Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Популярні ВІА (вокально-інструментальні ансамблі)

НАРОДНА ОСВІТА

Популярні ВІА (вокально-інструментальні ансамблі)

Доброго дня, мій друже! Ти, мабуть, знаєш, що у світі поп-музики є не тільки солісти, а й безліч гуртів. Хочеш дізнатися про історію розвитку популярних груп? Тоді приєднуйся до нас.

Музичний колектив (музичний ансамбль, гурт) — колектив людей, об’єднаних спільною роботою, що пов’язана з музикою. Як правило, музичний колектив складається з музикантів, але в нього можуть входити й інші музичні діячі (продюсери, звукорежисери) або люди, які безпосередньо до створення музики не причетні (художники, поети).

У рок-музиці для колективів використовується термін «рок-гурт». Від цього терміна походять варіанти «поп-гурт», «панк-гурт» тощо. У джазі використовуються терміни «джазовий ансамбль/оркестр» і «джаз-бенд». На радянських теренах популярним був термін «вокально-інструментальний ансамбль».

Вокально-інструментальний ансамбль (скорочено ВІА) — офіційне найменування професійних та самодіяльних музичних гуртів на теренах колишнього СРСР у 1960-1980-х роках. Термін «ВІА» тоді був синонімом поняття «музичний колектив», але з часом став асоціюватися саме з радянськими рок-, поп- і фольк-гуртами. Більшість ВІА припинила своє існування наприкінці 1980-х років.

Склад BIA

Типовий вокально-інструментальний ансамбль складався із 6-10 і більше вокалістів та мультиінструменталістів. На чолі ансамблю стояв художній керівник, який здебільшого був і виконавцем, а також музичний керівник.

Більшість музикантів ВІА були професіоналами, з високим рівнем виконавської майстерності. ВІА використовували звичайний для поп- і рок-груп набір інструментів: електрогітари, ударну установку, різні варіанти електронних клавішних (електрооргани і синтезатори), апаратуру звукопідсилення.

Іноді ВІА виступали як акомпанемент відомого сольного виконавця, наприклад: С. Ротару та ВІА «Червона рута», А. Пугачова та ВІА «Рецитал», В. Ободзинський та ВІА «Вірні друзі» та інші.

Багато композиторів писали пісні для ВІА та гуртів: Л. Дутковський, М. Мозговий, П. Дворський, Т. Петринен-ко, І. Білозір, А. Пащенко, Р. Іщук, О. Злотник, О. Гавриш, Г. Татарченко та інші.

Також у цьому стилі аранжовано деякі пісні В. Івасюка та багато творів І. Поклада.

Фрагменти композицій.

ВІА «Смерічка». «Водограй».

ВІА «Орера». «Пісня про Тбілісі».

ВІА «Самоцвіти». «Шкільний вальс».

Гурт «Піккардійська терція». «Старенький трамвай».

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Які характерні ознаки популярної музики ти можеш виділити у прослуханих композиціях?

2. Які музичні інструменти створили супровід до пісень?

3. Розкажи про засоби виразності та мелодії прослуханих творів

4. Охарактеризуй тембри голосів виконавців.

5. Які музичні образи було створено у композиціях відомих ансамблів?

Легендарний BIA «Смерічка» був створений талановитим музикантом Л. Дутківським. Солістами в ансамблі виступали С. Ротару, В. Зінкевич та Н. Яремчук. Пісні для ВІА писали В. Івасюк та Л. Дутківський. Відомими на весь світ стали деякі пісні у виконанні ВІА «Смерічка»: «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «У Карпатах ходить осінь» та інші.

ВІА «Орера» — вокально-інструментальний ансамбль, організований Р. Бардзимашвілі при Грузинській філармонії. Із 1964 року в ансамблі співала відома співачка Н. Брегвадзе, а в 1966-му в колектив прийшов В. Кікабідзе.

ВІА «Пісняри» — відомий білоруський вокально-інструментальний ансамбль під керівництвом В. Мулявіна, створений у Мінську 1969 р. Найпопулярні-шими піснями ансамблю стали «Біловезька пуща», «Білорусь», «Касіл Ясь канюшину» тощо. Надалі ансамбль позиціонувався як фольклорний. Основу репертуару становили обробки білоруських народних пісень.

Найвідомішими піснями російського ВІА «Самоцвіти», створеного 1974 року Ю. Маліковим, були «Там, за облаками», «Вся жизнь впереди», «Не повторяется такое никогда», «Всё, что в жизни есть у меня» та інші.

Сучасний гурт — група музикантів, об’єднаних однією роботою — створенням та виконанням музичних композицій у певному обраному стилі сучасної музики.

Гурт (або вокальну формацію, як називав себе колектив) «Піккар-дійська терція» було створено у 1992 р. студентами Львівського музичного училища. Відтоді «Піккар-дійська терція» стала справжньою візитівкою всієї України. Гурт одним із перших почав виконувати пісні а капела. Оригінальна обробка народних пісень та унікальні особливості їхнього вико-нанання виділяють цей колектив з-поміж усіх інших.

До сучасних українських поп-гуртів належать «Алібі», «Авіатор», «ВІА-Гра», «НеАнгели», «Пара нормальних» та інші.

Заспіваємо пісню «Вчора» («Yesterday») П. Маккартні.

Що таке ВІА?

Які ансамблі були популярними минулого століття?

Назви імена поп-гуртів сьогодення.

Які сучасні гурти ти слухаєш із задоволенням?

Послухай своїх улюблених виконавців. Чи є серед них ті групи чи ВІА, про яких ішлося на уроці?

Створи буклет про ВІА або сучасні групи.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 12:06, Переглядів: 9901