Народна Освіта » Географія » Географічне положення Північної Америки. Історія відкриття та освоєння

НАРОДНА ОСВІТА

Географічне положення Північної Америки. Історія відкриття та освоєння

Північна Америка

Географія Північної Америки так само цікава, як і географія інших континентів. Ви познайомитеся з тим, де розташований цей материк, відкриєте на карті континенту чимало імен людей, які досліджували для європейців Новий Світ. Шляхами перших поселенців пройдете неозорими рівнинами материка, здолаєте одну з найпотужніших гірських систем Землі. Ви розкриєте чергові таємниці клімату й зрозумієте, як утворилася найбільша за площею прісноводна водойма. Ви дізнаєтеся про один з найглибших гірських каньйонів та один з найкрасивіших водоспадів планети. Відкриєте для себе гейзери, які викликають подив, здивування й захоплення мільйонів відвідувачів найстарішого національного парку планети. Ви дізнаєтеся також про європейське минуле багатьох сучасних американців.

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

• Як впливає географічне положення на природу Північної Америки.

• Хто відкривав і освоював Північну Америку.

• Як впливає географічне положення на природу Північної Америки.

За своєю площею - 20,4 млн км2, а з островами 24,4 млн км2 - Північна Америка посідає третє місце серед континентів планети. На відміну від материків, які ви вже вивчали, Північна Америка повністю лежить в Північній півкулі, в усіх її географічних поясах, крім екваторіального (мал. 109).

Найпівнічніша точка континенту перебуває в арктичному поясі. Це -мис Мерчісон. Його географічна широта 71° 50' пн. ш. Крайня ж південна точка Північної Америки розташована в субекваторіальному поясі. Це -мис Мар’ято. Його географічна широта 7° 12' пн. ш. Північну окраїну материка омивають холодні води Північного Льодовитого океану. А південна окраїна цього континенту не знає ані снігу, ані криги.

Північна Америка за формою нагадує трикутник, адже її південна частина вужча, ніж північна. Тут, на півночі, материк має найбільшу протяжність із заходу на схід - близько 6000 км. А на крайньому півдні вона становить менше 100 км. Крайня західна точка материка - мис Принца Уельського (168° зх. д.). Крайня східна точка материка - мис

Сент-Чарльз, який розташований на найбільшому в Північній Америці півострові Лабрадор (55° 40' зх. д.).

Більша частина материка перебуває в полярних і помірних широтах. Південну вузьку частину материка, що розміщена в тропічних широтах, називають Центральною Америкою. До її складу входять також Центральноамериканські острови, або Вест-Індія: Великі Антильські (Куба, Гаїті, Ямайка) та Малі Антильські.

На півночі материка розташований найбільший у світі острів - Гренландія, на захід від нього - велика група островів, це Канадський Арктичний архіпелаг, що є одним з найбільших на планеті. На сході материка розташований острів Ньюфаундленд.

З півночі та півдня материка утворилися дві великі затоки. Одну з них, Гудзонову, іноді називають «льодовим мішком», оскільки вона більшу частину року вкрита кригою. Води другої - Мексиканської затоки, навпаки, цілорічно дуже теплі. Обидві затоки сприяють проникненню далеко в глиб континенту з півночі арктичних, а з півдня - тропічних водних і повітряних мас. Ще дві великі затоки є біля берегів Тихого океану. Це Аляска, що на північному заході материка, і Каліфорнійська - на південному заході. Крім заток, береги материка мають численні великі півострови - Каліфорнія, Аляска в Тихому океані, а також Флорида і Юкатан, що в Атлантичному океані. Істотно впливають на природу Північної Америки й морські течії, що омивають її береги.

Порізаність берегів Північної Америки сприяла виникненню тут численних морських портів. Особливо важливе значення для морського судноплавства має Панамський канал, який відокремлює материк від Південної Америки.

Берингова протока відділяє Північну Америку від Євразії, з народами якої тісно пов’язана історія відкриття та освоєння материка.

• Хто відкривав і освоював Північну Америку. Історія відкриття Америки розпочалася з плавань норманів. А активно освоювати Новий Світ європейці розпочали тільки після плавань Христофора Колумба (мал. 110).

Після Колумба до Америки рушили численні експедиції з різних європейських країн. Наприкінці XV ст. італієць Джон Кабот відкрив острів Ньюфаундленд. У середині XVI ст. французька експедиція досягла затоки Святого Лаврентія і увійшла в гирло річки з такою самою назвою. На узбережжі було засновано поселення, яке назвали Канадою. Англійці Джон Девіс (XVI ст.), Генрі Гудзон, Вільям Баффін (XVII ст.), Александр Маккензі (XVIII ст.), данець за походженням Вітус Беринг (мал. Ill) і наш співвітчизник Олексій Чириков (XVIII ст.) та інші продовжили дослідження північної частини материка.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Український Колумб. Навіть через 200 років після відкриття X. Колумбом Америки вона все ще залишалася загадковою, оскільки в північні широти ніхто не заходив. Підняв цю завісу над таємничими землями «український Колумб» - наш співвітчизник Олексій Чириков, який перший в історії склав опис північно-західних берегів Америки і наніс їх на карту, яка вражала своєю точністю мореплавців багатьох наступних десятиліть.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

Знайдіть на карті Північної Америки географічні об’єкти, що названо на честь її першовідкривачів.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 9 (початок)

Позначення на контурній карті географічних об’єктів Північної Америки

Позначте на контурній карті миси: Мерчісон, Мар’ято, Принца Уельського, Сент-Чарльз; затоки: Гудзонова, Мексиканська, Каліфорнійська, Аляска; острови: Гренландія, Ньюфаундленд, Великі Антильські (Куба, Гаїті, Ямайка), Малі Антильські, Канадський Арктичний архіпелаг; півострови: Лабрадор, Флорида, Каліфорнія, Аляска, Юкатан.

ЧИ ЗНАЮ

1. Хто відкрив Північну Америку?

2. Представники яких європейських держав брали участь у відкритті Північної Америки?

ЧИ РОЗУМІЮ

3. Яка роль європейців у відкритті Північної Америки?

4. Чим відрізняється географічне положення Північної і Південної Америки?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5. Як порізаність берегів Північної Америки вплинула на освоєння материка?

6. Яким чином розташування материка в усіх географічних поясах вплинуло на його природні особливості?

ЧИ ВМІЮ

7. За додатковими джерелами підберіть інформацію про Христофора Колумба.

8. Знайдіть на карті країни Північної Америки, на грошових банкнотах яких є зображення X. Колумба (мал. 110).

 

Це матеріал підручника Географія 7 клас Пестушко, Уварова

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-02-2017, 21:04, Переглядів: 6951