Народна Освіта » Основи здоров'я » ВІЛ, СНІД і права людини

НАРОДНА ОСВІТА

ВІЛ, СНІД і права людини

Дізнаєшся про права ВІЛ-позитивних людей; причини і наслідки стигматизації та дискримінації людей, інфікованих ВІЛ; основні положення законодавства України щодо захисту прав ВІЛ-інфікованих; як протидіяти дискримінації ВІЛ-позитивних людей.

Пригадай

Чому до ВІЛ-інфікованих людей слід ставитися толерантно?

Кожний громадянин України знає, що його права гарантовані Основним Законом нашої держави. ВІЛ-позитивні люди — громадяни нашої країни, права яких також захищає держава. Крім Конституції, відповідальність держави й захист прав інфікованих ВІЛ людей зазначені в Законі України «Про протидію поширенню хвороби, зумовленої вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ».

Згідно із законодавством України:

усі мають право на добровільну, безкоштовну та анонімну діагностику щодо інфікування ВІЛ;

інформація про ВІЛ-інфікування є лікарською таємницею. Посадова особа, яка порушила цей закон, має бути притягнута до кримінальної відповідальності;

люди з ВІЛ мають усі права громадянина на:

Відповідно до закону одне з головних завдань державних установ — профілактика поширення ВІЛ-інфекції, ведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з людьми, пропаганда здорового способу життя. Передбачено також заходи для забезпечення профілактичної освіти молоді.

Ті, хто не знають шляхів інфікування ВІЛ, вважають, що ВІЛ-позитивні люди небезпечні для суспільства. Тому не хочуть, щоб поруч із ними навчалися або працювали, лікувалися або відпочивали ВІЛ-інфіковані. А відтак — піддають ВІЛ-інфікованих людей дискримінації та стигматизації.

Слово «дискримінація» походить від латинського слова, що означає «відокремлення». Дискримінація — це обмеження громадян у правах за певною ознакою: расовою, релігійною, статевою, за кольором шкіри, віком тощо.

Слово «стигматизація» походить від грецького слова, що означає «ярлик, тавро». Стигматизація означає, що певними рисами, іноді без підстави, наділяють групу людей, начебто таврують їх, навішують ярлик. Створюється таке середовище, у якому не така страшна хвороба, як ставлення до неї.

Наприклад, про СНІД існує уявлення, що це хвороба тільки тих, хто вживає ін’єкційні наркотики. І коли випадково дізнаються, що людина ВІЛ-інфікована, до неї починають ставитися негативно. Насправді підстав для цього немає.

Ти вже знаєш, що людина іноді може інфікуватися в медичній установі під час переливання крові. Заразитися можна в перукарні або косметичному кабінеті через не продезінфіковані інструменти. Інфікуватися ВІЛ можуть і медичні працівники, які контактують із кров’ю хворого. Носієм ВІЛ-інфекції може стати немовля, якщо його мати ВІЛ-позитивна. Таких людей, а особливо дітей, не можна позбавляти спілкування. ВІЛ-інфіковані діти мають право на життя, навчання, розвиток здібностей, спілкування з ровесниками. Їхні права, як і права інших людей, гарантовані державою. Здоровим людям спілкуватися з ними безпечно. А лікування може на тривалий час затримати розвиток хвороби.

Відомо, що ВІЛ-позитивні люди мають ослаблену імунну систему. Вони часто хворіють, швидко втомлюються, у них часто пригнічений настрій. До таких людей потрібно ставитися доброзичливо, не залишати їх наодинці зі своєю проблемою. Виявити толерантність можна по-різному. Наприклад, допомогти учневі виконати домашнє завдання, захистити від глузування і зневаги. Можна також пояснити іншим ровесникам, що ставитися упереджено до таких людей — це порушення їхніх конституційних прав. Стигматизація може призводити до дискримінації.

У багатьох країнах, зокрема й в Україні, стигматизація та пов’язана з нею дискримінація заборонені та караються законом, засуджуються в суспільстві. Проте трапляються випадки дискримінації ВІЛ-інфікованих людей. У цьому разі ВІЛ-інфіковані можуть звернутися до суду, щоб захистити свої права та отримати відшкодування матеріальних і моральних збитків.

Причинами стигматизації та дискримінації ВІЛ-позитивних людей можуть бути:

розповсюдження міфів про шляхи передачі ВІЛ; недостатня інформація про лікування ВІЛ-інфекції; острах людей через поширення СНІДу;

обмеженість або відсутність інформації про профілактику ВІЛ-інфекції.

Стигматизація та дискримінація впливають на самооцінку людей, які живуть з ВІЛ. Люди відчувають страх через розголошення таємниці, не хочуть визнавати своєї хвороби. Такі люди можуть навіть уникати лікування. Через це їхнє самопочуття швидко погіршується. Стигматизація, дискримінація, а також відсутність конфіденційності не сприяють профілактиці інфікування ВІЛ та лікуванню інфекції.

Щоб заходи протидії стигматизації та дискримінації були ефективні, зусилля мають докладати не тільки ВІЛ-інфіковані люди та їхні близькі, а й усе суспільство. Адже хвороба — важке випробування для людини та її близьких. Психологічний стан ВІЛ-позитивної людини залежить від підтримки та доброзичливого ставлення до неї оточуючих. Толерантне ставлення до інфікованих і щире спілкування з ними найкраще допомагають таким людям не втрачати надії.

Висновок

Конституція гарантує всім громадянам України рівні права. Законодавство держави захищає права інфікованих ВІЛ людей. Стигматизація та дискримінація ВІЛ-інфікованих заборонені та караються за законом. До ВІЛ-позитивних людей слід ставитися толерантно, визнавати та захищати їхні права.

Завдання

1. У якому Законі України йдеться про відповідальність держави й захист прав інфікованих ВІЛ людей?

2. Які права мають ВІЛ-інфіковані люди?

3. Вислови власні думки щодо тих, хто вважає всіх ВІЛ-позитивних людей небезпечними для суспільства.

4. Що таке стигматизація? Що називають дискримінацією?

5. Обґрунтуй твердження: «Дискримінація та стигматизація впливають на самооцінку ВІЛ-інфікованих підлітків».

6. Назви причини стигматизації та дискримінації людей, інфікованих ВІЛ.

7. Чому стигматизація та дискримінація заборонені в Україні та засуджуються суспільством?

8. Як необхідно ставитися до ВІЛ-інфікованих людей? Чому?

9. Поміркуй, чи потрібен ВІЛ-інфікованій людині захист держави. Чому? Обґрунтуй відповідь.

Попрацюйте в парі або групі

1. Обговоріть, чи можна вважати глузування дискримінацією та стигматизацією. Відповіді обґрунтуйте.

2. Обговоріть, як спілкуватися з ВІЛ-позитивною людиною, щоб не порушувати її прав та не ризикувати власним здоров’ям. Наведіть й обґрунтуйте власні думки по черзі.

Моделюй — набувай життєвих навичок

Як слід діяти, якщо дискримінують ВІЛ-інфіковану людину?

 

Це матеріал підручника Основи здоров'я 7 клас Бойченко, Василашко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 8-02-2017, 15:06, Переглядів: 5457