Народна Освіта » Українська література » "Слово о полку Ігоревім" — велична пам'ятка генію нашого народу

НАРОДНА ОСВІТА

"Слово о полку Ігоревім" — велична пам'ятка генію нашого народу

«Ліпше смерть, достойна слави, аніж зганьблене життя.»

Шота Руставелі.

 

Однією з найвидатніших пам'яток давньоруської літератури є "Слово о полку Ігоревім".

Ця пам’ятка розповість нам про життя та сиву давнину нашого народу, про величні війни з ворогами. Відомими діячами та правителями були запеклі патріоти Святослав, Всеволод та Ігор, ці історичні постаті були пам’яткою за захистом Руської землі від половців.

В творі можна зустріти такі терміни, як: «Руська земля», дружина Ігорева, «русичі», - вони є опорою твору, автор виражає свою гордість та жаль одночасно. Автор переконаний, що на Русі-Україні є воїни, здатні вибороти горде ім’я та велич рідної землі.

Першо-плановим персонажем «Слова…» виступає хоробрий князь Ігорь та його віддана дружина, з якою він вирушав у походи проти ворогів.

Першими рядами поеми висвітлюється патріотична та мужня оборона рідної землі Ігорем від половців. Священним обов’язком для князя залишається буду відданим Київській Русі, він готовий віддати за неї своє життя. Це підтверджують його слова, які він промовив перед виступом у похід: "Браття і дружино! Лучче ж би потятим бути, аніж полоненим бути".

За вірним Ігорем слідували його воїни, для них було більше за життя захистити честь Батьківщини.

Безстрашним, називали люди Ігоря. Він був могутнім та рішучім князем Русі.

Автор переконує нас, що Ігоря був на боці взаємодопомоги, це підтверджує допомога дружини Ігоря, коли Всеволод потрапив у тяжке становище проти ворога.

Війська Ігоря зазнають поразки, бо князь виступив проти ворога сам, не порадившись с братами та союзниками. В поемі зазначається, що погода віщала біду перед походом, та Ігор ні нащо не звертав уваги. Самовпевненість князя й погубила його.

Скільки пройшло століть з моменту написання «Слово о полку Ігоревім», а воно все ж таки хвилює і живе у серцях людей, високі ідеали поеми висвітлюють любов до батькіщини, землі та народу.

Отже, читаючи переконуємось, що і в давнину наші предки були хоробрими і великими патріотами, захисниками рідної землі від тих, хто намагався порушити її незалежність та свободу.

Автор: admin от 6-02-2017, 16:50, Переглядів: 2891