Народна Освіта » Географія » Клімат i води Тихого океану. Органічний світ i природнi ресурси. Вплив Тихого океану на життєдіяльність людей прилеглих материків

НАРОДНА ОСВІТА

Клімат i води Тихого океану. Органічний світ i природнi ресурси. Вплив Тихого океану на життєдіяльність людей прилеглих материків

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Про клімат і води Тихого океану.

• Про життя в океані та його ресурси.

• Як впливає Тихий океан на життєдіяльність людей.

• Про клімат і води Тихого океану.

Величезні розміри Тихого океану спричинили значні відмінності в його кліматі. У центральних областях океану він жаркий, а на крайній півночі та крайньому півдні - холодний.

 

У центральних областях температура води на поверхні океану впродовж року висока - від +26 до +29 °С, на півночі й півдні вона опускається до -0,5 °С (мал. 180). Зональні відмінності спостерігаються також і в температурі повітря над океаном. Водночас температура води і повітря навіть у межах одного географічного поясу не буває однаковою.

Наприклад, у помірних широтах біля берегів Євразії температура повітря взимку становить від -20 до -22 °С, а біля берегів Північної Америки опускається лише до 0 °С. Причиною таких явищ є постійно існуюча тут область зниженого тиску. У цій області на заході помірного поясу океану повітряні й водні маси рухаються переважно з півночі, а отже, вони холодні. На сході помірного поясу спостерігається протилежний рух. Тому повітряні й водні маси тут порівняно теплі.

 

Зональний розподіл температур порушується також у тропічних широтах Тихого океану. Проте тут, на відміну від помірного поясу, на сході океану холодніше, ніж на заході. Причиною цього є області підвищеного тиску в Північній і Південній півкулях.

Як і температура, кількість опадів над Тихим океаном також змінюється з півночі на південь. Водночас існують помітні відмінності між західною та східною частинами океану. Так, на сході тропічних широт, в областях переважання антициклонів, повітря сухіше.

У розподілі солоності в Тихому океані є певні закономірності. Мінімальна солоність (менше 32 %о) спостерігається у високих широтах, що пояснюється малим випаровуванням, переважанням опадів над випаровуванням і частково таненням криги. З наближенням до тропічних широт солоність зростає, досягаючи тут максимуму (понад 36 %о).

Водні маси океану рухаються в різних напрямках, утворюючи морські течії. Найпотужнішою течією не лише Тихого, а й усього Світового океану є Течія Західних Вітрів (мал. 181). Щороку вона переносить води у 200 разів більше, ніж усі річки земної кулі. Це єдина течія, що огинає всю нашу планету. Довжина її становить близько ЗО 000 км, ширина - приблизно 1000 км. У багатьох місцях потужний потік охоплює всю товщу вод. Утворення такої течії пояснюється тим, що материки не перешкоджають її рухові. Із цієї самої причини вітри, які породжують течію, набувають надзвичайної сили, особливо південніше 40-ї паралелі. Тому ці широти Світового океану й називають «ревучими сороковими».

Течія Західних Вітрів - це лише південна гілка велетенського колообігу морських течій, у якому беруть участь також Перуанська і Південна Пасатна течії. Усі вони відповідно до циркуляції повітря рухаються проти годинникової стрілки.

Одна з найпотужніших теплих течій Тихого океану - Куросіо. Температура води на поверхні коливається від +12 до +28 °С, тому ця течія робить клімат японського узбережжя теплішим. Течія Куросіо разом з Каліфорнійською і Північною Пасатною течіями утворюють величезний колообіг морських течій у північному тропічному поясі. Водні маси в цьому коло-обігові течій під впливом циркуляції повітря рухаються за годинниковою стрілкою.

Позначте на контурній карті узбережжя материків, що омиваються водами теплих і холодних течій Тихого океану, користуючись мал. 177. Поясніть наслідки такої взаємодії океану і материків.

• Про життя в Океанії та його ресурси. Органічний світ і природні ресурси Тихого океану надзвичайно різноманітні. Особливо багатий органічний світ в екваторіальних і тропічних широтах. В океані мешкає понад 2000 видів риб, зокрема це тунець, скумбрія, акули; налічують понад 6000 видів молюсків: мідії, гребінці, каракатиці, восьминоги та ін. Трапляється тут і найбільший двостулковий молюск тридакна, масою близько 300 кг. Багато в океані морських ссавців, як-от: дельфінів, тюленів, моржів, морських левів та котиків. Велика кількість планктону приваблює найбільших тварин на Землі - китів (мал. 182).

Біля узбережжя Північної Америки трапляється велетенська водорість макроцистіс, що сягає завдовжки 200 м. Щодня вона виростає на 30-60 см. Такі водорості часто утворюють цілі плавучі острови.

Поблизу східного узбережжя Австралії розташована найбільша коралова споруда - Великий Бар’єрний риф. Його довжина становить 2300 км, ширина сягає близько 150 км. Потужна (1000-1200 м) товща вапняків, що

піднімається з дна океану, формувалася упродовж кількох мільйонів років. Живі корали - це лише верхня частина рифу. Здебільшого він занурений під воду і оголюється тільки під час відпливів. Корали бурхливо розростаються та утворюють справжнє диво (мал. 183). Тут знаходять притулок молюски, різнобарвні водорості, різноманітні риби.

Коралові споруди дуже вразливі. Сонце, вітер і хвилі постійно їх руйнують. Та найбільшої шкоди завдають кораловим колоніям хижі морські зірки, які ними живляться.

Тихий океан дуже багатий на біологічні ресурси. Саме звідси людство отримує понад половину світового вилову риби та інших морепродуктів. Серед них майже повсюдно відомі минтай, оселедець, лососі, скумбрія, сайра та ін. Популярні також кальмари, креветки, краби, устриці, криль тощо. На спеціальних морських фермах вирощують морські водорості, з яких добувають йод, бром, солі калію, виробляють добрива тощо.

На дні океану виявлено значні поклади мінеральних ресурсів. Тут залягають цілі поклади своєрідних металевих концентратів — залізо-марганце-вих конкрецій. А на шельфі відкрито багаті родовища нафти й газу. Тихим океаном пролягають життєво важливі морські транспортні шляхи сполучення між чотирма материками. Через активне використання ресурсів океану його води дуже забруднені.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Харчування від океану. У південно-західній частині Тихого океану рибництво, або аквакультура, - давня традиція і надійний спосіб одержати багатий на білок харчовий продукт. Перше місце у світі з рибництва утримує Китай; щороку там вирощують понад 25 млн тонн риби і ракоподібних (наприклад, креветок).

• Як впливає Тихий океан на життєдіяльність людей. Тихий океан омиває береги Євразії, Австралії, Північної та Південної Америки. Кожний із цих континентів зазнає сильного впливу океану, з якого надходять вологі повітряні маси, що пом’якшують клімат прибережних областей материків. Як ви вже знаєте, на постачання на материки тепла й вологи дуже впливають морські течії Тихого океану. Так, на узбережжях, уздовж яких протікають теплі морські течії, температури і кількість опадів вищі. Водночас прибережні області, що зазнають впливу холодних морських течій, обмежені в атмосферних опадах та й температура повітря там порівняно нижча.

Життєдіяльність багатьох мільйонів людей пов’язана з Тихим океаном прямо або опосередковано. Це й участь у розробці родовищ корисних копалин на океанічному дні, і промислове рибальство, і робота в переробці морепродуктів, праця в морських портах тощо.

Води Тихого океану не лише розділяють материки, які віддалені один від одного на тисячі кілометрів, а й водночас і єднають їх. Адже через океан пролягають найважливіші транспортні шляхи, що сполучають країни Азії, Австралії та Америки.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 12 (продовження)

Позначення на контурній карті географічних об’єктів і течій Тихого океану

Позначте на контурній карті течії: Північну і Південну Пасатні, Куросіо, Західних Вітрів, Каліфорнійську, Перуанську.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. Які основні морські течії Тихого океану?

2. На які природні ресурси багатий Тихий океан?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Де температура поверхневих вод океану тепліша?

4. Як впливає Тихий океан на життя і діяльність людей на прибережних територіях?

ЧИ пояснюю

5. У яких напрямках і чому змінюється клімат у межах Тихого океану?

6. Яке значення для людства має Тихий океан?

ЧИ ВМІЮ

7. За картами атласу порівняйте властивості водних мас різних частин Тихого океану.

8. За картами атласу визначте головні морські шляхи в Тихому океані та країни й материк, що їх з’єднують.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 9-02-2017, 08:07, Переглядів: 7970