Народна Освіта » Географія » Географічне положення Тихого океану. Острови в тихому океані. Рельєф дна

НАРОДНА ОСВІТА

Географічне положення Тихого океану. Острови в тихому океані. Рельєф дна

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Про найбільший і найглибший океан планети. Ь Хто відкривав і освоював Тихий океан.

• Які особливості рельєфу дна Тихого океану.

• Про найбільший і найглибший океан планети. Тихий океан ще називають Великим, оскільки він на планеті найбільший. Океан охоплює майже таку саму територію, як усі інші океани, разом узяті (мал. 177). На його площі - 178,7 млн км2 - вільно розмістилися б усі материки і при цьому залишилося б місце ще для однієї Африки.

Тихий океан лежить майже в усіх географічних поясах Землі, за винятком арктичного. Центральні області океану лежать в екваторіальному поясі, а сам екватор поділяє океан приблизно на дві рівні частини. Тому на північ і на південь від екватора природа Тихого океану подібна. Водночас у західній і східній частинах одного й того самого географічного поясу природа океану помітно відрізняється. Ці відмінності зумовлені, зокрема, морськими течіями.

• Хто відкривав і освоював Тихий океан. У 1513 році іспанський завойовник Васко Нуньес де Бальбоа, рухаючись на захід, перший серед європейців перетнув Америку і досяг берегів невідомих водних просторів.

Лише через сім років потому завдяки португальцю Ф. Магеллану, який перший перетнув невідоме «море», з’явилася сучасна назва «Тихий океан».

Англійський мореплавець Джеймс Кук у 1768-1771 роках відкрив у Тихому океані багато островів, у тому числі Гавайські та Великий Бар’єрний риф. У всіх його експедиціях брали участь природознавці, які зібрали великий науковий матеріал.

Наприкінці 1880-х років водні маси Тихого океану в його північній частині успішно вивчав наш співвітчизник - адмірал і вчений С.О. Макаров. На початку 1930-х років англійське науково-дослідне судно «Дискавері-ІІ» виявило на дні Тихого океану серединно-океанічний хребет. Продовжуючи вивчати рельєф дна Тихого океану, 1957 року радянське судно «Вітязь» виявило найглибшу ділянку Світового океану - Маріанський жолоб.

• Які особливості рельєфу дна Тихого океану. На дні Тихого океану є величезні гірські хребти та рівнини, височини та улоговини. Така різноманітність форм рельєфу дна океану тісно пов’язана з особливостями будови земної кори.

На шельфі Євразії продовжуються гори й рівнини суходолу, затоплені річкові долини. Ложе океану, що має океанічний тип земної кори, - це переважно хвилясто-горбиста рівнина. Однак і тут є численні гори, у тому числі й вулканічні. Поміж ними справжнім велетнем виглядає серединно-океанічний хребет Тихого океану, який поділяють на дві частини: Півден-нотихоокеанське та Східнотихоокеанське підняття. Загальна їхня довжина перевищує 11 500 км, ширина в окремих місцях досягає 850 км.

Складним є рельєф дна Тихого океану в перехідній зоні поблизу Євразії та Австралії, де розташовані найдовші на планеті пасма островів і найглибші жолоби. Саме тут виявили максимальну глибину не лише Тихого, а й Світового океану - Маріанський жолоб (11 022 м).

МОЇ _Д.О С Л! ДЖЕНН Я

За мал. 177 визначте напрямок простягання серединно-океанічного хребта Тихого океану, а також місце розташування найглибшої ділянки океану.

Верхівки численних підводних гір, що на дні Тихого океану, нерідко здіймаються над водною поверхнею у вигляді островів. Сукупність островів у центральній і південно-західній частині Тихого океану називають Океанією. Тут налічують близько 10 000 островів загальною площею 1,3 млн км2. Проте вся територія, на якій розкидані острови, становить 60 млн км2. Це свідчить про те, що розміри більшості островів Океанії невеликі, а самі острови дуже віддалені один від одного.

 

Найбільші з островів - Нова Гвінея та острови Нової Зеландії -материкові. Це залишки давнього материка Пангеї. їхня площа дорівнює одній третині площі островів Тихого океану.

Багато в Тихому океані також вулканічних островів, що з’явилися внаслідок неодноразових вивержень підводних вулканів. Великі вулканічні конуси цих островів, що іноді сягають заввишки кілька кілометрів, видно здалеку. Так, на Гавайських островах вершина вулкана Мауна-Кеа підноситься над рівнем океану на 4205 м. Висота ж його від підошви на дні океану до вершини перевищує 9700 м (мал. 178).

У теплих водах екваторіального і тропічного поясів Тихого океану на глибині близько 50 м підводні гори населяють

коралові поліпи - безхребетні дрібні морські тварини. Відмираючи, вони залишають свої міцні вапнякові скелети, що із часом накопичуються і утворюють коралові острови.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Оазиси океанічних пустель. Так іноді називають атоли, де кокосова пальма утворює своєрідні природні і водночас сільськогосподарські комплекси. Вона оселяється на ділянках, які через надлишок солі непридатні для інших культурних рослин. Самій же кокосовій пальмі впродовж року необхідно 1,34 кг кухонної солі. Тому й п’є кокосова пальма солону воду, перетворюючи її у прохолодну солодкувату рідину, яка наповнює горіх. I так триває майже до 100-річного віку.

Коралові острови невисокі, мають плоску поверхню (мал. 179). Переважно це атоли, тобто коралові острови, що виникають на вершинах згаслих підводних вулканів, утворюючи кільце з мілководною лагуною посередині. В Океанії налічують сотні атолів, окремі з них об’єднуються у справжні архіпелаги. Атоли підносяться над рівнем океану всього на 3-4 м, але вони помітні здалеку зеленню кокосових пальм, що ростуть ніби з води.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 12 (початок)

Позначення на контурній карті географічних об’єктів і течій океанів

Позначте на контурній карті форми рельєфу дна: Східно-тихоокеанське підняття, Північно-Західна, Північно-Східна улоговини; острови: Нова Зеландія, Нова Гвінея, Гавай-ські, Соломонові, Тонга.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. Географічні пояси, у яких розташований Тихий океан?

2. Які зовнішні відмінності різних типів островів Тихого океану?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Яке походження найбільших островів Тихого океану?

4. Як утворилися найбільші форми рельєфу дна океану?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5. Які особливості географічного положення Тихого океану?

6. Чому найглибше місце в Тихому океані розташоване в його перехідній зоні?

ЧИ ВМІЮ

7. Позначити на контурній карті межі Тихого океану.

8. За додатковими джерелами підготуйте інформацію про дослідження С.О. Макарова у Тихому океані.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 9-02-2017, 08:05, Переглядів: 10189