Народна Освіта » Географія » Урок 9. Кліматичні пояси і типи клімату Землі

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 9. Кліматичні пояси і типи клімату Землі

Мета: ознайомити з поняттями «кліматичний пояс», «основний та перехідний кліматичні пояси», «тип клімату», «кліматична область», засвоїти закономірності простягання кліматичних поясів планети, узагальнити відомості щодо особливостей кліматичних поясів планети (тиск, переважаючі температури і повітряні маси, кількість і режим випадіння опадів, пануючі вітри, кліматичні області), охарактеризувати типи клімату певних кліматичних поясів; розвивати образне і логічне мислення, зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, вміння висловлювати думки; виховувати допитливість і тактовність.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник, атлас, контурні карти, роздавальний матеріал.

Очікувані результати: учні зможуть: відтворювати визначення понять «кліматичний пояс», «основний та перехідний кліматичні пояси», «тип клімату», «кліматична область»; систематизувати відомості щодо особливостей кліматичних поясів планети — тиску, переважаючих температур і повітряних мас (улітку, узимку); встановлювати закономірності між кількістю і режимом випадіння опадів, пануючими вітрами певних типів кліматичних областей; знаходити на карті кліматичні області й охарактеризувати типи клімату, що їм притаманні; відтворювати основні закономірності у формуванні кліматів Землі та простяганні кліматичних поясів планети.

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь

Завдання

Учитель роздає учням картки з текстом, що містить пропущені слова, і пропонує заповнити пропуски в тексті.

До основних кліматичних показників зараховують: ... кількість і режим випадіння опадів, ..., прозорість атмосфери, переважаючі типи погоди. Залежно від близькості ... та інших чинників виокремлюють три основних типи клімату: морський, ... і мусонний. Морський клімат характеризується ... амплітудою середньорічних температур, ... зимою і прохолодним літом у помірних широтах. Опади у вигляді дощу випадають переважно . .

Вологість повітря протягом року ... . Море виконує ... функцію, забираючи надлишок тепла влітку і віддаючи його взимку. Континентальний

 

клімат характерний для ... районів материків, які віддалені від моря. Улітку суходіл сильно прогрівається, взимку охолоджується. Тут дуже ... літо і ... зима. Річна амплітуда температур ..., опадів ... .

Мусонний клімат характерний для місцевостей на материкових ..., де панують сезонні вітри. Вони найбільш виражені на ... узбережжі Євразії. Літо тут дощове і порівняно тепле, зима — ... . У помірних широтах . амплітуда температур.

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Вступне слово вчителя

У межах тропічного кліматичного поясу південної частини Африки виділяють дві різні частини, для яких характерні різні типи клімату. У західній частині кліматичного поясу клімат тропічний континентальний, тобто дуже посушливий зі значними річними амплітудами коливання температур повітря. На вузькій смузі узбережжя до Драконових гір на південному сході формується тропічний морський клімат. Через вплив південно-східного пасату тут дощі йдуть рівномірно протягом року, а річні коливання температур повітря пом’якшуються океаном. Тобто в межах тропічного кліматичного поясу півдня найжаркішо-го континенту планети виділяють дві ділянки, які відрізняються температурним режимом, кількістю і режимом випадіння опадів. Ці ділянки називаються кліматичними областями. Кожній кліматичній області притаманний свій тип клімату.

(Учитель оголошує тему й основні етапи роботи на уроці, разом з учнями визначає мету і завдання уроку відповідно до його теми.)

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Поняття «кліматичний пояс». Основні й перехідні кліматичні пояси Розповідь учителя

Кліматичні пояси — це широтні смуги земної поверхні, що мають відносно однорідні кліматичні умови. Пояси відрізняються один від одного температурою повітря та переважаючими повітряними масами, які, відповідно до своїх властивостей, визначають основні риси клімату поясу.

Кліматичні пояси змінюються від екватора до полюсів, тобто зонально. Розрізняють сім основних кліматичних поясів: екваторіальний, два тропічні, два помірні та два полярні (арктичний та антарктичний) — по одному в кожній півкулі. У кожному з них протягом усього року панує одна повітряна маса — відповідно екваторіальна, тропічна, помірна, арктична (антарктична).

Між основними поясами в кожній півкулі утворюються перехідні кліматичні пояси: субекваторіальний, субтропічний і субарктичний (субантарктичний). У перехідних поясах повітряні маси змінюються за сезонами. Вони надходять із сусідніх основних поясів: улітку панує по-

вітряна маса ближчого до екватора основного поясу, а взимку — дальнього. Наприклад, у субекваторіальному поясі влітку переважає екваторіальне повітря — настає вологий сезон року, взимку надходить тропічне повітря — настає сухий сезон. Тому клімат субекваторіального поясу влітку подібний до клімату екваторіального поясу, а взимку — до тропічного. Усередині кліматичних поясів виділяють кліматичні області з різними типами клімату.

2. Клімат основних кліматичних поясів планети, кліматичні області Розповідь учителя

На різних широтах під впливом кліматотвірних чинників утворилися різні кліматичні пояси з певним типом клімату.

Екваторіальний клімат формується під впливом екваторіальної повітряної маси. Вона визначає спекотну і вологу погоду протягом року. Цілорічно тримається висока температура повітря (+24...+28 °С). Річна амплітуда температури зовсім незначна — 1—2 °С. Сильне нагрівання поверхні у цих широтах та інтенсивне підняття теплого повітря формують потужні купчасто-дощові хмари. Вони щодня приносять зливи з грозами.

Тропічний клімат дуже спекотний і сухий. Його формує тропічна повітряна маса, що панує в тропічних широтах. Температура повітря влітку становить +35 °С, а взимку знижується до +20 °С. Майже відсутні хмари і опади. Тому саме у тропічних поясах розташовані найбільші пустелі світу.

Помірний клімат формується в помірних широтах, які отримують удвічі менше сонячного тепла, ніж тропічні. Це тепло протягом року розподіляється нерівномірно. Тому добре виражені чотири пори року: холодна зі снігом зима, тепле літо і тривалі перехідні весна й осінь. У помірних широтах панують помірні повітряні маси, але туди також проникають тропічні та арктичні маси. Тому погода помірного клімату дуже різноманітна: від теплої і спекотної (+22...+30 °С) влітку до холодної і сильно морозної (-5.-30 °С) взимку.

У помірних широтах панують західні вітри, що створюють західне перенесення повітряних мас. Завдяки цьому, наприклад, Атлантичний океан здійснює такий великий вплив на формування клімату Європи, що він відчутний на відстані до 3000 км від його узбережжя. Розрізняють помірно континентальний, континентальний, різко континентальний клімат.

Арктичний (антарктичний) клімат дуже холодний. Він формується в полярних областях, що лежать у холодному тепловому поясі, якому властива полярна ніч і полярний день. У полярну ніч сонце не з’являється над горизонтом і не нагріває поверхню. Настає тривала, малосніжна і морозна (-40 °С) зима. У полярний день сонце хоч і світить, проте сніг і лід відбивають більшу частину його променів назад в атмосферу. Тому літо коротке, вологе (із мрякою) і холодне (0...+5 °С). Опадів випадає дуже мало — 200 мм на рік.

3. Клімат перехідних кліматичних поясів планети, кліматичні області _ Робота у групах

Учитель об’єднує учнів у три групи і пропонує, використовуючи матеріал підручника й карти атласу, охарактеризувати певні перехідні кліматичні пояси: перша група — субантарктичний (субарктичний), друга група — субтропічний, третя група — субекваторіальний. Після виконання завдання представники груп доповідають про результати роботи. ПЛАН ХАРАКТЕРИСТИКИ КЛІМАТИЧНИХ ПОЯСІВ

1) Назва кліматичного поясу.

2) Особливості повітряних мас (пануючі повітряні маси (влітку, взимку), переважаючі рухи повітря (висхідні, нисхідні), пануючі вітри).

3) Кліматичні показники та умови (тиск, пануючі температури, кількість і режим випадіння опадів).

4) Які кліматичні області виділяються (якщо є)? Опишіть характерні для них типи клімату. У чому їх відмінності?

Завдання

Заповніть таблицю, указавши у відповідному стовпчику порядковий номер характеристики.

1) Улітку панують тропічні повітряні маси. 2) Перехідний кліматичний пояс. 3) Узимку переважають північно-східні вітри. 4) Опади випадають переважно влітку. 5) Опади випадають переважно взимку. 6) Цей кліматичний пояс не має власної повітряної маси, тому на його клімат впливають повітряні маси, що надходять із кліматичних поясів-сусідів. 7) Улітку панують помірні повітряні маси. 8) Узимку посилюється вплив західних вітрів. 9) Основний кліматичний пояс. 10) Характерні два чітко виражені кліматичні сезони — вологий (улітку) і сухий (узимку). 11) Характерні два кліматичні сезони — сухе, жарке літо і прохолодна, волога зима. 12) Характерна сувора, суха зима і коротке, відносно вологе, прохолодне літо.

Запитання

1) Чим відрізняється клімат західних і східних узбереж південних материків?

2) Чому типи клімату Києва і Парижа, які перебувають в одному кліматичному поясі, суттєво відрізняються?

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Робота з таблицею

1. За матеріалом підручника й картами атласу заповніть пропуски в таблиці.

КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ЗЕМЛІ

2. Зробіть висновок про закономірність розміщення кліматичних поясів і поясніть, чим вона зумовлена. Охарактеризуйте один із кліматичних поясів світу (на вибір).

; Робота з контурною картою

Використовуючи карту кліматичних поясів, підпишіть на контурній карті назви основних кліматичних поясів у межах територій, які вони займають.

VI. підсумки УРОКУ

Учні з учителем підбивають підсумки уроку, відповідаючи на запитання.

1. Про що ви дізналися на сьогоднішньому уроці?

2. Що здалося вам незрозумілим або складним?

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацюйте § 9 підручника.

2. Завершіть заповнення таблиці.

 

Це матеріал посібника Сучасний майстер клас з Географії за 7 клас Шуліка К. С.

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 29-01-2017, 12:14, Переглядів: 10973