Народна Освіта » Всесвітня Історія » Перші Середньовічні держави

НАРОДНА ОСВІТА

Перші Середньовічні держави

У середині І тис. н. е. Європа потерпала від постійних нападів варварів, які ніби хвилі накочувалися зі Сходу. У цей час співіснували й боролися між собою - римський і варварський. Численні ворожі племена у багатовіковому протистоянні з римлянами не лише змогли знайти собі місце на теренах Європи, а й стали переможцями. Вони захопили землі Західної Римської імперії, і держава, що проіснувала понад тисячу років, загинула. Проте частину найкращих здобутків Риму в царині культури й політичної організації варвари все ж перейняли. У боротьбі й поступовому злитті варварського й римського світів народився світ Середньовіччя.

Після занепаду Західної Римської імперії Східна - Візантія - існувала ще протягом тривалого часу. Вона була досить могутньою і впливовою державою у Середземноморському регіоні.

З виникненням варварських держав на території колишньої Римської імперії політична карта Європи почала поступово змінюватися. Найміцнішим з усіх варварських держав стало королівство франків у Галлії. За династії Каролінгів франки панували у Західній Європі. їхні королі зосередили в своїх руках чималу владу, провели реформи управління, освіти, релігійної сфери.

Основною релігією середньовічної Європи стало християнство. З кожним століттям християнська церква набирала все більше сили й авторитету. Вона впливала на суспільне й державне життя країн Європи. Європейські правителі, сходячи на престол, просили благословення в очільників християнської церкви - папи римського або константинопольського патріарха.

У Європі за доби Середньовіччя формувалися нова, порівняно зі стародавніми часами, система державної влади, феодальні відносини і нова християнська культура.

 

Це матеріал з підручника Всесвітня Історія 7 клас Бонь, Іванюк

 

Автор: asia2016 от 16-02-2017, 02:49, Переглядів: 1709