Народна Освіта » Основи здоров'я » Хвороби цивілізації

НАРОДНА ОСВІТА

Хвороби цивілізації

Дізнаєшся про причини виникнення хвороб цивілізації та їх профілактику; вплив реклами на здоров’я

Пригадай

Як куріння впливає на організм підлітка?

Назви наслідки активного й пасивного куріння.

Сучасне життя досить комфортне. Люди користуються побутовими електричними та газовими приладами, пересуваються на машинах, замовляють одяг і продукти через Інтернет, спілкуються між собою телефоном та в соціальних мережах, навчаються дистанційно, не виходячи з дому. Але вигоди цивілізації, як не прикро, спричинили появу нових хвороб. Їх так і назвали — «хвороби цивілізації». Це серцево-судинні та онкологічні захворювання, ожиріння, діабет, захворювання хребта тощо.

Багато хвороб цивілізації загрожують людям через їхній спосіб життя. Сучасна людина працює за комп’ютером чи грає в комп’ютерні ігри, багато часу проводить перед телевізором, часто нераціонально харчується, іноді має шкідливі звички. Дехто курить і вживає алкогольні напої. Здоров’ю також шкодить надмірне емоційне навантаження, бо може призвести до стресу.

Хвороби цивілізації

Усе менше фізичних зусиль витрачає людина на задоволення повсякденних потреб. Малорухливий спосіб життя стає звичним. Та слід пам’ятати, що постійне фізичне навантаження необхідне організму для росту й розвитку. Крім того, активний рух сприяє зміцненню здоров’я людини, підвищенню опірності хворобам. Розуміючи це, усе більше людей відвідують спортивні секції, багато ходять пішки, активно відпочивають. Навіть космонавти на космічних станціях роблять спеціальні фізичні вправи для зміцнення м’язів.

Через низьку рухову активність можуть виникати порушення роботи серця. Людина швидко втомлюється, у неї з’являється прискорене серцебиття. Серцево-судинні хвороби — найпоширеніші серед хвороб цивіліза

ції. Раніше такі хвороби були притаманні переважно літнім людям. Тепер досить часто серцево-судинними хворобами хворіють уже в шкільному віці. Щоб убезпечитися, необхідно активно рухатися. Наприклад, якомога більше ходити пішки. Корисно швидко ходити 4-5 разів на тиждень по 40-45 хв, щоб пульс був 110-120 ударів на хвилину. Візьми за правило не сідати у громадський транспорт, якщо їхати треба одну-дві зупинки. А замість того щоб їхати ліфтом, піднімайся до квартири сходами. Ходьбу корисно доповнити ранковою гімнастикою, яка зміцнить м’язи, сприятиме підготовці до активної роботи на уроках. У селі чи місті ніколи не цурайся фізичної праці. Прибирання, прання чи робота на городі сприяють зміцненню здоров’я.

Якщо мало рухатися і вживати калорійну їжу, це може призвести до ожиріння. Ця хвороба цивілізації пов’язана з незбалансованим харчуванням і переїданням. У людей з надмірною масою тіла може підвищуватися артеріальний тиск. Навіть у підлітковому віці можуть виникнути відхилення в роботі серця. Повні люди частіше хворіють на цукровий діабет. Для профілактики цих хвороб уживай продукти, які містять багато поживних речовин і вітамінів, розподіляй їжу рівномірно протягом дня. Вживай менше солі, цукру, не зловживай солодощами. Пам’ятай, що калорійність продуктів, які споживаєш, має відповідати твоїм щоденним енергетичним витратам.

Однією з хвороб цивілізації є так звана комп’ютерна хвороба рук. Унаслідок роботи за комп’ютером м’язи кистей рук стають слабкими, втрачають пружність, швидше втомлюються під час навантаження. Іноді внаслідок тривалого користування комп’ютерною мишкою може виникнути так звана комп’ютерна судома кисті руки.

Неправильне положення тіла при сидінні під час навчання і праці призводить до неправильної постави, інших хвороб хребта. Важливо правильно облаштувати робоче місце, чергувати навчання і відпочинок, робити вправи для запобігання порушенню постави.

Ти вже знаєш про шкідливий вплив куріння на організм. Проте деякі підлітки не вірять застереженням щодо цієї шкідливої звички й продовжують курити. Варто знати, що підлітки, які курять, фізично слабші від однолітків, можуть відставати в інтелектуальному розвитку. Позбутися звички курити нелегко, бо тютюновий дим містить нікотин, який спричиняє залежність. Ти знаєш, що тютюновий дим уражає не тільки курця, а й тих, хто перебуває поряд. Куріння збільшує ризик інфекцій дихальних шляхів, сприяє виникненню або загостренню серцево-судинних захворювань, підвищенню артеріального тиску. Нікотин уражає всі органи людини. Але найбільше страждають легені курця. Відомо, що тютюновий дим містить нікотин, чадний газ, смоли. Ці шкідливі речовини можуть призвести до раку порожнини рота, бронхів, легенів, шлунку, шкіри. Для курців ризик захворіти на рак легенів і шлунку значно вищий, ніж для тих, хто не курить.

В Україні ухвалено закон про заборону курити в громадських місцях, на зупинках транспорту, в аеропортах, у навчальних закладах, кафе, ресторанах. У країні діє також закон про заборону реклами тютюнових виробів і куріння на телебаченні, радіо та у друкованих ЗМІ. Діє заборона

на рекламу тютюнових виробів засобами зовнішньої реклами, у місцях проведення масових розважальних, спортивних та інших заходів, призначених для неповнолітніх осіб.

Дбай про своє здоров’я повсякчас. Якщо не хочеш захворіти на якусь із хвороб цивілізації, багато рухайся, активно відпочивай, не кури й не вживай алкогольних напоїв, раціонально харчуйся, стеж за масою тіла.

Вплив комерційної реклами на здоров’я

Ти вже знаєш, що реклама впливає на прийняття рішень. Мета комерційної реклами — продати товар. Аби досягти цілі, рекламодавці-вироб-ники товарів чи надання послуг визначають конкретну групу споживачів, на яку розраховують рекламу. Це, наприклад, підлітки або дорослі. Щоб зацікавити споживача в рекламованому товарі, виробники товарів і послуг використовують спеціальні прийоми та стратегії. Деякі з таких прийомів ти знаєш із 6 класу.

Стратегії комерційної реклами

Рекламується те, що цікавить визначену групу. Наприклад, підліткам пропонують те, що вважається модним (одяг, взуття, звички, стиль спілкування і поведінки, пропагується певний спосіб життя)

Привертається увага до того, що вирізняє рекламований товар серед інших. Наприклад, кращий смак, приємніший запах, вища ефективність дії, нижча ціна

Іноді наводяться неправдиві або перебільшені відомості про товар. Наприклад, демонструється ефективність дії порошку для прання білизни, засобу для видалення плям, побутового приладу, вживання продуктів швидкого харчування

Використовується думка авторитетної чи відомої особи про рекламований товар. Наприклад, про товар розповідають лікарі, учені, актори, спортсмени, співаки. Виникає враження, що вони самі користуються рекламованим товаром. Оскільки зазвичай люди довіряють авторитетній думці, їм здається, що товар слід придбати

Використовується опитування пересічних громадян. Схвальна характеристика товару спонукає інших споживачів купити продукт, заохочує діяти, як усі

Пропагується певний спосіб життя. Виникає враження, що придбавши той чи інший товар, можна відчути себе сучасним та успішним, відпочити та по-справжньому повеселитися

Важливо розрізняти позитивний і негативний вплив реклами. Позитивний вплив реклами — це інформування споживачів про товари й послуги. Проте негативним можна вважати нав’язування товарів, не завжди потрібних споживачам. Л також надання неправдивої або перебільшеної інформації про рекламований товар.

Щоб протидіяти можливому негативному впливу реклами, потрібно:

Висновок

Низька рухова активність, неправильне харчування, надмірні емоційні навантаження, шкідливі звички призводять до виникнення хвороб цивілізації. Щоб запобігти таким хворобам, слід вести здоровий спосіб життя.

Завдання

1. Назви найпоширеніші хвороби цивілізації. Чому їх так називають?

2. Назви причини виникнення хвороб цивілізації.

3. Що слід робити, щоб не захворіти на якусь із хвороб цивілізації?

4. Які стратегії використовує комерційна реклама для продажу товарів? Схарактеризуй їх.

5. Назви способи протидії негативному впливу реклами.

6. Поясни зв’язок куріння та виникнення раку.

7. Поміркуй, чому з розвитком цивілізації виникає більше ризиків для здоров’я.

Попрацюйте в парі або групі

1. Пригадайте та обговоріть найпоширеніші міфи й факти про куріння. Хтось наводить міф про куріння, інший спростовує його.

2. Обговоріть, як додержуються закону про заборону куріння у населеному пункті, де ти живеш.

І Моделюй — набувай життєвих навичок

Які профілактичні заходи проводиш, щоб не захворіти на хвороби цивілізації?

 

Це матеріал підручника Основи здоров'я 7 клас Бойченко, Василашко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 8-02-2017, 15:04, Переглядів: 14903