НАРОДНА ОСВІТА

Етнічна музика

Привіт, мій друже! Сьогодні ми вирушимо у віртуальну музичну мандрівку країнами світу. Кожна держава має свої музичні особливості, національні інструменти та неповторну етнічну музику. Поглянь, наші друзі вже готові до подорожі!

1 зупинка — історія етнічної музики

Термін етнічна музика —

музика народів світу (world music) — з’явився у 1980-х роках в англомовних країнах для класифікації певних музичних явищ.

Етнічній музиці властиві використання ладо-гармонічних і мелодичних особливостей народної музики та запозичення народних інструментів або манери виконавства. У той же час етнічна музика не є поняттям, тотожним народній музиці, — вирізняючим для етнічної музики є належність до масової культури.

В Україні для позначення цього типу музики широко послуговуються терміном фолк-рок або його відповідником етно-рок.

Етнічна музика — термін, що є аналогом англійського «world music» і відноситься до тієї частини популярної музики, що бере свій початок у музичному фольклорі різних країн.

2 зупинка — народні мотиви світу

Музичний калейдоскоп: уривки з творів арабської, індійської, грецької, іспанської, африканської, японської, австралійської, чукотської етнічної музики.

Ознайомся із незвичними етнічними інструментами народів світу та особливостями їхнього звучання.

Діджеріду — музичний духовий інструмент аборигенів Австралії. Його роблять зі шматка стовбура евкаліпта завдовжки 1-3 метри, серцевина якого виїдена термітами.

З зупинка — етнічна музика у творах композиторів В. Зубицький. Сюїта «Українські танці», 1 частина.

Проаналізуй цей твір за таким планом:

1. Поділися своїми враженнями від музичного твору.

2. У чому особливість звучання народних танців?

3. Які інструменти створили неповторний музичний образ?

4. Розкажи про засоби музичної виразності твору.

Володимир Данилович Зубицький

Сучасний український композитор та виконавець (баяніст). Серед його творів — опери «Палата №6» за А. Чеховым і «Чумацький шлях» тощо; балет «Задунайські розваги», кантати-сим-фонії «Чумацькі пісні», «Океан долі», твори для оркестру українських народних інструментів та інші.

Інтерес західної культури до екзотичної для неї народної музики існував давно і проявлявся у численних творах, починаючи з другої половини XIX століття. Так, наприклад, А. Дворжак написав «Слов’янські танці» під впливом музики центральної Європи, інтерес до японської музики проявився в опері Дж. Пуччіні «Чіо-Чіо-Сан». На сцені XX століття етнічна музика переросла в напрямок неофольклоризму, в якому працювали І. Стравін-ський, Р. Щедрій, Е. Вілла-Лобос, К. Чавес, М. Скорик,

Є. Станковим та інші.

У поп-культурі інтерес до етнічної музики почав проявлятися у 1960-х роках. Наприклад, у творчості гурту «The Beatles» з’являються індійські мотиви. Тоді ж завойовує популярність стильреггі, що опирається на традиційну музику Ямайки.

Із 1980-х років на Заході зростає інтерес до фольклору. З одного боку музиканти шукали нових звучань і відкривали для себе народні мотиви, з іншого — етнічна музика стала перспективною з погляду маркетингу й музичної індустрії.

Серед етнічної музики доволі розповсюдженою є кельтська музика — термін, що використовується для позначення сукупності музичних традицій народів, які є потомками кельтів і проживають на території Ірландії, Шотландії та Британії. Ця музика об’єдналася з жанрами популярної музики й утворила цілий напрямок — кельтик-ф’южн.

4 зупинка — українська етнічна музика Інтерес до українського музичного фольклору проявляли багато українських композиторів. У їхньому творчому доробку є обробки українських пісень для хору, голосу або вокально-інструментальних ансамблів. Так, у 1940-х роках був розроблений новий тип виконавського колективу — народний хор, що не мав аналогів у західній культурі.

У наш час етнічне звучання мають композиції Тоні Матві-єнко, Злати Огневич, Лами, гуртів «Kozak System», «ВВ», «Во-анергес» тощо.

Фрагменти української етнічної музики: «Аркан» (цимбали, скрипка, дводенцівка, бубон), «Буковинська полька» (сопілка), віночок закарпатських мелодій (гра на дримбі), сигнал до полонинського ходу (трембіта і ріг), композиція «Кольорові села» (гра на цимбалах).

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Розкажи про своє враження від прослуханих творів.

2. У чому особливість звучання етнічної музики України?

3. Які незвичайні музичні інструменти було чути у творах?

4. Охарактеризуй засоби музичної виразності творів.

Підготуй пензлик та акварельні фарби. За допомогою штрихів та кольору зобрази на папері те, що ти уявляєш, слухаючи українську етнічну музику.

Ознайомся з етнічними інструментами України.

Цимбали — старовинний струнний ударний інструмент із дерев’яним корпусом у формі трапеції та комплектом спеціально розташованих струн. Верхня дека виробляється із ялини або смереки, нижня — із явора. Звук

видобувають, вдаряючи по струнах дерев’яними паличками-молоточками або гнучким вербовим прутиком. В Україні цей музичний інструмент відомий із XVII століття. Сучасне виробництво цимбалів побутує на Гуцульщині.

Дримба — народний щипковий інструмент, схожий за формою на маленьку підкову з тоненьким сталевим язичком усередині. Найчастіше використовується в гуцульському музичному побуті.

Заспівай пісню Л. Квінт «Здрастуй, світ!» під фонограму. Уяви себе в музичній студії та запиши власний спів і спів своїх друзів на диктофон.

Яка музика називається етнічною? Що ти про неї знаєш? Розкажи про давні етнічні інструменти. Звуки яких інструментів ти зможеш упізнати на слух?

У творчості яких композиторів та сучасних виконавців зустрічаються етнічні мотиви?

Послухай етнічні твори. Розкажи про них друзям та рідним. Приєднайся до проекту та створи свою презентацію «Українська етнічна музика».

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 12:00, Переглядів: 9238