Народна Освіта » Основи здоров'я » Профілактика захворювань

НАРОДНА ОСВІТА

Профілактика захворювань

Дізнаєшся більше про хвороби; захисні реакції організму, імунітет; профілактику захворювань

Пригадай

Назви ознаки здоров’я та хвороби.

Інфекційні та неінфекційні хвороби

Хвороба — це порушення нормальної життєдіяльності організму. Хвороби поділяють на інфекційні та неінфекційні.

Причиною інфекційної хвороби є збудник інфекції. Це віруси, бактерії, інші хвороботворні мікроорганізми.

Інфекційні хвороби передаються від людини до людини. Грин, ангіна, скарлатина, кір, вітряна віспа, коклюш, віспа, гепатит — це інфекційні хвороби.

Збудник інфекції може потрапити в організм людини такими шляхами:

Неінфекційні хвороби не мають збудника і не передаються від хворої до здорової людини. Це, наприклад, зниження гостроти зору, астма, алергія, травми, хвороба жовчного міхура, інфаркт, інсульт, інші серцево-судинні захворювання, діабет, ожиріння, деякі захворювання нервової системи, деякі хронічні хвороби. Неінфекційні хвороби можуть виникнути через забруднення навколишнього середовища. Наприклад, через наявність у повітрі великої кількості пилу, хімічних речовин, радіоактивне випромінювання. Унаслідок стихійних лих підвищується ризик травмування, частіше виникають серцево-судинні захворювання. Розрізняють спадкові неінфекційні хвороби, які успадковуються дитиною від батьків, і вроджені (дитина може народитися із цією хворобою).

Захисні реакції організму

Якщо порушується життєдіяльність організму, він реагує на небезпеку захисними реакціями.

Цікаво, що в повсякденному житті організм також має захисні реакції, до яких ми звикли, тому майже не звертаємо на них уваги. Так, чхання є реакцією організму на наявність у носовій порожнині мікроорганізмів, алергенів, пилу, подразнення. Коли людина чхає, видаляється все, що порушує діяльність слизової оболонки. Однією з причин гикавки є порушення діяльності шлунково-кишкового тракту. Це захисна реакція організму на переїдання, ковтання їжі великими шматками тощо. Так звана гусяча шкіра — захисна реакція організму на переохолодження, сприяє збереженню тепла в організмі. Завдяки цьому нам легше зігрітися під час різких змін температури повітря. Сльози, крім захисної функції слизової оболонки при потраплянні стороннього предмета в око, ще й захисна реакція організму на перевтому, сильну емоційну напругу. Завдяки складному механізму дії нервової системи, сльози деякою мірою можуть притупляти (полегшувати) біль, який виникає, наприклад при порізах, забоях, травмуваннях, наче «відволікаючи» організм від основного джерела болю.

Бар’єри на шляху інфекції

Захисні функції шкіри, слизових оболонок дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту — надійні бар’єри, які убезпечують організм від проникнення інфекцій.

Чиста неушкоджена шкіра

Слизові оболонки дихальних шляхів

Слизові оболонки шлунково-кишкового тракту

На ній містяться речовини, згубні для бактерій

Завдяки численним війкам, що постійно рухаються, видаляють інфекцію разом зі слизом

Перешкоджають потраплянню інфекції в організм

Організм людини має також внутрішню систему захисту — імунну систему. Імунітет — це сукупність захисних механізмів, які захищають організм і сприяють опірності хворобам.

Організм виробляє проти мікробів і вірусів спеціальні речовини захисту — антитіла, які знищують вірусів та хвороботворних мікробів. У людей, які хворіли на якусь хворобу, імунна система набуває стійкого захисту від неї. У цьому разі говорять, що людина має імунітет проти цього захворювання. Якщо наступного разу інфекція потрапить до організму, він швидко подолає її.

Властивість організму набувати імунітет використовують під час щеплення. В організм вводять ослаблений збудник хвороби, стимулюючи таким чином утворення антитіл. Людина, якій зроблено щеплення, не хворіє, проте якщо в організм потрапить справжня інфекція, антитіла «розпізнають» її та ліквідують небезпеку. Щеплення допомагають знизити ризик захворювання на поширені інфекційні хвороби, такі як, наприклад, грип, кір, туберкульоз, поліомієліт тощо.

Заходи профілактики інфекційних захворювань

Будь-яка інфекційна хвороба може розвинутися, якщо внутрішні захисні сили не в змозі її подолати. Тому людина все життя вчиться зміцнювати здоров’я, набуває навичок запобігання захворюванням.

Запобіганню захворюванням сприяє профілактика їх. Профілактика — це запобіжні заходи, що попереджають виникнення чогось, зокрема хвороби. Запобігти хворобі можна профілактичними заходами.

Профілактичні заходи здійснюють і держава, і людина.

Профілактичні заходи держави

Санітарні служби здійснюють контроль за якістю води й продуктів харчування, чистотою в громадських закладах, станом каналізації

Населення інформують, зокрема через соціальну рекламу, про здоровий спосіб життя, про попередження захворювань, корисність щеплення

Проводяться акції, які сприяють формуванню здорового способу життя в молоді. Так, було запроваджено проекти «Молодь за здоров’я» (1998-2005 рр.), «Здоров’я нації» (2002-2011 рр.)

Надається соціальна допомога: наприклад безплатне обстеження здоров’я пенсіонерів, школярів, проведення занять лікувальної фізичної гімнастики, проведення вакцинації Щоб запобігти розповсюдженню інфекції, державні установи вводять карантин, що ізолює хворих від здорових або обмежує їхні контакти

Профілактичні заходи людини

Загартовування, фізичні вправи, достатнє перебування на свіжому повітрі, додержання розпорядку дня, додержання правил особистої гігієни, збалансоване харчування, достатній відпочинок Важливо також зміцнювати нервову систему: доброзичливо спілкуватися, стримувати негативні емоції, поважати оточуючих, не сваритися через дрібниці, не ображатися, пробачати помилки інших Потрібно добирати одяг відповідно до погоди

Відмовитися від шкідливих звичок

Якщо додержуватимешся порад, правил і заходів профілактики, можеш підвищити захисні сили організму, зберегти й зміцнити здоров’я.

Якщо все ж таки захворієш, виконуй усі поради лікаря. Здавна відомий вислів, що в боротьбі з хворобою завжди троє: хвора людина, лікар і хвороба. Якщо хочеш швидко одужати, стань на бік лікаря, удвох легше подолати хворобу. Починай лікуватися після появи перших ознак хвороби. Додержуйся розпорядку дня. Приймай ліки за призначенням лікаря. Не втрачай оптимізму та надії на швидке одужання.

Висновок

Від проникнення збудників інфекційних хвороб організм людини надійно убезпечують шкіра, слизові оболонки, а також імунітет. Важливо зміцнювати здоров’я та імунітет для зниження ризику захворювання. Потрібно додержуватися правил здорового способу життя, заходів профілактики.

Завдання

1. Що таке хвороби? Якими бувають хвороби? Чим вони відрізняються?

2. Назви причини виникнення інфекційних та неінфекційних хвороб.

3. Схарактеризуй (на вибір) захисні реакції організму на хворобу.

4. Що убезпечує організм людини від проникнення інфекцій?

5. Що таке імунітет? Схарактеризуй його види.

6. Назви види профілактичних заходів, що запобігають захворюванням.

7. Профілактичні заходи людини впливають на зменшення ризику захворювання. Поясни чому.

8. Поясни прислів’я «Турбота про здоров’я — найкращі ліки».

Попрацюйте в парі або групі

Доведи на прикладах важливість взаємодії хворого та лікаря.

Моделюй — набувай життєвих навичок

Які профілактичні заходи слід проводити, щоб не застудитися під час різкої зміни температури взимку?

Проект

Дізнайся про рослинні засоби підвищення захисних сил організму. Проаналізуй їхню захисну дію. Дізнайся, які народні рецепти використовують твої близькі та знайомі. Оформи результати дослідження у вигляді плаката, буклета, малюнків тощо. Презентуй результат у класі.

 

Це матеріал підручника Основи здоров'я 7 клас Бойченко, Василашко

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 8-02-2017, 12:13, Переглядів: 5683