Народна Освіта » Українська література » Слово - найдорожчий скарб народу (за віршем М. Рильського «Мова»)

НАРОДНА ОСВІТА

Слово - найдорожчий скарб народу (за віршем М. Рильського «Мова»)

У нашому світі є більше чотирьох тисяч мов, та кожна людина найкрасивішою і наймилішою для свого серця вважає саме рідну. Мова для народу - це як серце для людини,це найдорожчий та найцінніший скарб, що взагалі можна мати,бо без мови, немає й держави. Відразу ж після народження від матері голосом дитина чує ласкаві та добрі слова саме на рідній мові, яка укорінюється у душі
назавжди. Мова - це як міст між поколіннями, спосіб передати мудрість від батька сину, від матері дочці, вона передається від старих молодим як заповіт, тому є чи не найважливішою спадщиною для людини.
Напевне, не було ні одного знаменитого та талановитого письменника, автора роману чи поета, який усією душею не показав би на папері свою любов до такої коханої рідної мови, не поклав би на неї щирих надій, бо саме від рідної мови залежить майбутнє народу.
Не відійшов у цьому плані від інших авторів і один з найталановитіших українських поетів М. Рильський. Даний вірш «Мова», який він написав у ще у далекому 1956 році, називають одним з найпоетичніших та красивих його творів, він сповнений глибоких та ніжних патріотичних почуттів.
А які зворушливі та прекрасні слова, порівняння словесних образів використовує митець, щоб показати душу рідної мови! Він показує мову з найкращих сторін, порівнює її з гіллям виноградинок, з прозорою сльозою, терпляче закликає нас турбуватися про рідну мову, любити її, як рідну ненькудбати про цей скарб піклуватися про її чистоту, ніжність та красу.
Мову поет показує у творі як прекрасний сад, закликає нас із вами не піддаватися ліні та «доглядать свій сад»». Саме ту мову вчити треба, де «кожне слово — це перлина, це праця, це натхнення, це людина». Та, звичайно ж, не треба лінуватися заглядати у прекрасні словники Даля та Грінченка, у яких зібрані найкращі мовні перли.
Найкраща, найкрасивіша, наймелодійніша українська мова. Та саме для нас із вами, українців, це найважливіший скарб, який ми пронесемо через віка.
Живи, радуй нас своєю ніжною красою,рідна мово!

Автор: admin от 7-02-2017, 15:39, Переглядів: 2836