Народна Освіта » Географія » Рельєф Євразії. Роль зовнішніх сил у його формуванні

НАРОДНА ОСВІТА

Рельєф Євразії. Роль зовнішніх сил у його формуванні

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Як давнє зледеніння вплинуло на формування рельєфу Євразії.

• Про роль води і вітру у формуванні рельєфу материка.

• Як давнє зледеніння вплинуло на формування рельєфу Євразії.

Велике значення для формування рельєфу Євразії мають зовнішні чинники. У кайнозойську еру загальне підняття суходолу і похолодання клімату Землі призвели до виникнення потужного материкового зледеніння. Центрами його в Євразії були Скандинавський півострів, Північний Урал і Таймир. Звідси льодовик просувався на південь, досягнувши на Східноєвропейській рівнині широти Дніпропетровська.

Рухаючись, льодовик істотно змінював поверхню суходолу. Немов величезний бульдозер, він вирівняв міцні скелі та згладив верхні шари пухких порід, утворюючи водночас глибокі вузькі морські затоки, безліч річкових долин й озерних улоговин тощо. Відшліфовані уламки гірських порід - валуни - виносилися із центрів зледеніння далеко на південь. Там, де льодовик танув, накопичувалися льодовикові відклади. Із суміші валунів, глини й піску утворилися велетенські горби, пасма гір і цілі рівнини. Талі води виносили значні маси піску, вирівнювали поверхню і формували плоскі піщані рівнини - полісся.

Чергування горбів і пасом заввишки понад 100 м добре помітні в рельєфі Європи. У Карпатах давній льодовик виробив подекуди величезні заглиблення, у яких із часом утворилися надзвичайно мальовничі гірські озера. На гірському узбережжі Скандинавського півострова характерною спадщиною давнього льодовика є глибокі й вузькі затоки (фіорди), що прорізають узбережжя (мал. 143). їхні стрімкі, складені дуже міцними породами скелясті береги підіймаються подекуди на 1,5 км угору.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Краса, подарована льодовиком. Фіорди відомі своєю мальовничою красою. Адже скелі здіймаються прямо з води, по них струмують численні водоспади, а на висоті, віддаляючись від країв обривів, швидкі річки перетинають ліси і льодовикові озера. Тут також створено безліч оглядових майданчиків, оскільки фіорди дуже популярні серед туристів з усього світу.

Рекордсменом за своїми розмірами є найдовший і найглибший у Європі Согне-фіорд - 204 кілометри завдовжки і понад 1300 метрів у глибину. За це його шанобливо називають «королем фіордів».

Так само з діяльністю льодовика пов’язане виникнення численних островків. Утім, островами вони стали пізніше, після відступу льодовика. А до того це були згладжені, оброблені льодовиком величезні валуни. Нині на затоплених рівнинах вони піднімаються на кілька метрів над поверхнею води, іноді густо зарослі лісом.

• Про роль води і вітру у формуванні рельєфу материка. Більшість низовинних рівнин створені наносами азіатських річок. Серед таких - Велика Китайська рівнина, над якою «працювали» знамениті річки Хуанхе і Янцзи. Так само значною мірою річками (Об, Іртиш) створена і Західносибірська рівнина - одна з найбільших рівнин земної кулі.

Однак водні потоки здатні не лише вирівнювати поверхню. За участю води виникає також густа сітка ярів і балок. Наприклад, на сході Китаю річки виробили в пухких породах численні яри, глибина яких сягає 100-150 м. А подекуди завдяки поверхневим водам утворилися каньйони

 

завглибшки 300-400 мі

У внутрішніх областях Євразії, на неозорих просторах сухих і спекотних пустель, велику роль у формуванні рельєфу відіграє вітер. Він переносить пісок і утворює бархани та дюни заввишки до 150 м, шліфує гірські породи, надаючи скелям химерних форм. Так, у деяких центральних областях Азії внаслідок вивітрювання виник дивовижний рельєф «еолових міст». Це форми рельєфу, що нагадують міста й дуже схожі на рукотворні споруди. Проте їхнім творцем, як підказує сама назва, є все ж вітер (мал. 144).

МОЇ Д О СЛI Д_ж Е ння

Визначте за фізичною картою найбільші форми рельєфу Євразії, що виникли за участі зовнішніх сил.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. Які зовнішні сили брали участь у формуванні рельєфу Євразії?

2. Які форми рельєфу Євразії виникли за участі зовнішніх сил?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Яким чином давній льодовик змінював поверхню Євразії?

4. Чим відрізняються льодовикові форми рельєфу в Євразії на її рівнинах та в гірських областях?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5. Чому найбільша роль вітру у формуванні рельєфу проявляється у внутрішніх частинах Євразії?

6. Чому фіорди поширені саме на північному заході Євразії?

ЧИ ВМІЮ

7. Позначте на контурній карті райони поширення на материку льодовикових форм рельєфу.

8. За додатковими джерелами підготуйте інформацію про «еолові міста» Євразії.

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-02-2017, 21:46, Переглядів: 13087