Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Українська автентична музика

НАРОДНА ОСВІТА

Українська автентична музика

Привіт, мій друже! Сьогодні ми послухаємо оригінальну автентичну музику і дізнаємося про творчість колективів, які в наш час її виконують.

Автентичне виконавство, автентизм (від пізньолат. аиШвийсиз — справжній, достовірний^ — рух у музичному виконавстві, що ставить своїм завданням максимально точне відтворення звучання музики минулого і відповідність сучасного виконання оригінальним, «історичним» уявленням.

Автентичне виконання передбачає обізнаність музиканта в усіх аспектах музичної практики та теорії того періоду і тієї країни, де і коли була написана музика. У західних країнах це явище має назву історично інформоване виконавство.

Дуже важко відтворити оригінальне звучання тих інструментів, які вийшли з ужитку, наприклад, віоли да гамба, барокової скрипки, поздовжньої флейти, клавесина, клавікорда, фісгармонії тощо.

Щоб відтворити манеру народного виконання, музиканти-автентисти здійснюють експедиції по селах, записують давні народні пісні, шукаючи носіїв народних традицій переважно серед людей похилого віку.

Непідробний інтерес до автентичного звучання української музики проявляв М. Лисенко, який організовував концерти кобзаря Остапа Вересая.

Наприкінці 1970-х років навколо українських ентузіастів та любителів старовинної музики А. Шпакова (лютня) та С. Крутикова (клавесин, блокфлейти) згуртувався колектив однодумців, який прагнув наблизитися до автентичності у виконавстві.

У 1980-90-х роках активну творчу діяльність вів ансамбль «Silva Rerum» («Лісове життя») під орудою Т. Трегуб. З 1990- х років автентичне виконання старовинної музики пропагує Н. Свириденко.

У наш час численні фестивалі та конкурси автентичного виконавства продовжують традиції відтворення оригінальної народної музики.

Українська народна пісня «Як поїду я в город Полтаву» у виконанні гурту «Божичі» (фрагмент).

Українська народна пісня «Летіла зозуля через мою хату» у виконанні гурту «Древо» (фрагмент).

Українські народні пісні «Зійшов місяць, зійшов ясний», «Ой, сяду я край віконечка» у виконанні автентичного колективу (фрагменти).

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Розкажи про своє враження від прослуханих пісень.

2. У якій манері виконуються пісні? Обґрунтуй свою думку.

3. Які характерні риси автентичного виконання відчувалися у прослуханій музиці?

Автентичне музикування — стиль у музичному виконавстві, в якому максимально точно відтворено звучання музики минулого.

Виконавці автентичної музики

У XX столітті до українського фольклору зверталися численні професійні та аматорські гурти України. Протягом століття було створено чимало колективів, що спеціалізувалися на виконанні обробок українських народних пісень і танців, а також творів українських композиторів у подібній стилістиці. Так, 1922 року був організований перший Оркестр українських народних інструментів, 1939 — Гуцульський ансамбль пісні і танцю, 1943 — народний хор ім. Г. Вірьовки, 1951 — Ансамбль танцю України.

У 2000-х роках в Україні зароджуються фестивалі етнічної музики «Країна мрій», «Шешори», «Берегиня» та інші, де народна музика звучить як в автентичному виконанні, так і в різноманітних обробках. Серед сучасних гуртів автентичного співу — «Божичі», «Володар», «Буття» тощо.

Етнічні мотиви у своїй творчості використовують гурти «Тартак», «Воплі Відоплясова» («ВВ»), «Мандри», «Гайдамаки», «Очеретяний кіт»; оригінальне нашарування етнічних елементів пропонує гурт «Даха Браха».

До фольклорної музики можна віднести і сучасний напрям рок-музики — фолк-рок.

Цей музичний напрямок сформувався наприкінці 50-х — на початку 60-х років XX століття. Найбільша популярність фолк-року припала на середину 60-х років.

В Україні проводиться ряд фестивалів рок-музики, на яких звучить фолк-рок. Це «Тарас Бульба», «Рок-екзистенція», «Рок Січ», «Чайка», «Мазепа-фест», «Славське Рок», молодіжні фестивалі «Нівроку», «Фортеця», «Гніздо» та інші.

Фолк-рок (англ, folk rock — народний рок) — напрямок музики року, «електрифікований» варіант поєднання фольклору з роком, що виник після Другої світової війни у США та мав значний вплив на подальший розвиток музики року.

Послухай пісні фолк-року у виконанні сучасних українських гуртів та порівняй їхнє звучання з народними піснями в автентичному виконанні, які щойно звучали.

Гурт «Воплі Відоплясова». «Весна прийде».

Гурт «Гайдамаки». «Лелеки».

За допомогою кольорових олівців створи афішу з повідомленням про концерт автентичної музики.

ЗДРАСТУЙ, СВІТ!

Слова В. Кострова

Музика Л. Квінт

Світ прокинувсь, мов дитятко, Сонце сяє в небесах,

І веселе мчить лошатко У заквітчаних полях.

Грива стелиться, мов хвиля, Зірка сяє на чолі.

Світе, хочеш буть щасливим? Тож будь мирним назавжди!

Приспів:

Здрастуй, світ! Здрастуй, друг! Пісні щедрий виднокруг! Здрастуй, день! Здрастуй, мить! Неба осяйна блакить!

Здрастуй, дім! Здрастуй, даль! Здрастуй, радість і печаль! Давнина і майбуття!

Здрастуй, молоде життя!

Якщо світ такий крилатий І насправді, і вві сні,

Хай навчить нас всіх лошатко Сонцю вірити й траві,

І ловити пісню й казку У коштовні неводи.

Світе, хочеш бути гарним?

Тож будь мирним назавжди! Приспів.

Що таке автентична музика?

Які сучасні гурти виконують фольклорну музику?

Про що розповіла тобі пісня Л. Квінт?

Що спільного між давньою фольклорною музикою та її сучасним автентичним звучанням?

Пригадай одну з народних українських пісень та спробуй заспівати її в стилі фолк-рок або використай автентичний вокал.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 11:59, Переглядів: 11751