Народна Освіта » Географія » Кліматичнi пояси i типи клімату Північної Америки

НАРОДНА ОСВІТА

Кліматичнi пояси i типи клімату Північної Америки

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Наскільки різноманітний клімат Північної Америки.

• У яких кліматичних поясах клімат на заході і сході різний.

• Наскільки різноманітний клімат Північної Америки. У Північній Америці спостерігаються майже всі відомі на Землі типи клімату, закономірна зміна яких з півночі на південь зумовила виділення на материку різних кліматичних поясів. Видозміни клімату, що відбуваються із заходу на схід у межах одного кліматичного поясу, спричинили виділення кліматичних областей (мал. 120).

Для крайнього північного узбережжя і більшої частини Канадського Арктичного архіпелагу характерний арктичний тип клімату. Це єдиний тип клімату арктичного поясу материка, де протягом року панують холодні й сухі арктичні повітряні маси. Тому навіть улітку температура повітря зазвичай не піднімається вище +5 °С. Узимку морози досягають -40 °С, а в Гренландії, що є одним з полюсів холоду Північної півкулі, до -70 °С. Опадів тут випадає мало. Однак переважання низьких температур сприяє формуванню тривалого снігового покриву і зледеніння.

Субарктичний кліматичний пояс розташований південніше від арктичного. (Знайдіть його на карті). Тут панує субарктичний тип клімату, для якого характерні значні сезонні коливання температури. Це пов’язано з надходженням сюди різних повітряних мас.

• У яких кліматичних поясах клімат на заході і сході різний. Притаманний помірному кліматичному поясу клімат суттєво видозмінюється в напрямку від Тихого океану до Атлантичного. Через це в межах поясу виділяють чотири кліматичні області: морського, помірно континентального, континентального та мусонного типів клімату.

Область морського клімату охоплює узбережжя Тихого океану та західні схили Кордильєр. Температури та кількість опадів тут мало змінюються впродовж року. Тепла зима (від 0° до +4 °С) й нежарке літо (+8 ... +16 °С) супроводжуються рясними дощами. За рік випадає 2000-3000 мм опадів.

Область помірно континентального клімату розташована східніше. Хоча зима тут холодніша, але літо тепле. Порівняно з областю континентального клімату кількість опадів зростає - у середньому випадає близько 1000 мм за рік.

Для області континентального клімату, що охоплює центральну частину поясу, характерні значні сезонні відмінності. Холодна зима - від —20 °С на півночі до —6 °С на півдні — змінюється по-справжньому теплим, іноді жарким літом - від +18 °С на півночі до +24 °С на півдні. Порівняно з попередньою областю опадів тут випадає менше - 300-600 мм за рік.

Область мусонного клімату, що на крайньому сході поясу, перебуває під впливом холодної Лабрадорської течії, тому зима тут значно холодніша, ніж на крайньому заході. На півночі області температури знижуються до -20 °С. Літо нежарке (+18 °С), дощове завдяки літнім мусонам. Річна сума опадів із просуванням до Атлантики зростає і становить від 500 до 1000 мм. Характерні густі й тривалі тумани.

У субтропічному кліматичному поясі розміщена південна частина материка, де взимку переважають вологі помірні повітряні маси. Тому температури тут постійно тримаються вище 0 °С, а сніг - рідкісне явище. Улітку сюди надходять тропічні повітряні маси. Зі зміною повітряних мас пов’язаний і режим випадання опадів. У субтропічному поясі, як і в Південній Америці, виділяють три кліматичні області: середземноморського (сезонно-вологого), континентального (сухого) й вологого субтропічного типів клімату.

Тропічний кліматичний пояс охоплює невелику частину континенту між Мексиканською затокою та Тихим океаном, а також півострів Флорида. Тут протягом року панує жарке тропічне повітря, тому клімат дістав назву «клімат вічного літа». Однак область тропічного пустельного типу клімату, що охоплює Мексиканське нагір’я та півострів Каліфорнія, дістає незначну кількість опадів протягом року. А область вологого тропічного типу клімату, яка охоплює узбережжя Мексиканської затоки та острови Центральної Америки, навпаки, цілорічно отримує рясні опади (мал. 120). Це пояснюється панівними вітрами в тропічних широтах.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Побут, сформований кліматом. В області вологого тропічного типу клімату через високу вологість повітря в селах Центральної Америки майже немає меблів. Зате тут багато гамаків, які є дуже зручними в умовах тутешнього клімату, оскільки забезпечують найкращу вентиляцію тіла під час сну.

Субекваторіальний кліматичний пояс - крайня південна частина континенту, де панує субекваторіальний тип клімату. Високі температури (понад +25 °С) тримаються тут протягом року і майже не зазнають сезонних коливань. А опади випадають переважно влітку, коли надходять вологі екваторіальні повітряні маси.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За малюнком 120 та картами атласу визначте, у межах якої країни Північної Америки клімат найбільш різноманітний.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

1. У яких кліматичних поясах розташована Північна Америка?

2. Якого типу клімату немає в Північній Америці?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Чим найголовніше відрізняється морський клімат від континентального?

4. У якому напрямі збільшується континентальність клімату в помірному поясі?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5. Чому клімат у межах одного кліматичного поясу може відрізнятися?

6. Чому континентальність клімату в тропічному поясі збільшується на захід?

ЧИ ВМІЮ

7. Позначте на контурній карті штриховкою типи клімату в межах помірного кліматичного поясу Північної Америки.

8. Відшукайте на мал. 120 кліматодіаграми, які характеризують тропічні типи клімату?

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-02-2017, 21:14, Переглядів: 11767