Народна Освіта » Біологія » 45. Форми поведінки тварин

НАРОДНА ОСВІТА

45. Форми поведінки тварин

Пригадайте, що таке поведінковий акт. Як рухаються одноклітинні твариноподібні організми, молюски, хребетні тварини?

Поведінка тварин надзвичайно різноманітна за своїми формами, проявами й механізмами. Зазвичай усі форми поведінки тварин об’єднують у три основні групи - індивідуальна, репродуктивна і соціальна.

 

 

* Індивідуальна поведінка включає різноманітні поведінкові акти, спрямовані на виживання і життєзабезпечення окремої особини. Основні з них такі: пересування; дослідницька активність; харчова поведінка; поведінка, спрямована на підтримання температури тіла; захист від ворогів; догляд за чистотою тіла; потреба у грі; використання знарядь.

Пересування - переміщення тварини в просторі, що потрібне для виконання будь-яких пристосувальних функцій (мал. 264).

Дослідницька активність - комплекс по-ведінкових актів, які знайомлять тварину з навколишнім середовищем. Досліджуючи свою територію, тварина отримує уявлення про місцезнаходження харчових та інших ресурсів (мал. 265), потенційних партнерів для парування і місць, де можна сховатися від хижаків.

Харчова поведінка - складний комплекс рухів, спрямованих на знаходження, схоплювання, утримання здобичі. Для прикладу ознайомимося з харчовою поведінкою личинки мурашиного лева, який трапляється по всій Україні. Цю комаху названо так через П поведінку. Личинка мурашиного лева викопує в піску конічну ямку - своєрідну лійку, викидаючи пісок головою (мал. 266). Вона запаюється в центрі лійки, виставляючи назовні лише щелепи, і чекає на здобич - різних комах, найчастіше мурашок. Якщо здобич намагається вибратися з лійки, личинка кидає їй під ноги пісок. Піщинки збивають жертву з ніг, і вона скочується на дно пастки. Личинка встромляє у здобич свої серпоподібні щелепи і впорскує в неї травні соки, після чого висмоктує перетравлений вміст (пригадайте, яким ще тваринам притаманне позакишкове травлення).

Поведінка, спрямована на пошук оптимального температурного режиму. Наприклад, пошук ящіркою затінку й прохолоди під час спеки

(мал. 267). Метелики підвищують температуру власного тіла, сідаючи на відкриті місця і розправляючи крила.

Захисна поведінка пов’язана з пошуками укриття, уникненням небезпек, охороною дитинчат. Більшість гризунів ховаються від хижаків у

 

 

норах, щілинах тощо. Для попередження хижаків багато тварин набуває характерних агресивних поз (мал. 268).

Гігієнічна поведінка забезпечує підтримання чистоти тіла тварини. Однією зі складових цієї поведінки є грумінг. Це поведінка тварин, спрямована на очищення поверхні тіла, наприклад умивання, купання. У більшості ссавців чищення шерсті є щоденною вправою. У горобця хатнього грумінг проявляється в чищенні пір’я дзьобом, купанні у водних і пилових ваннах (мал. 269, 1). Мухи під час грумінгу спочатку активно потирають одну об одну передні лапки, а потім за допомогою них чистять усе тіло (мал. 269, 2).

Гра - сукупність специфічних проявів усіх форм поведінки дорослої тварини, характерна здебільшого для молодих особин. У різних видів тварин, особливо у ссавців, спостерігають поведінку, яку можна назвати

 

саме грою (мал. 270). Дитинчата домашньої кішки завзято граються з м’ячем: стрибають на нього, катають по підлозі. Вовченята і лисенята шалено крутяться, намагаючися схопити одне одного за хвіст. Функція гри у тварин достеменно ще не відома. Деякі дослідники вважають, що це, можливо, вивільнення надлишкової енергії. Інші - що гра - це тренування в особливо важливих сферах життєдіяльності тварини, наприклад у полюванні.

Діяльність за допомогою знарядь -особлива категорія індивідуальної поведінки, коли тварина використовує предмети як «знаряддя праці». Наприклад, морські видри використовують каміння, щоб відкрити мушлі молюсків або панцир морського їжака (мал. 271, 1). Шимпанзе очищеною від листків гілочкою дістає термітів і мурашок (мал. 271, 2).

 

 

 

• Репродуктивна поведінка пов’язана з утворенням шлюбних пар, народженням потомства й турботою про нього. Вона часто супроводжується залицянням. Функція залицяння полягає в тому, щоб звести разом двох тварин різної статі в умовах, які забезпечують найбільшу ймовірність успішного парування. Більше про репродуктивну поведінку ви дізнаєтеся з наступного параграфа.

* Соціальна поведінка включає всі типи взаємодій тварин в угрупованнях. Одні тварини ведуть поодинокий спосіб життя, наприклад тигри. Інші види утворюють різноманітні за чисельністю (до багатьох тисяч особин) та рівнем складності спільноти. Так, терміти живуть у складно організованих колоніях, число дорослих особин у яких може досягати від декількох сотень до декількох мільйонів. Усі терміти в колонії поділяються на три основні групи (касти): робочі особини, особини-солдати і особини, здатні до розмноження (мал. 272). Схожу організацію колоній мають більшість мурашок. Людиноподібні мавпи орангутани живуть маленькими групами, які складаються із самки та її дитинчат. Зрідка трапляються групи з двох дорослих самок. Самці ведуть поодинокий спосіб життя.

Не будь-яка групова активність тварин є соціальною. Наприклад, спільний політ метеликів на світло або загальну втечу тварин від лісової пожежі не можна назвати соціальною поведінкою. Більше про соціальну поведінку - згодом.

Ф Біологічний словничок: ііщивідуальний, репродукттнвний і соціальний тип поведінки, грумінг.

УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗНАНЬ

Розрізняють індивідуальну, репродуктивну й соціальну форми поведінки тварин. Індивідуальна поведінка спрямована на виживання й життєзабезпечення окремої особини. Це різні способи пересування, дослідницька активність, харчова поведінка, поведінка, спрямована на пошук оптимального температурного режиму, захисна поведінка, використання різних знарядь.

ПЕРЕВІРТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ

1. Які є основні форми поведінки тварин? 2. Які є способи пересування тварин?

3. Наведіть приклади захисної поведінки. 4. Для чого тваринам потрібен гру-мінг? 5. Які функції гри у тварин?

ОБГОВОРІТЬ У ГРУПАХ

Як різні форми поведінки допомагають тваринам пристосовуватись до умов середовища?

ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ І КМІТЛИВИХ

Як ви вважаєте, чому кішка витрачає набагато більше часу на вилизування своєї шерсті, ніж собака? Чому самці тварин, які мешкають у густих лісах, зазвичай привертають увагу самки звуковими сигналами?

ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ

Користуючись різними джерелами інформації, підготуйте міні-проекти на теми: «Як навчаються пташенята», «Як тварини користуються знаряддями праці».

Цікаво!

• У приматів взаємний грумінг не тільки слугує для утримання волосяного покриву в чистоті, але є важливим фактором підтримання структури співтовариства. Грумінг перетворився в них у тонке мистецтво й у деяких видів забирає щодня чимало часу. У лорі та інших лемурів з нижніх іклів і різців утворилися спеціальні «зубні гребінці», які вони використовують для чищення шерсті.

• У термітниках робочими особинами є як самки, так і самці, у соціальних комах з ряду перетинчастокрилі (медоносна бджола, джмелі, мурашки тощо) робочими особинами є виключно стерильні самки.

• В Україні трапляється єдиний вид термітів - терміт шкідливий.

• Схожу соціальну структуру з термітами мають колонії ссавців - голих землекопів, їхня колонія складається зі стерильних робочих особин обох статей, декількох самців та однієї самки, здатних до відтворення потомства. Голі землекопи мешкають у сухих саванах і напівпустелях Кенії, Ефіопії та Сомалі.

• Більше про грумінг сірої м’ясної мухи дізнайтеся на сайті:

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Остапченко

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 4-02-2017, 11:48, Переглядів: 11824