Народна Освіта » Географія » Урок 7. Повітряні маси, їх властивості, переміщення. Загальна циркуляція повітряних мас

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 7. Повітряні маси, їх властивості, переміщення. Загальна циркуляція повітряних мас

Мета: розглянути поняття «повітряна маса», ознайомити з їхніми властивостями, узагальнити відомості з їх переміщення, ознайомити із загальною циркуляцією повітряних мас як одним із кліматотвірних чинників, дати визначення понять «постійні і сезонні вітри», описати механізм утворення та циркуляції пасатів, західних вітрів, мусонів, ознайомити з поняттями «циклон» та «антициклон», узагальнити відомості з їх впливу на температурний режим та режим випадіння опадів у разі їх надходження в літній та зимовий період; розвивати образне і логічне мислення, зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, вміння висловлювати думки; виховувати допитливість і тактовність.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник, атлас, роздавальний матеріал, контурні карти.

Очікувані результати: учні зможуть: узагальнити відомості про різноманіття повітряних мас, їх властивості, закономірності переміщення; малювати схеми циркуляції постійних і сезонних вітрів і розкривати механізми їх формування.

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

 

Завдання і запитання

1. Розкрийте бар’єрну роль Гімалаїв у формуванні клімату Індії. Чому навітряні схили цієї гірської системи отримують більше опадів, ніж підвітряні?

2. Враховуючи значення поняття «альбедо», поясніть його вплив на формування клімату льодового материка планети — Антарктиди.

3. Чому температура повітря зменшується при русі від екватора до полюсів?

4. Як географічна широта місцевості впливає на кут падіння сонячних променів? Де він найбільший? найменший? Чому?

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

 

Кросворд

Розв’яжіть кросворд, і у виділених клітинках ви прочитаєте назву атмосферних вихорів, які визначають погоду в усьому світі й зароджуються здебільшого в Північній Атлантиці, біля острова Ісландія.

1. Гігантська хвиля, яка виникає у Світовому океані в результаті підводного землетрусу.

2. Ділянка плити, у межах якої осадовий чохол, що вкриває кристалічний фундамент, або відсутній, або малопотужний.

3. Багаторічний режим погоди, характерний для певної місцевості.

4. Відношення відбитої сонячної радіації до сумарної.

5. Форма рельєфу, ділянка земної поверхні, що високо піднята над навколишньою місцевістю.

6. Найбільша частина Світового океану.

Циклон — це величезний атмосферний вихор, проходження якого супроводжується вітряною, хмарною погодою з опадами.

(Учитель оголошує тему й основні етапи роботи на уроці, разом з учнями визначає мету і завдання уроку відповідно до його теми.)

IV. вивчення нового матеріалу

 

1. Загальна циркуляція атмосфери Розповідь учителя

Нерівномірне прогрівання земної поверхні спричиняє до утворення областей високого (над охолодженими ділянками) і низького (над прогрітими ділянками) тиску та появу вітрів. Повітряні течії, що мають

 

обмежені райони утворення, називають місцевими вітрами. До них зараховують бризи, гірсько-долинні вітри, фени тощо.

Запитання

Пригадайте матеріал курсу загальної географії і дайте відповіді на запитання.

1) Що таке бризи? Який механізм їхнього виникнення?

2) Які місцеві вітри дмуть у вашій місцевості?

Розповідь учителя (продовження)

Якщо рухатися від екватора до полюсів, можна простежити, як чергування переміщення повітря з областей високого тиску до областей низького тиску утворює суцільну систему горизонтальних і вертикальних повітряних течій у тропосфері, які називають загальною циркуляцією атмосфери.

2. Постійні та сезонні вітри

Розповідь учителя

Через утворення поясів високого та низького тиску формуються постійні вітри, які дмуть в одному напрямку протягом року. Серед них найбільше значення мають пасати та західні вітри.

Пасати — вітри, що протягом усього року дмуть від поясів високого тиску, розташованих поблизу 30-х тропічних широт кожної півкулі, до поясу низького тиску на екваторі. Під впливом обертання Землі навколо осі вони відхиляються і дмуть із північного сходу в Північній півкулі та з південного сходу — у Південній.

Західні вітри утворюються при переміщенні повітря від тропічних поясів високого тиску в протилежний бік до областей низького тиску помірних широт. Вони поступово відхиляються на схід і в помірних широтах стають західними. Циркуляція атмосфери ускладнюється тим, що влітку над континентами тиск повітря знижується, а взимку підвищується. При цьому виникає так звана мусонна циркуляція — система сезонних вітрів від океану до суходолу влітку та від суходолу до океану взимку. Найбільш сильні мусони бувають на півдні та сході Азії.

Робота з карткою

Учитель роздає на кожну парту картку з текстом і пропонує учням виправити у ньому помилки.

Через утворення поясів високого та низького тиску формуються сезонні вітри, які дмуть в одному напрямку протягом року, серед яких найбільш значущими є пасати та західні вітри. Пасати — вітри, що протягом року дмуть від поясів низького тиску, розташованих поблизу тропічних широт (паралелі 30°) кожної півкулі, до поясу високого тиску на екваторі. Під впливом обертання Землі навколо осі вони відхиляються і дмуть із північного сходу в Південній півкулі та з південного сходу — у Північній. Мусони утворюються при переміщенні повітря від тропічних поясів

високого тиску в протилежний бік — до областей низького тиску помірних широт. Вони поступово відхиляються на захід і в помірних широтах стають західними. Циркуляція атмосфери ускладнюється тим, що взимку над континентами тиск повітря знижується, а влітку підвищується. При цьому виникає так звана західна циркуляція — система сезонних вітрів від океану до суходолу влітку та від суходолу до океану взимку.

3. Повітряні маси, їх властивості, переміщення Розповідь учителя

Повітряні маси — великі об’єми повітря з певними властивостями: температурою, вологістю, запиленістю. За розмірами вони величезні — завбільшки із частини океану або материка. Вони набувають різних властивостей залежно від того, над якою поверхнею формуються. Наприклад, над екватором повітря жарке і вологе, над снігами і льодами Арктики — холодне, сухе і прозоре, а над розпеченими пустелями влітку — сухе, гаряче, запилене. У приекваторіальній смузі формуються теплі й вологі екваторіальні повітряні маси. У тропічних поясах утворюються теплі й сухі тропічні повітряні маси. А далі — на північ і південь від тропіків — менш теплі й більш вологі помірні повітряні маси, у приполярних регіонах формуються холодні й сухі повітряні маси — арктичні та антарктичні.

Відрізняються повітряні маси не лише температурним режимом, а й зволоженістю: якщо повітряна маса сформувалася над океаном, вона буде більш насичена водяною парою, ніж та, що утворилася над континентом. Повітряні маси, крім екваторіальних, можуть бути і вологими (морськими), і сухими (континентальними). Вони визначають клімат тієї місцевості, куди надходять. Повітряні маси переміщуються в різних напрямках, стикаються, витісняють одна одну. Свої властивості вони зберігають тривалий час. Проте, просуваючись далі й далі над земною поверхнею, маси трансформуються — втрачають або поповнюють вологу чи тепло.

Запитання

1) Чим обумовлене різноманіття властивостей різних типів повітряних мас?

2) Як довго повітряні маси зберігають свої властивості?

3) Що таке трансформація повітряних мас? Що вона спричиняє?

4) Чому тропічні повітряні маси теплі, іноді гарячі, сухі й запилені?

5) Чому температура помірних повітряних мас змінюється за сезонами?

6) Чому повітряні маси переміщуються?

4. Атмосферні вихори (циклони та антициклони)

Розповідь учителя

Циклон — це величезний атмосферний вихор діаметром від кількох сотень до 5000 км із низьким тиском у центрі. Повітря в циклоні стікає до середини, рухаючись проти годинникової стрілки в Північній півкулі та за годинниковою стрілкою в Південній. Із космосу циклон на-

гадує гігантську повітряну дзиґу. Проходження циклону супроводжується вітряною, хмарною погодою з опадами.

Антициклон — атмосферний вихор, протилежний за багатьма показниками до циклону. В антициклоні повітря розходиться від центру, рухаючись у Північній півкулі за годинниковою стрілкою, у Південній — проти неї. У циклонах небо хмарне, в антициклоні — ясне, тому влітку антициклони приносять малохмарну, теплу й навіть спекотну погоду, взимку — ясну та суху.

Запитання

I варіант. Яку погоду зумовлюють циклони та антициклони, проходячи над певною ділянкою земної поверхні влітку?

II варіант. Яку погоду зумовлюють циклони та антициклони, проходячи над певною ділянкою земної поверхні взимку?

5. Закономірності розподілу атмосферних опадів Розповідь учителя

Згідно із загальною циркуляцією атмосфери тепле, жарке повітря екваторіальних широт (легке) піднімається вгору, формуються висхідні рухи повітряних мас. Повітря під час підняття насичується вологою, утворюються хмари. На певній висоті відбувається конденсація водяної пари — її перехід із газоподібного стану в рідкий, краплинки зливаються, важчають, і випадає дощ.

Проте повітря, що піднялося над екваторіальними широтами у верхньому шарі тропосфери, розтікається до полюсів, унаслідок різниці тиску, але в міру просування воно охолоджується, важчає і не доходить до полюсів, опускаючись до поверхні Землі над тридцятими широтами. Саме тут, над тропіками, формуються низхідні рухи повітряних мас, під час яких повітря стискається, нагрівається і, не містячи вологи, опускається до земної поверхні. Тому в тропічних широтах кількість атмосферних опадів незначна і формується природна зона тропічних пустель. У помірних широтах — висхідні рухи повітряних мас, низький тиск і кількість опадів змінюються за сезонами. В арктичних та антарктичних широтах дуже холодно — повітря важке, опускається донизу, формуються низхідні рухи повітряних мас, кількість опадів — незначна, до 100 мм.

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Гра «Так або ні?»

Визначте, чи правильні твердження.

1. Екваторіальні повітряні маси жаркі, сухі й запилені. (Ні)

2. В антициклоні повітря розходиться від центру, рухаючись у Північній півкулі за годинниковою стрілкою. (Так)

3. Система горизонтальних і вертикальних повітряних течій у стратосфері називається загальною циркуляцією повітряних мас. (Ні)

4. Там, де формуються пояси низького тиску, опадів завжди багато. (Так)

5. Існують такі основні типи повітряних мас: екваторіальні, тропічні, помірні, арктичні й антарктичні. (Так)

6. Пояси високого атмосферного тиску проходять поблизу тропіків й екватора. (Ні. Пояси високого атмосферного тиску проходять поблизу тропіків і на полюсах, а на екваторі проходить пояс низького атмосферного тиску.)

7. Повітряна маса, що панує над певною територією, визначає характер погоди. (Так)

8. Повітряні маси — це значні об’єми повітря з однорідними властивостями (тиском, температурою, вологістю, прозорістю). (Так)

9. Різниця атмосферного тиску спричинює рух повітря. (Так)

10. Проходження антициклону супроводжується вітряною, хмарною погодою з опадами. (Ні)

11. Пасати — це сезонні вітри, які двічі на рік змінюють напрямок свого руху. (Ні)

VI. підсумки УРОКУ

 

Учні разом з учителем підбивають підсумки уроку, відповідаючи на запитання.

1. Про що ви дізналися на сьогоднішньому уроці?

2. Що здалося вам незрозумілим або складним?

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

Опрацюйте § 7 підручника.

 

Це матеріал посібника Сучасний майстер клас з Географії за 7 клас Шуліка К. С.

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 29-01-2017, 12:12, Переглядів: 7758