Народна Освіта » Основи здоров'я » Урок 7. Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 7. Види ДТП. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП. Дії свідків ДТП

Мета: сформувати в учнів поняття про види ДТП; розказати про положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП; пояснити дії свідків ДТП; формувати навички, що сприяють збереженню здоров'я при дорожньо-транспортних пригодах.

Матеріали та обладнання: фотографії або ілюстрації, які демонструють види ДТП, положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП, комп'ютерна презентація MS PowerPoint.

Поняття: небезпека, види ДТП, ризики травмування під час ДТП, дії свідків ДТП.

Тип уроку: комбінований (вивчення нового матеріалу, виконання практичної вправи).

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

Фронтальна бесіда

— Пригадайте, що таке ДТП.

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Обговорення ситуації

Олег їхав з батьками в автомобілі. Він запізнювався до школи і дуже хвилювався. Раптом на дорозі вони побачили аварію — два автомобілі зіткнулися один з одним. Батько зупинився і вийшов з машини. Олег же став просити його негайно їхати, бо він запізнюється. Чи правильно діє хлопчик? До яких наслідків може призвести така поведінка Олега?

Учитель вислуховує школярів і звертає увагу на те, що є певні правила допомоги тим людям, які опинилися в небезпечній ситуації на дорозі.

; Повідомлення теми уроку, постановка мети й завдань уроку

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Види ДТП

Розповідь учителя з елементами бесіди

На дорогах можуть траплятися дорожньо-транспортні пригоди (ДТП).

Дамо визначення ДТП:

Дорожньо-транспортна пригода — це подія, яка сталася за участю хоча б одного транспортного засобу, що перебуває в механічному русі, унаслідок чого загинули або були поранені люди, ушкоджені інші транспортні засоби, вантажі, споруди.

Слайд № 1

До видів ДТП належать:

— зіткнення;

— перекидання;

— наїзд.

Зіткнення — це ситуація, коли транспортні засоби, що рухалися, зіштовхнулися між собою, або з рухомим залізничним потягом, або з транспортним засобом, що раптово зупинився. Зіткнення можуть бути зустрічні, попутні, бокові.

Слайд № 2

Перекидання — це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухався, перекинувся. Перекидання може статися через несприятливі погодні умови, технічну несправність, неправильне розміщення або закріплення вантажу, через неправильне керування.

Слайд № 3

Транспортний засіб може наїхати на нерухомий предмет (стовп, дерево, огорожу, будинок, купу будівельних матеріалів тощо) або врізатися в нього. Наїзд на пішохода — це ситуація, під час якої: транспортний засіб, що рухався, наїхав на людину; людина зіштовхнулася з транспортним засобом, що рухався; людина постраждала від зіткнення з вантажами (або частинами транспортного засобу), що виступають за габарити цього транспортного засобу.

До наїздів на пішоходів також належать наїзди на людей, які катаються на лижах, санчатах, ковзанах, самокатах, які рухаються в інвалідних візках без двигуна, на дітей, що катаються на триколісних велосипедах.

Наїзд на велосипедиста — це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухався, наїхав на велосипедиста або той сам зіштовхнувся з транспортним засобом, що рухався.

Слайд № 4

Обговорення ситуації

— Які види ДТП можуть статися за таких ситуацій? Слайд № 5

2. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП

Бесіда

— Як знизити ризик ДТП і як бути до нього готовим?

Учитель вислуховує відповіді учнів і звертає увагу на те, що треба пристебнути паски безпеки, бо це погашає інерцію тіла людини і рятує від сильного удару. Адже саме травми, отримані від зіткнення з приладовою панеллю і кермом, частіше за інші виявляються смертельними.

Крім того, при перевертанні машини пасок безпеки майже завжди рятує від переломів, травм голови і пошкодження хребта.

Слайд № 6

Для того щоб урятуватися в аварії лоб-у-лоб або при зіткненні з нерухомою перешкодою, слід упертися руками і ногами в площину перед собою. Голову обов’язково потрібно втягнути в плечі, підборіддя — притиснути до грудей. На задньому сидінні можна також упертися плечем у спинку переднього сидіння.

Слайд № 7

Удар по автомобілю ззаду частіше за інші ДТП призводить до смертельних переломів шийних хребців. У таких випадках рятують життя добре відрегульовані підголівники. Коли ж їх немає, то наїзд іззаду можна відчути менше, якщо швидко сповзти нижче, і впертися потилицею в спинку сидіння. У цьому випадку водій і пасажири повинні голову і тулуб притиснути до сидіння.

Удар по автомобілю збоку дуже травматичний для людей, навіть якщо сила його невелика. Треба впертися ногами в підлогу, а голову захищати руками, максимально втягнувши її в плечі. На задньому сидінні можна схопитися за спинку переднього.

При перекиданні автомобіля важливо захистити голову і шию. На задньому сидінні, наприклад, доцільно прийняти горизонтальне положення і щосили схопитися за спинку переднього крісла. У разі перекидання автомобіля не «розпирайтеся» руками й ногами в салоні, а згрупуйтеся, ухопіться руками за сидіння і щосили притисніться до нього.

Обговорення ситуації

Андрій вважає, що коли він їде на задньому сидінні автомобіля, то пристібатися пасками безпеки необов’язково, при зіткненні треба просто прийняти необхідну позу, яка рятує від удару. А Марія стверджує, що це неправильно, паски безпеки необхідні і на задньому сидінні. Як можна вирішити їхню суперечку?

3. Дії свідків ДТП

Розповідь учителя з елементами бесіди

— Що родити, якщо ви стали свідками ДТП?

Учитель вислуховує відповіді і звертає увагу на те, що насамперед свідки повинні сповістити про аварію міліцію, а якщо є потерпілі — викликати швидку допомогу. Якщо є мобільний телефон — доцільно ним скористатися. Допоможіть тим потерпілим, які можуть пересуватися самостійно, або тим, чий стан не дуже тяжкий. Також слід звернути увагу на те, чи не витікає з машини бензин, оскільки витікання бензину може спричинити пожежу або вибух.

Ніколи не залишайтеся на місці аварії, аби просто подивитися. Зупиняйтеся тільки тоді, якщо ваша допомога справді потрібна.

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Підсумкова бесіда

— Де найнебезпечніше місце в автомобілі?

— Що перш за все повинен зробити свідок ДТП?

— Чому наїзд на пішохода є найпоширенішим видом ДТП?

— Як знизити ризик ДТП?

— Від чого рятує пасок безпеки при перекиданні автомобіля?

— Що може статися, коли автомобіль перевищує критичну швидкість? Наведіть приклади.

— Що треба робити для того, щоб урятуватися в аварії з лобовим зіткненням? Опишіть свої дії.

Вправа № 3 «Моделювання поведінки пасажира при ДТП»

Мета: навчитися моделювати свою поведінку під час ДТП.

1. Модель ситуації: ви сидите на задньому сидінні автомобіля, назустріч якому несподівано виїхала машина. Існує велика ймовірність лобового зіткнення. Складіть послідовність своїх дій у цій ситуації.

2. Модель ситуації: ви їдете в автомобілі й у вас на очах відбувається ДТП. При цьому постраждав пішохід, а винуватець аварії зник. Від удару при зіткненні потерпілий упав на узбіччя непритомний. Складіть послідовність своїх дій у цій ситуації.

3. Модель ситуації: ви, їдучи в машині, побачили потерпілого після ДТП, який лежить на узбіччі. Виберіть правильну послідовність дій:

А зробити штучне дихання;

Б викликати міліцію й швидку допомогу;

В перевірити дихання;

Г оглянути стан потерпілого, надати першу допомогу, намагаючись не рухати його, оцінити пошкодження потерпілого;

Д перевірити пульс;

Е розстебнути комір, щоб потерпілому легше дихалося;

Є зробити непрямий масаж серця.

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Прочитати параграф підручника, виконати відповідні завдання в робочому зошиті.

2. Принести на урок упаковку від будь-якого предмета побутової хімії і розповісти, що написано в інструкції щодо його застосування. Це можуть бути інструкції з користування пральними порошками, відбілювачами, шампунями, миючими засобами для посуду, засобами від комарів, тарганів, засобами для засмаги, косметики тощо.

VII. підбиття підсумків УРОКУ

Фронтальна бесіда

— Чи досягли ми мети уроку?

— Які висновки ви зробили сьогодні?

Словничок до уроку

Дорожньо-транспортна пригода — це подія, яка сталася за участю хоча б одного транспортного засобу, що перебуває в механічному русі, унаслідок чого загинули або були поранені люди, ушкоджені інші транспортні засоби, вантажі, споруди.

Учасник дорожнього руху — це особа, яка перебуває в межах дороги безпосередньо або на транспортному засобі.

 

Це матеріал посібника Плани-конспекти уроків з Основ Здоров'я за 7 клас О. В. Тагліна

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 29-01-2017, 13:30, Переглядів: 8384