Народна Освіта » Географія » Кліматичнi пояси Євразії. Сезонно-вологi та вологi типи клімату

НАРОДНА ОСВІТА

Кліматичнi пояси Євразії. Сезонно-вологi та вологi типи клімату

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Що притаманно сезонно-вологим типам клімату.

• Які характерні ознаки вологих типів клімату Євразії.

• Що притаманно сезонно-вологим типам клімату.

Вони формуються на південних околицях Європи й Азії, а також на сході материка (мал. 148). Головною особливістю сезонно-вологих типів клімату є різка зміна зволоження впродовж року.

У південній частині субтропічного поясу Європи сформувався субтропічний середземноморський клімат (мал. 149). Він характеризується максимальними для цієї частини світу температурами впродовж усього року. Зима волога з температурою +8... 10 °С, а влітку сухо й панує тропічна спека. Однак головна особливість цього типу клімату полягає у зміні сухого спекотного літа вологою теплою зимою. За рік тут випадає у середньому 400-600 мм опадів.

До сезонно-вологих типів клімату відносять також мусонний клімат субтропічного поясу, що сформувався в умовах мусонної циркуляції атмосфери. Він характеризується значними відмінами у зволоженні за сезонами. Узимку, коли сухе континентальне повітря переміщується з центральних регіонів Євразії до океану, протягом трьох-чотирьох місяців може не випасти ні краплини дощу. Улітку вітри змінюються, і потужні вологі повітряні потоки переміщуються з океану на суходіл, спричинюючи рясні дощі на узбережжі.

 

Завдяки впливу мусонів південь Азії - єдине місце на Землі, де межують два перехідні кліматичні пояси - субтропічний і субекваторіальний. Тропічного поясу тут немає. Субекваторіальний пояс перетинає півострів Індостан і частково півострів Індокитай. Тип клімату мусонний. Пасати Південної півкулі, проходячи над океаном, насичуються вологою. Завдяки цьому потоку екваторіального повітря влітку на території регіону випадає близько 90 % річної суми опадів. Тільки за один літній місяць їхня кількість перевищує 1000 мм. Через підвищену хмарність і втрату тепла на випаровування влітку температура повітря дещо знижується.

Окремі ділянки на півдні Євразії належать до найвологіших місць на Землі.

Наприклад, у районі населеного пункту Черапунджі (Індія) пересічно щороку випадає понад 10 000 мм, а в окремі роки - понад 20 000 мм опадів.

Мусонний клімат помірного поясухарактеризується великими сезонними контрастами температур і опадів: узимку сильні морози й невелика кількість опадів, а влітку, навпаки, спекотно й велика кількість опадів (близько 3/4 річної кількості).

• Які характерні ознаки вологих типів клімату. Вони сформувалися в кількох кліматичних поясах Євразії: субарктичному (переважно північний захід материка), помірному (захід материка) та екваторіальному (південний схід материка). їхньою головною особливістю є рівномірне зволоження протягом року.

Вологий клімат субарктичного поясуохоплює узбережжя Баренцова моря, північ Скандинавського півострова й острів Ісландію. Йому властиві порівняно м’яка зима з температурами -8...0 °С і прохолодне літо з температурою не вище +10 °С. Опади (близько 500 мм) у вигляді дощу й снігу випадають рівномірно протягом року.

У помірному поясісформувався морський клімат,що характеризується переважанням вологого атлантичного повітря протягом усього року. Взимку температура повітря тут коливається від 0 °С до +6 °С. Погода мінлива, із частими дощами й туманами, сніговий покрив нестійкий. Літо прохолодне, середня температура +10 °С. Опадів багато (до 1000 мм), розподіляються вони рівномірно протягом року. У цій області перебуває крайній захід Євразії.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Як клімат впливає на творчість митців. Відмінність клімату двох країн Євразії відображається навіть у творчості їхніх мешканців. Так, елементом зимових пейзажів українських художників майже завжди є сніг. Тим часом на картинах англійських митців снігу не побачиш. Це можна пояснити тим, що клімат більшої частини України помірно континентальний і характеризується морозною сніжною зимою. Натомість у Великій Британії клімат морський, з м'якою зимою, під час якої сніг випадає нечасто і швидко тане.

Для екваторіального поясухарактерний екваторіальний тип клімату.Він охоплює більшість островів Малайського архіпелагу і південь півострова Малакка. Його головні особливості - високі температури й рясні (2000-3000 мм) опади, що рівномірно випадають упродовж року. Такий клімат є несприятливим для людини.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 11

Визначення типів клімату в межах помірного кліматичного поясу Євразії за допомогою кліматичних діаграм

ЧИ ЗНАЮ

1. Де в Євразії сформувалися сезонно-вологі типи клімату?

2. Де в Євразії сформувалися вологі типи клімату?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Чим відрізняються мусонний клімат помірного і субекваторіального поясу Євразії?

4. Завдяки сполученню яких природних чинників Черапунджі є найвологішим місцем на Землі?

ЧИ пояснюю

5. Чому в межах субтропічного поясу Євразії сформувалися різні типи клімату?

6. Чому екваторіальний клімат Євразії є несприятливим для людини?

ЧИ ВМІЮ

7. За мал. 146-148 охарактеризуйте, як змінюватиметься клімат у межах помірного поясу Євразії.

8. Для жителів Аравійського півострова парасолька здебільшого є захистом від сонця, для мешканців Великої Британії вона є укриттям лише від дощу, а для в’єтнамців це захист і від сонця, і від дощу. Поясніть, які особливості клімату вплинули на таке призначення парасольки в названих регіонах Євразії.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-02-2017, 21:50, Переглядів: 4961