Народна Освіта » Географія » Урок 18. Природні зони Африки (тропічні пустелі й напівпустелі, субтропічні вічнозелені твердолисті ліси і чагарники)

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 18. Природні зони Африки (тропічні пустелі й напівпустелі, субтропічні вічнозелені твердолисті ліси і чагарники)

Мета: сформувати уявлення про природні умови і ресурси зони тропічних пустель і напівпустель, субтропічних вічнозелених твердолистих лісів і чагарників Африки, ознайомити з їхнім географічним положенням, кліматом, ґрунтами, рослинним і тваринним світом; розвивати образне і логічне мислення, зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, вміння висловлювати думки; виховувати доброзичливість і комунікабельність.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник, стінна карта, атлас, роздавальний та ілюстративний матеріал.

Очікувані результати: учні зможуть: характеризувати природні умови і природні ресурси зони тропічних пустель і напівпустель, субтропічних вічнозелених твердолистих лісів і чагарників Африки; розповідати про їхнє географічне положення, клімат, ґрунти, рослинний і тваринний світ; порівнювати природні умови і ресурси природних зон різних географічних поясів, робити висновки про причини їх несхожості, різноманіття.

 

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь

Гра «Капелюх запитань»

Учитель збирає аркуші із запитаннями, які семикласники готували вдома, проходить рядами і пропонує учням вибрати аркуш і письмово відповісти на запитання, що на ньому зазначене.

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Цікаві факти

найвища тварина на Землі — жирафа. ЇЇ зріст досягає 6 метрів, і майже половина цієї висоти припадає на шию. Жирафи є типовими мешканцями трав'янистих і лісистих саван, що розміщені по всій Африці на південь від Сахари. Цікаво, що незважаючи на надзвичайну довжину, шия жирафи, як і у всіх ссавців, складається із семи хребців.

найбільший нелітаючий птах планети — африканський страус. Зріст цього птаха досягає 2,5 м, а вага коливається від 105 до 175 кг. Вага страусиного яйця дорівнює 25—36 курячим.

 

Це матеріал посібника Сучасний майстер клас з Географії за 7 клас Шуліка К. С.

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 29-01-2017, 12:21, Переглядів: 2437