НАРОДНА ОСВІТА

Історія рок-музики

Привіт, мій друже! Сьогодні на тебе чекає зустріч із популярним напрямом у музиці XX — початку XXI століть. Приєднаймося до наших друзів — вони саме вирушають на концерт рок-музики.

Рок-музика (англ. rock) — узагальнена назва низки напрямів популярної музики другої половини XX століття, що походять від рок-н-ролу та ритм-енд-блюзу.

Термін rock, очевидно, є скороченням від Rock'n'roll і дослівно перекладається як «хитати(ся), трясти(ся)». Також роком називають своєрідний спосіб життя деяких шанувальників рок-музики, що переріс у субкультуру.

Рок-музика має велику кількість напрямів: від танцювального рок-н-ролу до металу. Зміст пісень варіюється від легкого і невимушеного до похмурого, глибокого і філософського. Часто рок-музика протиставляється поп-музиці (так званій «по-псі»), хоча чіткої межі між поняттями «рок» і «поп» не існує, а чимало музичних явищ балансують на межі між ними.

Характерні риси рок-музики

Рок-музика зазвичай виконується рок-групою, що складається з вокаліста, гітариста (який грає на електрогітарі), бас-гітариста і барабанщика, іноді клавішника. В окремих випадках можуть використовуватися також саксофон, губна гармоніка, акордеон та інші інструменти.

Відмітні риси рок-музики — одноманітний ритм із сильним бек-бітом, що підтримується барабанами та електрогітарою.

Розвиток рок-музики та його різновиди

У 1957 р. була записана композиція «Rumble» гітариста Лійка Рея, в якій вперше був використаний ефект фаз на гітарі. Це стає початком народження року.

Легендарний британський біт-рок-гурт «The Beatles» із Ліверпуля у складі Джона Леннона, Пола Маккартні, Джорджа Гаррісона та Рінго Старра започаткував новий етап у рок-музиці.

Гурт справив значний вплив на non- і рок-музику XX століття. Саме цей гурт змінив роботу музичних студій, розподіливши на студійні та концертні записи, а також запровадив моду в зачісках та одязі. Але найбільший вплив «The Beatles» був у формі та змісті рок-музики, у багатстві жанрів, мелодизмі, експериментаторстві в музичних формах.

Найвідомішою групою, що виникла на базі ритм-енд-блюзу і впродовж усієї своєї кар’єри поверталася до блюзових коренів, є «The Rolling Stones». їхній імідж був значно агресивнішим, ніж у «The Beatles», звучання і проблеми, що порушувалися в піснях, також демонстрували новий підхід до музики.


У 60-70-х роках починають формуватися та розвиватися численні течії року: фолк-рок, поп-рок, психоделічний рок, класичний рок, хард-рок, прогресивний рок, глем-рок та інші.

Хард-рок. Ряд груп, які намагалися на основі блюз-року створити «важке» гітарне звучання, вже в другій половині 1960-х років заклали основи напряму, який назвали хард-роком. Першим альбомом хард-року вважається дебютна платівка групи «Led Zeppelin» 1969 р. У цій течії також працювали гурти «Black Sabbath» і «Genesis».

Прогресивний рок розвинувся на межі 1960-1970-х років від психоделічного року та як результат експериментів з електронними інструментами, джазовою та академічною музикою.

Аранжування композицій цієї течії включають доробки класичної, джазової, етнічної музики і навіть авангарду.

Софт-рок. На базі поп-року 19601970-х років виник дуже легкий («сімейний») вид року — софт-рок, представлений Тіною Тернер, гуртами «Bread», «The Carpenters» та іншими.

Спорідненим до цього напряму можна вважати поп-рок 1970-х — із м’якою, спокійною рок-музикою. Представники цього напряму — Ел-тон Джон, Род Стюарт, Біллі Джоел.

Панк-рок. Група «Ramones» стала першою справжньою панк-рок-групою і однією з найвпливовіших груп альтернативного року взагалі. Характерним для панк-року була нігілістична, іноді антигромадська ідеологія, виражена, як правило, в швидкій, агресивній манері гри; основою такого роду музики булане віртуозна виконавська майстерність, а бажання самовираження, драйв та енергетика.

У 1980-х роках у СРСР стала розвиватися своя рок-сцена, на якій переважали гурти — «Кіно», «Наутілус Помпіліус», «ДДТ», «Аліса», «Агата Крісті», «Пікнік» та інші.

Симфо-метал. У європейських рок-композиціях кінця 90-х років великого поширення набуло використання

елементів класичної музики — живі оркестри (або заміна їх аналогічними синтезаторними ефектами) і багатий, майже оперний жіночий вокал. Найбільшої популярності набули групи «Nightwish», «Within Temptation», «Rhapsody» та інші.

«Pink Floyd» — британський рок-гурт, провідний представник жанрів психоделічного та прогресивного року. Група відома своєю психоделічно-кос-мічною музикою, філософськими текстами, експериментами зі звуком. Відомим твором групи стала рок-опера «The Wall». Творчість гурту вплинула на розвиток усієї рок-музики.

«Queen» — британський рок-гурт, створений 1971 р. у Лондоні. Такого «оперного» багатоголосся ніхто раніше не чув: їхня музика здивувала багатьох.

Найвідоміші пісні групи: «We Are the Champions», «We Will Rock You», «Bohemian Rhapsody», «The Show Must Go On» тощо. Популярними були також їхні кліпи, причому відео-ролик на композицію «Bohemian Rhapsody» вважається першим відеокліпом в історії світової музики.

Група «The Beatles». «Let it be».

Група «Queen». «The Show Must Go On», «We Are the Champions».

Група «Pink Floyd». «Another Brick in the Wall».

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Які особливості рок-музики відчувалися у композиціях різних гуртів?

2. Які інструменти, на твою думку, звучали у творах?

3. Чим відрізняються ці твори від музики, яку ми слухали на попередніх уроках?

Рок-музика — музичний компонент рок-куль-тури; з’явилась у Великобританії та США на межі 50-60-х років XX ст.

Рок в Україні

Українська рок-музика виникла наприкінці 1960-х років та була представлена творчістю аматорських біг-бітових та ритм-енд-блюзових гуртів («Еней», «Гуцули», пізніше — «Діалог», «Крок», «Лабіринт» та інших).

У наш час в Україні проводиться ряд рок-фестивалів, наприклад, «Тарас Бульба», «Рок Січ», «Чайка», «Славське Рок», «Шешори» тощо.

Сучасна українська рок-музика має багато напрямків, наприклад, альтернативний рок («Esthetic Education»), поп-рок {Лама, гурти «Антитіла», «Друга ріка», «Скря-бін», «С.К.А.Й.»), важкий-метал («Біла

вежа», «Мотор’ролла»), етно-рок («ВВ»), фолк-рок {«Кому вниз», «Мандри», «Русичі»), мелодійний рок {«Океан Елъзи») тощо.

Гурт «Океан Ельзи» (або скорочено — «О.Е.») — культовий український рок-гурт, створений у 1994 році у Львові. Склад гурту змінювався кілька разів. Незмінним лідером та вокалістом гурту є Святослав Вакарчук.

До найвідоміших пісень групи відносять «Відпусти», «911», «Без бою», «Вище неба», «Все буде добре», «Я так хочу», «Обійми» та інші. Пісні гурту звучать у першому українському анімаційному мультсеріалі «Лис Микита» та дитячому фільмі «Прикольна казка».

У грудні 2013 р. гурт «Океан Ельзи» зіграв на підтримку Євромайдану на Майдані Незалежності.

У 2014 р. група провела всеукраїнський тур, приурочений її 20-річчю. Концерт у Києві в НСК «Олімпійський», що відбувся в рамках цього туру, зібрав понад 70 тис. глядачів і став наймасовішим сольним концертом в історії України.

Гурт «Океан Ельзи». Фрагменти пісень «Відпусти», «Без бою», «Все буде добре», «Обійми».

Про яку сучасну молодіжну культуру та музичний стиль йшлося сьогодні на уроці?

Які виконавці та групи працювали в різних напрямах рок-музики?

У чому полягає особливість рок-музики? Які характерні риси цього напряму ти знаєш?

Які сучасні українські рок-гурти тобі відомі?

Послухай улюблену музику. Чи є серед неї рок-композиції? Намалюй картину під назвою «Мій рок» та презентуй її у школі.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 12:05, Переглядів: 12080