

Б

Повноправні члени общини, мали право бути обраними на різні посади і в першу чергу купувати землю й майно общинників, якщо ті їх продавали. Були землевласниками, які використовували працю найманих або залежних селян

3

Апори

В

Були особисто вільними і не були прикріпленеми до землі, але сплачували податки у 2-3 рази вищі за інших і мусили відпрацьовувати панщину на землі заможних господарів. Не мали права носити зброю і служити у війську

4

МІСТІ!

Г

Наймані працівники

5

Парики

д

Вільні селяни, які здавали свої землі в оренду

 

4.

1

Мухаммад

А

Підкорив території Сирії, Персії, Єгипту

2

Абу-Бекр

Б

Розробив податкову систему, порядок успадкування майна, засади кримінального права, сімейних відносин; ставив собі за мету поширення ісламу в усьому світі

3

Омар

В

Заснував спадковий халіфат, провів перепис земель, здійснив походи до Середньої Азії, Афганістану, Індії, Північної Африки

4

Муавія

Г

Завершив завоювання Аравійського півострова і захопив південну частину Палестини

 

5.

1

Візирі

А

Розпоряджалися збройними силами окремих територій, фінансами, керували поліцією

2

Каді

Б

Могли діяти від імені правителя й мати майже необмежену владу або тільки виконувати накази правителя

3

Халіфи

В

Розглядали всі судові справи, наглядали за виконанням судових рішень, розподіляли спадок за заповітом, перевіряли законність користування землею

4

Еміри

Г

Зосереджували у своїх руках необмежену релігійну і світську владу

 

III. Розташуйте події у хронологічній послідовності.

1.

1

Битва на Каталаунських полях

2

Загибель готської держави Германаріха

3

Захоплення влади у франкській державі Піпіном Герістальським

4

Прийняття християнства Хлодвігом

 

2.

1

Правління халіфа Муавії

2

Правління халіфа Абу-Бекра

3

Правління халіфа Османа

4

Правління халіфа Омара

 

3.

1

Будівництво Омейядами «Великої мечеті»

2

Перший переклад збірки казок «Тисяча і одна ніч» на французьку мову

3

Поширення арабських цифр у Європі

4

Розробка географічних карт, збірка яких дістала назву «Атлас ісламу»

 

4.

1

Визначення арабами розмірів земної кулі

2

Поява географічних словників

3

Створення «Будинку мудрості»

4

Будівництво обсерваторії Мухаммадом аль-Баттані

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Бонь, Іванюк

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 03:00, Переглядів: 3612