Народна Освіта » Географія » Загальні відомості про Антарктиду

НАРОДНА ОСВІТА

Загальні відомості про Антарктиду

Пригадай або здогадайся

1. Що ти знаєш про відкриття Антарктиди?

2. У чому, на твою думку, полягає складність дослідження територій з холодним кліматом?

Географічне положення

Антарктида і Антарктика. Антарктидою називається материк, що лежить у районі Південного полюса Землі (мал. 3.1). Приполярні області Північної півкулі називаються Арктикою, тому прямо протилежні їм райони Землі назвали Антарктикою (від грецького префікса анти — проти). Антарктика охоплює Антарктиду

 

та океани, що її омивають, з островами приблизно до паралелей 50-60° пд. ш.

 

Найпівденніший материк. Антарктида — найпівденніший материк. Він має унікальне географічне положення: цілий материк, крім частини Антарктичного півострова, лежить південніше Південного полярного кола. Від найближчого материка — Південної Америки — Антарктида відокремлена широкою (понад 1 000 км) протокою Дрейка. Береги материка омивають води Тихого, Атлантичного та Індійського океанів. Біля берегів Антарктиди вони утворюють ряд морів (Ведделла, Беллінсгау-зена, Амундсена, Росса), що неглибоко вдаються в сушу. Берегова лінія майже на всій протяжності — це льодовикові обриви (мал. 3.2).

Водний простір, що оточує Антарктиду і простягається південніше 60° пд. ш., на думку деяких науковців, доцільно роз-глядати як Південний океан.

Дослідження та міжнародний статус материка

 

Як відкривали материк. Сувора природа, особливо замерзаючі води прилеглих морів, віддаленість від інших материків призвели до того, що люди тривалий час не знали про існування Антарктиди.

У XVII столітті вчені та мандрівники висловлювали припущення, що існує Південна земля, але знайти її довго не вдавалось. Відомий мореплавець Джеймс Кук під час навколосвітньої подорожі 1772-1775 рр. тричі перетинав Південне полярне коло. 1774 р. він досяг 71°10" пд. ш., але, натрапивши на велику нездоланну кригу, повернув назад з думкою, що Південний материк відкрити неможливо.

У 1819 р. було організовано першу російську антарктичну експедицію для пошуків Південного материка.

 

Очолили її Фадей Беллінсгаузен (мал. 3.3) та Михайло Лазарев (мал. 3.4) на суднах «Восток» і «Мирний». Під час дворічного плавання мореплавці дев’ять разів підходили до берегів материка. їм першим вдалося визначити його межі, описати характер антарктичного льоду й особливості клімату материка. 16 січня 1820 р. вважається датою відкриття Антарктиди.

Підкорення Південного полюсу. Серед дослідників Антарктиди, які вперше підкорили Південний полюс, були норвежець Руаль Амундсен (14 грудня 1911 р.) та англієць Роберт Скотт (18 січня 1912 р.).

 

Досягнення Південного полюсу — це історія, сповнена мужності та драматизму. Майже водночас до найпівденнішої точки Землі вирушили дві експедиції — норвезька під керівництвом Руаля Амундсена (мал. 3.5) та англійська на чолі з Робертом Скоттом (мал. 3.6). Норвежці, як з’ясувалося, мали більше досвіду в подорожах по полярних територіях.

Використавши упряжки собак, роками випробуване спорядження, вони з труднощами, але перші дісталися до Південного полюсу. Там залишили невеликий намет, встановили норвезький прапор і записку про те, коли вони тут побували. Коли експедиція Скотта, яка рухалася пішки, прийшла на полюс пізніше, то морально їм було дуже важко, адже перші — не вони.

Назад мандрівники добиралися в пригніченому стані, та й погода не сприяла. Сильна кількаденна буря і холод не дали дійти до складу, де було заготовлено їжу та паливо. Знесилені мандрівники замерзли. Тільки через кілька місяців знайшли засипаний снігом намет, який став їхньою могилою. На ній встановили великий хрест, на якому написано слова, що стали своєрідним девізом учених-пошуковців: «Боротися й шукати, знайти і не здаватись». У допоміжному загоні, що на першому етапі супроводжував Роберта Скотта на шляху до полюса та повернувся на узбережжя, був і наш земляк — Антон Омельченко. Відтоді одна з бухт в Антарктиді носить його ім’я.

"її*- Чи відомо тобі?

Міжнародний геофізичний рік (МГР) — це комплекс досліджень 'процесів, що відбуваються в земній корі, атмосфері та Світовому океані. Вони проводились науковцями різних країн за узгодженою .міжнародною програмою. Вперше він був проведений з 1 липня 1957р. по 31 грудня 1958 р. за участю 67 країн, у тому 'числі й України.

 

 

 

Наукові дослідження до початку 60-х років XX ст. За першу половину XX ст. в Антарктиді побувало понад 100 експедицій зрізних країн. З 1928 р. вивчення Антарктиди здійснюється за допомогою літаків. Особливо активне й всебічне вивчення материка почалося з другої половини XX ст. З 1950 року в Антарктиді працюють постійні науково-дослідні станції. Першими в світі заснували дослідницьку станцію французи. У період 1955-1959 рр. під час підготовки і проведення Міжнародного геофізичного року було організовано великі експедиції цілого ряду країн з використанням сучасної техніки, 12 країн організували свої дослідні станції. США у 1957 році відкрили науково-дослідну станцію на Південному полюсі, яку назвали «Амундсен-Скотт». Саме на її території сьогодні позначено офіційну точку Південного полюсу (мал. 3.7). Її абсолютна висота над рівнем моря — 2 835 м.

Материк науки та миру. В 1959 р. був підписаний Договір про Антарктиду, який набрав чинності у 1961 р. Основною метою цієї міжнародної угоди було забезпечення умов для наукових досліджень і збереження миру на материку. Згідно з Договором усім країнам забороняється використовувати континент з воєнною метою, передбачається свобода наукових досліджень та обмін науковою інформацією. В 1991 р. було накладено заборону на 50 років на видобуток корисних копалин в Антарктиді.

Міжнародний статус Антарктиди полягає в тому, що її територія не належить жодній державі. Тут немає постійного населення. Сюди тільки на певний період приїжджають науковці, які працюють на науково-дослідних станціях.

Сучасні наукові дослідження. Українська дослідна станція «Академік Вернадський». На сьогодні в Антарктиді діє понад 40 наукових станцій і баз, що належать 17 країнам, які здійснюють дослідження материка та його узбережжя. Із 1994 р. на колишній англійській науковій станції «Фарадей» почала роботу група науковців з України. Нині це українська антарктична станція «Академік Вернадський» (мал. 3.8).

ііиф- Чи відомо тобі?

У середньому кількість учених, які перебувають зазвичай в Антарктиді влітку, становить близько 5000 осіб. Взимку там залишається працювати не більш ніж 1000 науковців.

 

Результати наукових досліджень в Антарктиді дуже важливі для людства. Адже Антарктиду часто називають «кухнею погоди світу».

Метеорологічні спостереження на материку дають змогу точніше прогнозувати погоду та клімат на інших континентах (мал. 3.9).

 

 

Льодовики Антарктиди — це своєрідна історія розвитку Землі в минулому. На основі аналізу відібраних проб льоду можна встановлювати періоди похолодань та потеплінь на Землі за останні кілька мільйонів років. Вивчається геологічна будова, склад гірських порід, розвідуються нові родовища корисних копалин, які, можливо, в майбутньому освоюватимуться. Медики дослід-

жують вплив суворої антарктичної погоди на організм людини, біологи — види мікроорганізмів, рослин і тварин та їхнє пристосування до навколишніх природних умов. За останні роки складено детальну карту рельєфу океанічного дна навколо материка, руху течій, льодовиків, вітрів. Учені з різних країн на основі міжнародних договорів обмінюються науковою інформацією та допомагають одні одним у дослідницькій роботі. Хоча останнім часом на допомогу в експедиціях ученим прийшла сучасна техніка — судна-криголами, санно-тракторний транспорт, авіація, супутниковий зв’язок, проте дослідження даються нелегко. Складні погодні умови, довга полярна ніч, тривале перебування далеко від дому — це ще не всі труднощі, що їх доводиться долати задля науки.

 

Опрацювавши параграф, спробуй відповісти

1. Що таке Антарктика?

2. Хто і коли вперше відкрив Антарктиду? Чому материк Антарктида був відкритий найпізніше?

3. Хто і якуперше підкорив Південний полюс?

4. Як ведуться наукові дослідження в Антарктиді?

5. Який на сьогодні міжнародний статус Антарктиди?

6. З якою метою проводять наукові дослідження в Антарктиді?

Застосуй знання, дізнайся більше

1. Визнач координати української антарктичної станції «Академік Вернад-ський».

2. Проклади на глобусі за допомогою нитки найкоротшу відстань від станції «Академік Вернадський» до мису Горн та міста Києва. Визнач за масштабом глобуса цю відстань.

3. Дізнайся, від чого походять назви морів біля берегів Антарктиди.

Назви зображені об’єкти чи явища

 

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Гілецький

 

Категорія: Географія

Автор: vlad2017 от 26-01-2017, 11:29, Переглядів: 2724