Народна Освіта » Географія » Природа Антарктиди

НАРОДНА ОСВІТА

Природа Антарктиди

Пригадай або здогадайся

1. Як географічне положення впливає на клімат та органічний світ?

2. Які бувають льодовики та як вони утворюються?

3. Що таке озоновий шар та яке його значення для Землі?

Тектонічна будова і рельєф

Гори Антарктиди. Антарктида, як і інші південні материки, була частиною Гондвани й відокремилась від Австралії порівняно недавно в геологічному часі. В основі більшої частини Антарктиди лежить Антарктична докембрійська платформа. Трансантарктичні гори (мал. 3.10) поділяють материк на західну і східну частини. Береги західної частини Антарктиди дуже порізані, а льодовиковий покрив тут менш потужний і порушений численними хребтами. Там, у Тихоокеанській частині материка, в період альпійського горотворення утворились гірські системи — продовження Анд Південної Америки — Антарктичні Анди (найвища вершина — гора Джексон, її висота —

 

З 184 м). На материковій частині між Антарктичними Андами та Трансарктичними горами простягається гірська система Елсворт з найвищою вершиною усього материка піком Вінсон (4 892 м) в однойменному масиві (мал. 3.11).

У західній частині материка утворився ряд розломів земної кори. Процес їх утворення супроводжувався вулканічною діяльністю. І тепер на островах у морі Росса є діючі вулкани. Конус найвищого з них — Еребуса здіймається більш ніж наЗ,5 тис. м над рівнем моря (мал. 3.12).

Льодовиковий і підльодовиковий рельєф. Рельєф Антарктиди двоповерховий: згори — льодовиковий, знизу -

корінний (земна кора). Високі гори можна розглядати як місця виходу нижнього поверху на поверхню (мал. 3.13). Усі інші елементи рельєфу вкриті льодовиковим панциром, середня товщина якого

 

 

 

2 200 м, а максимальна — 4 000-5 000 м. Льодовиковий покрив материка утворився понад 20 мли років тому.

Якщо ж за поверхню материка приймати льодовиковий покрив, то Антарктида є найвищим материком Землі (середня висота — 2 040 м). Льодовиковий панцир Антарктиди має куполоподібну поверхню, трохи підняту в центрі й знижену до країв. Середня висота підльодо-викової поверхні Антарктиди становить 410 м. Адже у східній частині материка, де підльодовиковий рельєф переважно рівнинний, подекуди підльодовикова поверхня лежить на 2 500 м нижче від рівня моря. Саме тут льодовиковий покрив досягає максимальної потужності.

Шельфові льодовики. Льодовиковий панцир крутим уступом обривається до моря, утворюючи шельфові льодовики. Називають їх так тому, що, виходячи далеко в море, їхня нижня частина місцями опирається на антарктичний шельф. Ці льодовики утворюють з льодовиковим щитом материка єдине ціле. Найбільший шельфовий льодовик у світі — льодовик Росса, ширина якого становить 800 км, а довжина— 1 100 км (мал. 3.14).

Надра материка. У надрах Антарктиди виявлено різні корисні копалини: руди чорних і кольорових металів, кам’яне вугілля, алмази та інші. Але видобуток їх в суворих умовах материка пов’язаний

3 великими труднощами. До того ж діє міжнародна угода про заборону використання надр материка.

Клімат і льоди

Гори Антарктиди. Антарктида — найхолодніший материк на Землі. Географічне положення визначає дуже малий кут падіння сонячних променів. До того ж лід відбиває майже всі сонячні промені, що досягають поверхні материка. Майже 90 % сонячної радіації в літній час відбивається від поверхні Антарктиди. В умовах полярної ночі відбувається сильне вихолоджування материка. Особливо це виявляється у внутрішніх районах, де навіть літом середньодобові температури не перевищують -ЗО °С, а зимою вони доходять до -60...-70 °С. На станції «Восток» зареєстровано найнижчу температуру на Землі (-89,2 °С) (мал. 3.15). На узбережжі материка температури значно вищі: літом — до 0 °С, зимою — до -10...-25 °С. Ще одна важлива причина суворості клімату Антарктиди — висота над рівнем моря.

"її*- Чи відомо тобі?

Антарктида — це область найбільшого зледеніння Землі. В Антарктичному льодовому покриві зосереджено 87 % об’єму льоду всієї Землі. Якщо весь лід розтанув би, то рівень Світового океану піднявся б на 62 м.

 

У результаті сильного охолодження у внутрішній частині материка формується область високого тиску, від якої у бік океану дмуть постійні вітри. Вони досягають іноді ураганної сили, розвиваючи швидкість до 200 км/год.

Льодовиковий покрив постійно поповнюється за рахунок випадання невеликої кількості снігу. У середньому на материку випадає близько 200 мм опадів на рік, у центральних частинах їхня кількість не перевищує декількох десятків міліметрів.

 

Від внутрішніх найпотужніших частин купола лід розтікається до окраїн, де його товщина набагато менша. Літом на окраїнах за температури вище від 0 °С відбувається танення льодів (мал. 3.16), але земля не звільняється від льодового покриву, оскільки існує постійний притік льоду з центру. Льоди Антарктиди перебувають у безперервному русі, повільно та поступово сповзаючи в океан зі швидкістю близько 1 км за рік. Краї льодовика місцями виходять за межі суходолу та утворюють на мілководді шельфові льодовики. Від країв льодовикового щита постійно відколюються

брили різного розміру — айсберги і виносяться течіями в океан.

Поблизу узбережжя трапляються невеликі ділянки суші, вільні від льоду-

так звані оазиси. Це кам’янисті пустелі, іноді з озерами. їхнє походження до кінця не вивчено.

Рослинність і тваринний світ. Природні багатства та екологічні проблеми материка

Життя в оазисах Антарктиди.

Особливості органічного світу Антарктиди пов’язані з суворим кліматом. Це льодова зона, або зона антарктичних пустель. Видовий склад рослин і тварин не багатий, але своєрідний. Життя зосереджене переважно в оазисах Антарктиди, які встигають за коротке літо трохи прогрітися і звільнитися від криги. На цих ділянках горизонтальної кам’янистої поверхні та скелях ростуть мохи та лишайники (мал. 3.17), а на поверхні снігу та льоду іноді живуть мікроскопічні кольорові водорості та бактерії. До вищих рослин належать деякі види невисоких трав, що ростуть лише на південному краї Антарктичного півострова та на островах Антарктики.

Життя на узбережжі й прибережних водах. Наземних ссавців на материку немає. На узбережжі досить багато тварин, життя яких пов’язане з океаном. У прибережних водах багато планктону, особливо дрібних ракоподібних. Ними живляться риби, китоподібні, ластоногі, птахи. В антарктичних водах живуть кити, кашалоти, косатки.

Чи відомо тобі?

 

Найбільші за величиною айсберги шельфових льодовиків передусім мають значні горизонтальні розміри (десятки і навіть сотні кілометрів), їхня висота в середньому становить 35-50 м. У них рівна горизонтальна поверхня, майже строго вертикальні тарівні бічні стінки.

 

 

 

На айсберги, крижані береги материка виходять тюлені, морські леопарди, морські слони. Найпоширеніші тварини Антарктиди — пінгвіни, птахи, які не літають, але добре плавають. Розрізняють маленьких пінгвінів Аделі (вага близько 6 кг) й значно більших за розмірами імператорських масою до 50 кг і висотою понад 1 м (мал. 3.18). Літом на узбережних скелях гніздяться чайки, буревісники, баклани, альбатроси, поморники — головні вороги пінгвінів.

Чи відомо тобі

 

?

 

В антарктичних водах мешкає найбільша тварина планети — синій кит. Він .може мати 30 м завдовжки і важити 150 тонн.

 

 

Чи відомо тобі?

 

Туризм в Антарктиді почався з організації морських круїзів в 1960-х роках. Екскурсійні авіаперельоти туди почалися в 1970-х роках з Австралії і Нової Зеландії.

 

 

Природні багатства та екологічні проблеми Антарктиди. В Антарктиці й Антарктиді існує ряд екологічних проблем. Одна із них — це порушення озонового шару атмосфери, який захищає живі організми від ультрафіолетового випромінювання Сонця.

За останні роки морські багатства Антарктики значно виснажилися. Тому виникла потреба охорони багатьох видів морських тварин, зокрема риби, китів, тюленів. Полювання і промисел на них обмежено. Це необхідно для того, щоб зникаючі види могли відновити свою чисельність. Суворо контролюється рівень морського забруднення, категорично заборонено викиди будь-якого сміття чи стічних вод із кораблів.

У льодовиках материка зосереджено близько 80 % запасів прісної води світу. Уже було зроблено спроби транспортування антарктичних айсбергів до берегів Африки.

Останнім часом екологи стривожені все більшою кількістю туристів, які відвідують Антарктиду. Вони прибувають сюди на суднах. Уникнути навіть найменшого просочування пального в чисті води неможливо, а це загрожує екологічною бідою. Гинуть насамперед дрібні організми, що є джерелом живлення для інших — риб, чайок, тюленів.

1. Які ділянки земної кори Антарктиди найстаріші, а які — наймолодші?

2. Яка висота льодовикового покриву в різних частинах материка?

3. Чому саме в Антарктиді зафіксовано найнижчі температури на Землі?

4. Як називаються постійні вітри в Антарктиді? Які причини їх утворення?

5. Назви типових представників живого світу материка.

6. Які екологічні проблеми є на материку? Як їх можна розв’язати?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Які переважаючі глибини Південного океану навколо Антарктиди?

2. Як впливає на клімат Антарктиди материковий лід?

3. Де зафіксовано найнижчу температуру на Землі?

4. Чому життя живих організмів у Антарктиді неможливе без зв’язку з океаном?

5. Як живі організми пристосувалися до суворих антарктичних погодних умов?

6. Знайди у засобах масової інформації відомості про діяльність міжнародних екологічних організацій в Антарктиці.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

 

Коротко про зміст тем розділу

Антарктида — найпівденніший материк. Він має унікальне географічне положення: цілий материк, крім Антарктичного півострова, лежить південніше від Південного полярного кола.

Своєрідне географічне положення в холодних високих широтах визначає основні риси природи материка. Головна особливість — наявність суцільного льодовикового покриву.

16 січня 1820 р. вважається датою відкриття Антарктиди російською експедицією, яку очолювали Фадей Беллінсгаузен та Михайло Лазарєв. Серед дослідників Антарктиди, які вперше підкорили Південний полюс, були норвежець Руаль Амундсен (14 грудня 1911 р.) таанглієць Роберт Скотт (18 січня 1912 р.).

У 1959 р. 12 країн підписали між собою Договір про Антарктиду. Згідно з цією угодою забороняється використовувати континент з воєнною метою, передбачається свобода наукових досліджень та обмін науковою інформацією.

Рельєф Антарктиди двоповерховий: згори — льодовиковий, знизу — корінний (земна кора). Якщо за поверхню материка приймати льодовиковий покрив, то Антарктида є найвищим материком Землі (середня висота— 2 040 м).

В основі більшої частини Антарктиди лежить Антарктична докембрійська платформа. Трансантарктичні гори поділяють материк на західну і східну частини. У Тихоокеанській частині материка в період альпійського горотворення утворились гірські системи — продовження Анд Південної Америки — Антарктичні Анди. На материковій частині між Антарктичними Андами та Трансарктичними горами простягається гірська система Елсворт з найвищою вершиною усього материка піком Вінсон (4 892 м) в однойменному масиві. На островах у морі Росса є діючі вулкани. У Східній Антарктиді підльодовиковий рельєф переважно рівнинний. Подекуди ділянки корінної поверхні лежать значно нижче від рівня океану.

Антарктида — найхолодніший материк на Землі. У внутрішніх районах навіть літом середньодобові температури не піднімаються вище від -ЗО °С, а зимою вони доходять до -60...-70 °С.

Антарктида — це область найбільшого зледеніння Землі. 99 % території материка покрито потужним льодовиковим покривом. Льоди Антарктиди перебувають у безперервному русі. Від країв льодовикового щита постійно відколюються айсберги.

Особливості органічного світу Антарктиди пов’язані з суворим кліматом. Це льодова зона, або зона антарктичних пустель. В оазисах Антарктиди на звільнених від криги ділянках ростуть мохи та лишайники. Наземних ссавців на материку немає. На узбережжі досить багато тварин, життя яких пов’язане з океаном. Найпоширеніші тварини Антарктиди — пінгвіни.

В Антарктиді немає постійного населення. Міжнародний статус Антарктиди такий, що вона не належить жодній державі.

1. Які особливі риси географічного положення материка?

2. Як відбулося відкриття та дослідження материка? У чому полягали труднощі для дослідників?

3. Який міжнародний статус Антарктиди?

4. Яке значення мають наукові дослідження Антарктиди для людства?

5. Розкажи про дослідження українських учених в Антарктиді.

6. Які складові частини земної кори на материку?

7. Чому в Антарктиді не буває землетрусів?

8. Яка товщина льодовикового покриву материка?

9. Як утворюються айсберги?

10. Чому температура повітря над сушею Антарктиди нижча, ніж над поверхнею узбережжя?

11. Чому у внутрішніх областях Антарктиди мало опадів? Скільки їх випадає?

12. Які запаси прісних вод материка? Як вони співвідносяться зі світовими запасами прісних вод?

13. У чому полягає унікальність тваринного світу Антарктики?

14. Що таке антарктичні оазиси?

Виконай практичні завдання

1. Визнач, використовуючи карту та її масштаб, довжину маршрутів Ру-аля Амундсена та Роберта Скотта до Південного полюса. В кого була більша перевага у першості його досягнення?

2. Знайди на карті та визнач географічні координати американської антарктичної станції «Амундсен-Скотт».

3. Виміряй протяжність Антарктиди від полюса до узбережжя вздовж нульового і 180 меридіанів.

4. Опрацюй карту і випиши в зошит острови Антарктики.

5. Користуючись атласом, випиши в зошит назви держав, котрі мають антарктичні дослідницькі станції, та вкажи їхню кількість.

6. Аналізуючи карту, визнач мінімальні та максимальні ізотерми повітря Антарктиди взимку і влітку.

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:30, Переглядів: 3031