Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Аранжування народної музики

НАРОДНА ОСВІТА

Аранжування народної музики

Доброго дня, друже! Сьогодні ми з тобою поринемо у світ аранжування народної музики та порівняємо традиційну народну музику зі зразками симфонічного аранжування. Наші друзі знову на зв’язку.

Богдане, сьогодні я знайшла чудовий твір, виконаний симфонічним оркестром, у якому звучать слов’янські мотиви. Послухай!

Дякую, чудова композиція! А я пропоную тобі поопухати фрагмент опери російського композитора, в якому український народний танець завдяки аранжуванню перетворився у концертний номер!

Часто популярна народна пісня або мелодія народного танцю отримують нове звучання у творах композиторів: операх, симфоніях, сюїтах, концертах. Чим відрізняється аранжування народної музики від аранжування академічної музики? Спробуймо це дослідити.

Завдяки варіюванню, інструментуванню та стилізації народна музика може змінити своє звучання. Аранжувальник по-своєму трактує гармонію, ритм, динаміку, складає композицію на основі одного чи декількох народних творів.

Народні пісні й танці зберігають національний колорит, якщо виконуються оркестром чи ансамблем народних інструментів, але звучать по-новому у виконанні симфонічного оркестру.

Спробуй порівняти оригінальну народну мелодію пісні-тан-цю зі звучанням композиції в аранжуванні А. Дворжака.

Українська народна пісня-танець шумка у виконанні капели бандуристів.

А. Дворжак. «Слов’янські танці» №2 («Українська думка») у виконанні симфонічного оркестру.

Проаналізуй ці твори за таким планом:

1. Розкажи про своє враження від прослуханої музики.

2. Який народний танець ти уявляєш, слухаючи мелодію шумки?

3. Які засоби музичної виразності допомогли композитору передати національний колорит танцю?

4. Охарактеризуй музичні образи авторської композиції.

Шумка — українська народна пісня-танець, подібна до коломийки, зі жвавим темпом. Аранжування народної музики — це обробка творів народної музики (пісень, танців тощо) шляхом зміни деяких засобів виразності та додавання нових фрагментів музичного твору.

Антонін Леопольд ДВОРЖАК

Відомий чеський композитор і диригент епохи романтизму. Твори А. Дворжака характеризуються мелодійністю, багатством, розмаїтістю ритму й гармонії, барвистістю інструментування та стрункістю форми.

Збірка «Слов’янські танці», що

складалась із 16 п’єс А. Дворжака, була видана у двох циклах 1878 і 1886 роках й одразу набула великої популярності. Перший цикл складався із чеських народних танців, окрім №2 — «Української думки». До другого циклу входили переважно танці інших народів.

«Слов’янські танці» вирізняються динамічністю розвитку, широтою симфонічного дихання, головне в них — поетичне втілення танцювальних образів, у яких зображено життя, побут і характер народу.

Уважно розглянь ілюстрації. Спробуй визначити, на якій із них зображено танець шумка.

Прикладом аранжування українського народного танцю гопак є епізод з лірико-комедійної опери відомого композитора М. Мусоргського «Сорочинський ярмарок» (за повістю М. Гоголя). Після смерті композитора над «Сорочинським ярмарком» працювали А. Лядов, Ц. Кюї та інші.

Переглянь уривок фільму «Сорочинський ярмарок» (режисер — М. Екк), в якому звучить гопак із однойменної опери М. Мусоргського. Порівняй звучання композиції з відомими тобі народними танцями.

Національний Сорочинський ярмарок — один із найвідо-міших ярмарків України, що відбувається в селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині. Ще з 1966 року, часу відродження українських ярмарків, у Сорочинці з’їжджалося багато представників різних організацій і підприємств не лише з Полтавщини, але й із багатьох інших областей України та з-за кордону. їх не зупиняло навіть те, що ярмарко-

вий майдан був звичайним полем, без будь-яких умов для учасників і гостей.

Символом ярмарку є стилізоване зображення млина з літерами «С» та «Я» у центрі. На Сорочинському ярмарку не тільки продають різноманітні товари, але й представляють свою творчість художні колективи України.

УКРАЇНА

Слова і музика Т. Петриненка

Дороги іншої не треба,

Поки зорить Чумацький Шлях, Я йду від тебе і до тебе По золотих твоїх стежках. Мені не можна не любити,

Тобі не можна не цвісти,

Лиш доти варто в світі жити, Поки живеш і квітнеш ти!

Приспів:

Україно, Україно,

Після далечі доріг Вірне серце твого сина Я кладу тобі до ніг!

Бо ми кохаєм до нестями І ще не скоро наш кінець,

Ще, може, нашими серцями Розпалим тисячі сердець.

Ще свічка наша не згоріла,

Ще наша молодість при нас,

А те, чи варте наше діло, —

То скажуть люди й скаже час. Приспів.

Тарас Петриненко — український співак, композитор і поет. Автор пісні «Україна», що перетворилася на своєрідний неофіційний гімн нашої країни. До найвідоміших його пісень належать «Пісня про пісню», «Господи, помилуй нас», «Любов моя», «Новий рік» та інші.

Візьми фарби та пензлик і намалюй ілюстрацію до пісні Т. Петриненка. Спробуй передати у своєму малюнку настрій, який викликає в тебе ця композиція.

У .мене виникла ідея нового проекту, в якому ми зберемо аранжування народних творів. А, .може, випустимо буклет «Друге народження фольклорних творів» з цікавими текстами та ілюстраціями?Домовилися?

Згода! Христино, я запрошую тебе до себе у гості на зустріч із моїми друзями. У неділю ми підемо на чудовий концерт хорової .музики. Тобі сподобається!

Дай визначення поняттю «аранжування народної музики». Аранжування яких народних танців ми слухали на уроці? Назви їхніх авторів. Охарактеризуй засоби виразності цих творів.

Назви спільні та відмінні риси народних танців та композиторських аранжувань цих мелодій.

Що тобі відомо про творчість М. Мусоргського та А. Дворжака?

Розкажи про свої враження від уроку.

Послухай кілька творів із другого циклу «Слов’янських танців» А. Дворжака. Спробуй порівняти їх з оригінальними мелодіями народних танців.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 11:54, Переглядів: 9624