Народна Освіта » Географія » Географічне положення Євразії

НАРОДНА ОСВІТА

Географічне положення Євразії

Пригадай або здогадайся

1. Як і чому географічне положення території впливає на особливості її природи?

2. Як і чому змінюються географічні пояси від екватора до полюсів?

3. Які розміри має Євразія порівняно з іншими материками?

4. На які дві частини світу поділяють Євразію?

Географічне положення

Материк між полюсом та екватором. Євразія — найбільший материк Землі. Він заходить на півночі далеко за полярне коло, а на півдні сягає екваторіальних широт (мал. 4.51). З урахуванням островів територія Євразії лише на 10° віддалена від Північного полюса (Земля Франца-Иосифа) і на 11° заходить у Південну півкулю (Малі Зондські острови). Крайня північна точка материка — мис Челюскін (78° пн. ш.), а південна — мис Піай (1° пн. ш.) (мал. 4.52, 4.53).

 

Більша частина материка лежить у Східній півкулі, але окраїнні його частини заходять у Західну півкулю. Найбільш західною точкою материка є мис Рока (9° зх. д.) (мал. 4.54), а східною — мис Дежньова (170° зх. д.). Найбільше материк простягається із заходу на схід — на 16 тис. кілометрів.

Материк, омитий чотирма океанами. Найближче до території Євразії розміщена Африка, яка відділена Суе-цьким каналом. У недавньому геологічному минулому Євразія була територіально пов’язана з Північною Америкою, а нині материки розділяє не дуже широка, замерзаюча взимку Берингова протока. Відносно тісне сусідство з материками значно урізноманітнює природу Євразії. Величезний материк омивається водами всіх чотирьох океанів.

Берегова лінія материка найбільш порізана на заході. Атлантичний океан там утворює численні моря, затоки, які глибоко вдаються в суходіл. Води Тихого океану відділені від суші ланцюгами островів. Між острівними дугами і материком розташовані окраїнні моря. На півночі мілководні окраїнні моря широко відкриті в бік Північного Льодовитого океану. В Індійський океан вдаються великі півострови, а між ними — широкі затоки і моря.

 

Різноманіття кліматів та ландшафтів. Євразія розміщена в усіх теплових і кліматичних поясах. Також на материку наявні майже усі типи клімату, які існують на Землі. Завдяки цьому в Євразії існують ПТК усіх природних зон із притаманними їм типами рослинності та ґрунтів, видовим складом тваринного світу (мал. 4.55).

Чи відомо тобі?

 

На Уралі встановлено понад 20 обелісків «Європа-Азія». Один з них стоїть за 17 км від російського міста Єкатеринбурга.

 

Поділ Євразії на дві частини світу

Один материк — дві частини світу. Євразія — найбільший материк Землі. Він займає третину суші (площа — 53 млн км2). Традиційно Євразію поділяють на дві частини світу — Європу та Азію.

Умовну межу між Європою та Азією найчастіше проводять по головному вододілу Уральських гір, річці Урал, півночі Каспійського моря, північніше Кавказу по Кумо-Маницькій западині, по Азовському, Чорному, Мармуровому морях, протоках, якими ці моря з’єднуються між собою та із Середземним морем (мал. 4.56).

 

 

Мал. 4.56. Червоним кольором показано межу, з якою погоджується більшість науковців, оранжевим — інші варіанти меж

 

Варіанти меж між частинами світу. Однак слід мати на увазі, що немає жодного міжнародного узаконення лінії проходження цієї межі. Тому в різних країнах дещо по-різному пропонується її проводити (мал. 4.56). Найбільше варіантів її проведення стосується простору між Чорним та Каспійським морями. Науковці найбільш обґрунтованою вважають межу, яка проходить приблизно за 300 км на північ від Кавказьких гір. Її проводять долинами річок Манич та Кума. На місці цього зниження в недалекому з геологічного погляду минулому була протока, яка сполучала нинішній Каспій з Чорним морем.

 

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Які особливості розміщення Євразії відносно екватора і початкового меридіана?

2. Як розміщена Євразія відносно океанів та інших материків?

3. Як позначаються розміри материка та його географічне положення на ландшафтному різноманітті?

4. Як проходить межа міждвома частинами світу в Євразії?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Визнач протяжність Євразії вздовж меридіана 100° сх. д.

2. Дізнайся з різних джерел більше про крайні точки материка, моря і затоки навколо Євразії.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

 

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:33, Переглядів: 5784