Народна Освіта » Географія » Урок 16. Води суходолу Африки

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 16. Води суходолу Африки

Мета: сформувати уявлення учнів про основні гідрологічні характеристики річок Африки (місце витоку, площу річкового басейну, напрямок течії, куди впадає, характер річкової долини, основні притоки, водний режим, тип живлення), розповісти про класифікацію озер материка за походженням озерної улоговини, особливості та характеристики найбільших водоспадів Африки, особливості залягання підземних вод континенту; розвивати образне і логічне мислення, зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, вміння висловлювати думки; виховувати допитливість і тактовність.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник, стінна карта, атлас, роздавальний та ілюстративний матеріал, контурні

карти.

Очікувані результати: учні зможуть: давати основні гідрологічні характеристики річок Африки, систематизувати відомості щодо класифікації озер Африки за походженням озерної улоговини, називати особливості та характеристики найбільших водоспадів материка, узагальнити відомості про особливості залягання підземних вод континенту.

 

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь

 

Завдання і запитання (Слайд 2)

1. Чому в тропічному кліматичному поясі влітку жаркіше, ніж узимку?

2. Поясніть причини значних добових коливань температур у тропічному кліматичному поясі.

3. Заповніть таблицю, указавши у відповідному стовпчику порядковий номер характеристики.

1) Представлена Сахарою. 2) Кількість опадів не перевищує 50 мм. 3) Кількість опадів — до 1000 мм на рік. 4) Температура повітря в затінку

 

сягає +50 °С. 5) Суттєвий вплив теплих морських течій на узбережжя. 6) Вплив холодної Бенгельської течії.

Зразок заповненої таблиці

 

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

Цікаві факти

Африканська річка Конго є другою за багатоводністю річкою у світі та найповноводнішою річкою Східної півкулі планети.

найдовше прісноводне озеро світу — Танганьїка. Воно посідає друге місце у світі за глибиною після Байкалу.

Водоспад Вікторія входить до Великої п'ятірки найширших водоспадів світу.

(Учитель оголошує тему й основні етапи роботи на уроці, разом з учнями визначає мету і завдання уроку відповідно до його теми.)

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

1. Річкова система Нілу Розповідь учителя

(Слайд 3) Ніл — це єдина річка у світі, що протікає безводною пустелею і не має протягом 3000 км жодної притоки. Тривалий час він вважався найдовшою річкою світу: його довжина становить 6671 км.

Ніл — найдовша річка материка, утворена двома річками — Білим і Голубим Нілом. Білий Ніл починає свій шлях під назвою Кагера на висоті понад 2 км. Зливові екваторіальні дощі падають на майже непроникний для вологи кам’янистий ґрунт Східноафриканського плоскогір’я і утворюють річку. Петляючи гірськими лабіринтами, вона несе води в гігантське озеро Вікторія. (Слайд 4) Вийшовши з озера і минувши крізь зарості джунглів Уганди, Білий Ніл падає могутнім водоспадом Мерчисон і входить у межі жарких і сухих пустель Судану. Тут уздовж 600 км річка насилу пробивається через болота, зарослі папірусом, а потім повільно продовжує свій шлях до міста Хартум, у напрямку Голубого Нілу.

Голубий Ніл характеризується бурхливою течією. Із гір він прямує через озеро Тана, мчить через водоспади і з гуркотом вривається в ущелину завглибшки понад кілометр. Якщо подивитися на дно ущелини згори, то річка здається вузенькою цівкою води на землі. Через 500 км річка виходить на простори Судану — тут Голубий Ніл стає ширшим і спокійнішим. З обох берегів річку оточують бархани.

Завдання і запитання

1) (Слайд 5) Затиснутий з обох боків африканськими пустелями Ніл протягом жаркого літа мав би повністю пересохнути або принайм-

 

ні сильно обміліти (саме так трапляється з більшістю річок пустельних регіонів). Але все відбувається навпаки! У самий розпал літа, до кінця серпня, спека досягає максимуму, і рівень води в річці починає підійматися. Ніл виходить із берегів і заливає долину на цілі кілометри. Поясніть такі особливості режиму Нілу.

2) Як вплинула б на життя єгиптян зміна режиму Нілу, унаслідок якої він би не розливався в літній час.

2. Річкова система Конго Розповідь учителя

Конго протікає в Центральній Африці, за площею басейну і водоносністю річка посідає перше місце на континенті. У середньому за рік Конго виносить в океан приблизно в 15 разів більше води, ніж Ніл. Причини виняткової повноводності полягає в тому, що річка збирає воду з величезної території, де регулярно випадають дощі. (Слайд 6) Особливість Конго — дугоподібна форма річища: від витоку річки Луалаба до гирла Конго по прямій близько 1700 км, проте перш ніж досягти океану, річка долає обхідні шляхи протяжністю в 4000 км.

Перед тим як стати річкою Конго, її головна притока Луалаба проходить довгий шлях рівниною, потім долає бар’єр із твердих кристалічних порід. Тут річка прокладає собі шлях серед хаотичного нагромадження скель, найбільш примітним місцем є ущелина, що отримала грізну назву Пекельні Ворота. Потім річка спускається з приступків плато і утворює водоспади Стенлі.

У середній течії водотік проходить рівниною і має спокійний характер, у багатьох місцях річка розділяється на рукави, протоки й утворює численні острови. Ширина річки тут коливається від 4 до 6 км, а в деяких озероподібних розширеннях досягає 15 км. На цій ділянці Конго приймає всі великі притоки. У нижній течії Конго вступає в область підняття кристалічних порід і проривається через Південногвінейську височину. Із гуркотом мчать його води звивистими ущелинами, глибина яких сягає 200 м. (Слайд 7) На шляху в 360 км річка спускається на 270 м, утворюючи 32 водоспади і пороги, що об’єднуються під назвою водоспадів Лівінгстона.

Максимальні повені спостерігаються у верхів’ях річки в листопаді—грудні, в середній і нижній течії — у травні—червні та листопаді— грудні. Коли рівень води в річці підвищується, величезні простори в центральній частині западини Конго перетворюються на озера. Стік річки регулюється природою: басейн Конго лежить по обидва боки від екватора, отже, обміління південних приток річки врівноважується надходженням води з річок Північної півкулі, де в цей час ідуть рясні дощі.

Завдання і запитання (Слайди 8—9)

1) Поясніть, чому річка Конго вважається найповноводнішою у Східній півкулі.

2) До якого океану потрапляють води водоспаду Вікторія?

3) (Учитель демонструє зображення герба Нігерії.) На чорному щиті герба Нігерії біла лінія повторює обриси річкової мережі країни. Ліворуч зображено одну з найбільших річок Африки, за якою і названа країна. За картою визначте назву цієї річки.

3. Озера Африки Розповідь учителя

(Слайд 10) Найбільше озеро Африки — Вікторія (сьогодні воно є частиною водосховища Вікторія). Озеро займає області трьох держав — Танзанії, Кенії та Уганди. Воно лежить у неглибокому тектонічному прогині, тому не дуже глибоке. Північне узбережжя озера перетинає екватор. Західні та східні береги круті й урвисті, північні і південні — більш низькі й положисті, зайняті папірусовими болотами. За площею озеро Вікторія значно перевищує Азовське море. Спорудження дамби на річці Вікторія-Ніл (так називається ділянка річки Білий Ніл) спричинило створення водосховища та підняття рівня озера на 3 м.

(Слайд 11) Озеро Танганьїка — найдовше у світі прісноводне озеро, що простягається з півночі на південь приблизно на 670 км. Воно лежить на висоті 773 м у тектонічній западині Східноафриканської зони розломів. Це глибоко занурена ділянка Західного рифту і всієї рифтової системи в межах власне Східної Африки. Недивно, що за глибиною Танганьїка поступається лише Байкалу.

(Слайд 12) На південний схід від Танганьїки, в іншому розломі, розміщене озеро Ньяса. Його можна назвати двійником Танганьїки: озеро також оточують гори, які місцями підходять до самої води. Хоча Ньяса дещо поступається площею і глибиною озеру Танганьїка, воно також багате на рибу, в ньому водяться крокодили і бегемоти.

Робота з картою

1) Протягом року озеро Чад помітно змінює свою площу. Чому озеро непостійне за розмірами і коли воно є найбільшим?

2) Більшість великих озер Африки утворилися в зоні Східноафри-канського рифту. Назвіть ці озера й охарактеризуйте природні особливості їхніх улоговин. Чому вони є одними із найглибших озер на земній кулі?

Цікавий факт

Озеро Чад є безстічним і водночас прісноводним. Учені припустили, що це дивовижне явище вказує на існування підземного стоку в північно-східній частині водойми. дійсно, за 900 км від озера розміщена розлога западина, дно якої нижче від рівня водного дзеркала Чаду. до цієї улоговини від озера простягнулося сухе річище річки Бахр-ель-Газаль (у перекладі означає «річка газелей»). Під її річищем, у товщі піщаних нанесень, існує постійний підземний відтік води з Чаду в бік западини.

4. Використання водних ресурсів материка Розповідь учителя

(Слайд 13) Води річок та озер і підземні води материка широко використовують для зрошення. Завдяки характеру течії річки Африки ма-

ють значний гідропотенціал, на них збудовані численні гідроелектростанції. Річки материка містять п’яту частину всіх запасів гідроенергії земної кулі. Особливо потужний гідропотенціал має річкова система Конго, що характеризується повноводними та порожистими притоками (Слайд 14). У багатьох районах материка створюють водосховища, зрошувальні канали, що призводить і до негативних наслідків — підтоплення земель і штучного поділу окремих річок на ізольовані мілководні ділянки.

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Практична робота 3 «Позначення на контурній карті назв основних географічних об'єктів Африки»

Позначте і підпишіть на контурній карті такі об’єкти: 1) річки: Ніл, Конго, Нігер, Замбезі, Оранжева; 2) озера: Вікторія, Танганьїка, Ньяса, Чад; 3) водоспад Вікторія.

VI. ПІДСУМКИ УРОКУ

(Учитель разом з учнями формулює основні висновки уроку.)

Внутрішні води розподіляються на материку вкрай нерівномірно, більша їх частина належить до басейну Атлантичного океану.

Ніл — найдовша річка континенту, друга за довжиною річка світу.

Багато озер Африки утворилися в зоні Східноафриканського риф-ту, саме тому вони є найглибшими тектонічними озерами світу (наприклад, Танганьїка, Ньяса).

Незважаючи на велику кількість річок і озер в Африці, її населення часто переживає справжній «водний голод».

VII. домашнє завдання (Слайд 15)

1. Опрацюйте § 15 підручника.

2. Поверхневі води у пустелях, як відомо, є рідкістю. Тому величезне значення у пустельних районах мають підземні води, без яких у багатьох частинах пустель господарство було б неможливим. Протягом віків кочівники рухаються уздовж відомих тільки їм маршрутів — від колодязя до колодязя, які традиційно викопані в долинах уедів. Що таке уеди і чому саме там викопані колодязі?

 

Це матеріал посібника Сучасний майстер клас з Географії за 7 клас Шуліка К. С.

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 29-01-2017, 12:18, Переглядів: 2197