Народна Освіта » Українська література » Картини народного побуту в поемі І. П. Котляревського "Енеїда"

НАРОДНА ОСВІТА

Картини народного побуту в поемі І. П. Котляревського "Енеїда"

Шедевром нашого часу є поема Котляревського «Енеїда». Легендарна поема, яка висвітлює нам життя українського народу кінця ХVІІІ – початку ХІХ ст. Цьому твору налічується майже 2 століття, він сповнений відвагою, гумором та завзятістю героїв.

Котляревських відкриває красу української мови, наглядно його твір доводить, що існує все ж таки народ з культуро, традицією та звичаями, про народ який вирветься і стане вільним.

Використовуючи бурлескно-травестійний жанр, автор приховує свою любов до народу та віру в його могутність. Твір був написаний в скрутні для української мови часи, тоді вона ще не вітала в літературі, а тільки перебувала в побуті.

Читаючи перші рядки, можна зрозуміти таємниці Енея – молодого парубка, завзятого козака. Еней був одним з тих хто хотів прикласти молоду силу, після зруйнування Січі. Хоч автор і робить перепліт богів з Олімпу, земних мешканців, та створінь потойбічного світу, але основним змістом твору так і залишається життя і побут українського народу.

Представником Олімпу виступає Зевес, який кружляючи сивуху заїдав оселедцем та пророкував Енею, що той збудує сильне царство.

В гуморі висвітлює побут карфагенців. Царицю Карфагену Дідону порівнює з моторною пані, українською жінкою.

Народ український описує як добродушних та щирих, людей які вміють пригостити гостя та розвеселити. Це можна спостерігати коли троянцям подавали «куліш і кашу…» та звеселяли іграми в «ворона», «хрещика» тощо.

Приділяє увагу чумакуванню, можна спостерігати в частині коли, «…у подарунок з Криму троянці привезли сіль.». Традиційне вбрання українського народу, також згадується.

Цікавим моментом є те, що автор викриває схоластичну систему навчання, це детально висвітлено в моменті коли троянці визубрили підручник з латинської мови.

Сатира і гумор в поемі переплітаються з героїкою. Подвиг побратимів, які своє життя віддали служінню вітчизні, заслуговує на повагу.

Весь твір, автор тримає читача в зачаруванні мовного багатсва та оптимістичного настою.

«Енеїда», висвітлює нам давню епоху колоритного українського життя, здорового духу народу та відваги. Письменник довів, що українці — то народ, а українська мова — то не наріччя.

Автор: admin от 6-02-2017, 16:53, Переглядів: 3709