Народна Освіта » Географія » Природнi зони Євразії: ліси

НАРОДНА ОСВІТА

Природнi зони Євразії: ліси

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Яка тайга та мішані ліси в Євразії.

• Де і чому ростуть твердолисті й мусонні ліси.

• Які ліси материка є найбагатшими.

• Яка тайга та мішані ліси в Євразії.

Більшу частину території Євразії охоплюють ліси, які є в усіх кліматичних поясах, крім арктичного.

Для тайги характерний тепліший і вологіший клімат, ніж для тундри. Тут під хвойними лісами сформувалися підзолисті ґрунти, у пониззях часто заболочені. Найпоширенішими деревними породами європейської тайги є ялина та сосна (мал. 161). Азійська тайга Сибіру переважно розріджена і світлохвойна. Основна деревна порода - модрина, яка витримує низькі температури та дуже невибаглива до ґрунтів. У заболоченому Західному Сибіру хвойні ліси складаються переважно із сосни. Сосна сибірська - одна з найневибагливіших деревних порід: вона росте на пісках і кам’янистому ґрунті, на болотах. Сосну сибірську в народі називають кедровою.

Тваринний світ у тайзі надзвичайно різноманітний. Лосі, зайці, білки живуть поряд з такими хижаками, як бурі ведмеді, рисі, вовки, лисиці. Багато в тайзі також птахів - глухарів, тетеруків, куріпок тощо.

Клімат мішаних і широколистих лісів сприяє поширенню як хвойних, так і широколистих порід дерев - дуба, граба, бука. У більш зволоженій західній частині природної зони переважають ялиново-дубові та сосново-дубові ліси на дерново-підзолистих ґрунтах. Ростуть мішані ліси і на півдні Західного Сибіру. Тут хвойні ліси чергуються з березово-осиковими гаями. Далі на схід мішані ліси зовсім зникають і знову з’являються тільки на крайньому сході материка, на узбережжі Тихого океану.

Під впливом господарської діяльності людини мішані та широколисті ліси майже втратили свій первісний стан. Нині, особливо в європейській частині, це найгустіше заселені та освоєні райони.

 

 

Ь Де і чому ростуть твердолисті й мусонні ліси. Вічнозелені твердолисті ліси і чагарники охоплюють на материку Євразія тільки європейське Середземномор’я. Тепла волога зима та спекотне й сухе літо зумовлюють розвиток у рослин твердого, невеликих розмірів листя з воскоподібним нальотом, що зменшує випаровування. Водночас тепла й волога зима дає змогу деревам і чагарникам зберігати зелене листя протягом усього року.

Найтиповішими для середземноморських лісів є вічнозелені дуби (корковий і кам’яний), лаврове та суничне дерева (мал. 162), різні види сосен. Проте ці ліси зазнали дуже істотних змін. Вирубування лісів і пожежі, випасання худоби, особливо кіз, є головними причинами зникнення первинного рослинного покриву. Нині його місце захопили зарості низькорослих дерев і твердолистих чагарників. Замість середземноморських лісів часто можна побачити гаї маслинових дерев, виноградники, лани пшениці. Великі простори охоплені плантаціями цитрусових.

Перемінно-вологі (мусонні) ліси розташовані на сході та півдні Євразії. З просуванням

від помірних широт до тропіків хвойні та листопадні дерева (кедр, сосна, дуб, горіх, японська вишня - сакура) тут поступово змінюються на вічнозелені. Звичними стають пальми й фікуси, деревоподібні папороті й бамбуки та магнолії. На червоно-жовтих ґрунтах ростуть дерева дуже цінних порід: тикове дерево, яке не гниє, залізне, салове й атласне дерева. Десятиліттями зберігає чудовий запах сандал, а одне дерево баньяна утворює із численних своїх стовбурів великий гай.

Серед тваринного світу багато ендеміків: бамбуковий ведмідь - панда (мал. 163), японські макаки, які пристосувалися до життя взимку, а також велетенська саламандра (близько 1 м завдовжки). Тут також живуть тигри й леопарди, дикі слони, носороги, отруйні комахи та змії, різноманітні птахи. На півострові Індостан мешкає багато мавп, які завдають великих збитків городам і полям (мал. 164).

• Які ліси материка є найбагатшими. Вологі екваторіальні ліси (гілеі) Євразії за багатством флори не поступаються подібним лісам інших материків. Особливістю євразійських гілей є переважання високих, близько 70 м заввишки, дерев. Серед них чимало цінних порід, що мають кольорову деревину. У лісі багато ліан, орхідей, мохів. Чагарників немає, їхнє місце посідають карликові дерева. Тут ростуть пряні рослини: бетельний перець, гвоздичне дерево та мускатний горіх. Не випадково деякі азійські острови, зокрема Молуккські, здавна називають «островами прянощів».

Тваринний світ екваторіальних лісів Євразії надзвичайно різноманітний (мал. 165). Тут мешкають мавпи, вівери, тигри, леопарди, змії. Більшість тварин оселяється у верхніх ярусах лісу. А ящірка летючий дракон планерує з дерева на дерево й може пролетіти близько ЗО м.

Площа вологих екваторіальних та мусонних лісів Євразії неухильно скорочується. Людина витісняє їх у важкодоступні гірські райони.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За додатковими джерелами інформації з’ясуйте райони, де площі гілей значно скоротилися. Позначте ці території на контурній карті.

Пристосуванці гілей. Деякі мешканці тропічних лісів чудово пристосувалися до життя на деревах і рідко спускаються на землю. Адже в щільному рослинному покриві прихована більшість їжі, на яку багатий ліс. Отож тварина, яка добре лазить по верхівках дерев, має найбільші шанси не залишитися голодною. Прикладом є мавпи, більшість з яких лазить по деревах, бігаючи або стрибаючи з однієї гілки на іншу. Навіть існують дороги, якими мов автострадами, користується ціла родина. Рухаючись такими дорогами, мавпи уважно спостерігають за всіма несподіванками. У сутінках деякі з них дорогу відчувають здебільшого за запахом.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. У яких кліматичних поясах Євразії ліси відсутні?

2. Які особливості перемінно-вологих лісів Євразії?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Чим євразійська тайга відрізняється від північноамериканської?

4. Чим подібні мішані й широколисті ліси Євразії та Північної Америки?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5. Чому лісові ландшафти значно поширені в Євразії?

6. Чому вологі екваторіальні ліси поширені лише в південно-східній частині євразійського материка?

ЧИ ВМІЮ

7. З’ясуйте, які ліси поширені на території України, користуючись картою «Географічні пояси та природні зони світу».

8. Знайдіть на карті природні зони, де відзначають такі свята: День Білки у Фінляндії, День слона в Таїланді, День Тигра в Кореї.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 9-02-2017, 07:55, Переглядів: 8717