Народна Освіта » Музичне мистецтво / Музика » Аранжування академічної музики

НАРОДНА ОСВІТА

Аранжування академічної музики

Привіт, любий друже! Сьогодні на тебе чекає зустріч з інструментальним аранжуванням. Разом ми пригадаємо основні групи інструментів і притаманні їм темброві звучання.

Пориньмо у світ симфонічного аранжування!

Привіт, Богдане! Сьогодні я знайшла в Інтернеті цікаву статтю. Не знала, що оркестрування — це різновид аранжування. Хочеться дізнатися про це ще більше. Пересилаю тобі статтю.

Дякую! А я думав, що в .музиці все 'просто: вигадав, записав нотами — і граєш із задоволенням. От би навчитися за допомогою комп’ютера робити аранжування творів!

Назви основні групи музичних інструментів та охарактеризуй притаманні їм темброві звучання.

В.А. Моцарт, австрійський композитор і представник класицизму, написав понад 50 симфоній.

Симфонія №40, соль-мінор — один із найвідоміших його творів. Написано симфонію 1788 року для оркестру, до складу якого входять флейта, два гобої, два кларнети, два фаготи, дві валторни та струнні інструменти. Складається твір із чотирьох частин, розміщених традиційно для класичного сонатно-симфонічного циклу.

У симфоніях В.А. Моцарта сольні партії виконують на скрипках, флейтах, гобоях, кларнетах.

В.А. Моцарт. Симфонія №40, 1 частина, фрагменти 2-ї, 3-ї, 4-ї частин у виконанні симфонічного оркестру м. Фульда (Німеччина).

Проаналізуй цей твір за таким планом:

1. Розкажи про своє враження від прослуханого твору.

2. Охарактеризуй темброву палітру та засоби музичної виразності твору.

3. Яка мелодія першої частини симфонії? Як змінювалася мелодія впродовж наступних трьох частин?

Щоб оцінити внесок В.А. Моцарта у світову скарбничку симфонічної музики, переглянь фрагменти фільму М. Формана «Амадей».

Розрізняють аранжування народної музики та аранжування академічної музики.

Працюючи над обробкою музичного твору, аранжувальник використовує той вид аранжування, який допоможе найкраще зберегти композиторський задум. Так, можуть змінюватися гармонія, темп, тембр, інші засоби виразності, інколи додаються вступ, кода (завершення твору) тощо.

Академічна музика — це тип музики, що належить до писемної композиторської традиції та використовує сформовані в XVII—XIX століттях музичні форми і жанри, інструментарій і традиції виконавства. Протиставляється розважальній і народній музиці.

Термін «академічна музика» є спорідненим із терміном «класична музика».

Академічний стиль — стиль у мистецтві, що відповідає традиціям, стійким правилам та встановленим зразкам, які пройшли випробування часом.

Мабуть, ти помічав, що після обробки твору склад інструментів, на яких виконують композицію, може бути абсолютно іншим. Це приклад оркестрування.

Інструментування (оркестрування) — це переведення музики з одного інструментального складу на інший, в якому зберігається задум композитора. Так, вокальні твори перетворюються в інструментальні, а сольні (наприклад, написані для фортепіано) — на оркестрові чи ансамблеві номери тощо.

Процес інструментування вимагає від композитора знання специфіки музичних інструментів — їхніх технічних можливостей та виконавських прийомів.

Один із найважливіших етапів розвитку оркестрування пов’язаний із творчістю композиторів віденської класичної школи — І. Гайдна, В.А. Моцарта, Л. ван Бетховена. Визнаними майстрами інструментовки були Г. Берліоз, Р. Вагнер, М. Равель, М. Римський-Корсаков, Р. Штраус, С. Прокоф’єв, Д. Шостакович та інші.

Аранжування академічної музики — це видозмінення творів академічної класичної музики шляхом зміни деяких засобів виразності та додавання нових фрагментів твору.

Існує кілька різновидів академічного аранжування: інструментальне, вокальне (хорове) й електронне.

В.А. Моцарт. Симфонія №40, 1 частина у виконанні естрадно-симфонічного оркестру під керівництвом П. Моріа (Франція).

Поль Моріа (фр. Paul Mauriat) — французький композитор, аранжувальник і диригент, який став відомим завдяки своїм аранжуванням для Шарля Азнавура. У його доробку є багато аранжувань відомих світових шедеврів.

Порівняй звучання класичного симфонічного оркестру та оркестрування П. Моріа для естрадно-симфонічного оркестру.

Пригадай разом із друзями мелодію пісні В. Івасюка «Червона рута». Увімкни фонограму і спробуй виконати сольно куплет пісні. Приспів співатиме увесь клас.

Христино, у моєму телефоні звучить музика симфонії Моцарта. А яка музика лунає на твоєму телефоні?

Мій рингтон — також одна з мелодій академічної музики в сучасній обробці. Давай влаштуємо змагання: будемо записувати цікаві зразки мобільних рингтонів — твори академічної музики.

Що таке аранжування академічної музики?

У чому особливість аранжування академічної музики?

Що таке оркестрування?

Охарактеризуй оркестрування В.А. Моцарта.

Розкажи про свої враження від сучасного аранжування академічної музики Поля Моріа.

Послухай твори академічної музики в сучасній обробці. Спробуй визначити, що змінилося в новому творі. Приєднайся до проекту наших друзів.

 

Це матеріал з підручника Музичне мистецтво 7 клас Кондратова

 

Автор: admin от 31-01-2017, 11:54, Переглядів: 8938